nlc.hu
Életmód

Nőtt a minimálbér, mégis kevesebbet ér

Hiába nőtt a minimálbér, ha az értéke csökkent

Euróban nézve a januárban megemelkedett magyar minimálbér jelenleg 309 eurót jelent. Egy éve ez az összeg még 317 euró volt, pedig akkor a bér még négy százalékkal kevesebb volt.

A minimálbér legalacsonyabb szintje a januári emelés után bruttó 167 400 forint lesz, ami nettóban 111 300 forintot jelent. Ezért az összegért pénzváltáskor most 309 eurót kapnánk, míg a tavalyi, emelés előtti minimálbér még 317 eurót ért – szúrta ki a 444.

Nő a minimálbér, mégis kevesebbet ér (fotó: Pixabay)

Nő a minimálbér, mégis kevesebbet ér (Fotó: Pixabay)

A titok a folyamatosan gyengülő euró árfolyamban van. Tavaly ugyanezen a napon még 337 forint ért egy eurót, ma már csak 360 forintért kapunk egyet. A forint árfolyama persze a korábbi években is csökkent, de a minimálbér emelkedése általában ennél nagyobb volt, így nem érződött az értékcsökkenés. Az elmúlt években így alakult a magyar minimálbér értéke euróban számolva:

  • 2021: 309 euró
  • 2020: 317 euró
  • 2019: 311 euró
  • 2018: 298 euró

A V4-es országok közül nálunk messze a legalacsonyabb a minimálbér: Csehországban 519 euró, Szlovákiában 510 euró, míg Lengyelországban 442 euró. Hogy miért számít az, hogy euróban keveset keresünk, ha közben meg forintban egyre többet? Mert rengeteg árut veszünk az EU-ból, és ezekért euróban fizetünk, vagy akár magyar termékek alapanyagai is más európai országokból jönnek, amiért a gyártók euróban fizetnek, így végső soron a gyengülő euró áremelkedésekhez vezet az üzletekben, így kevesebbet ér a pénzünk, mikor vásárolni megyünk.

A gyengülő forint negatív mellékhatásai:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top