nlc.hu
Életmód

Bemutatjuk a Mélylevegő Projektet

Mélylevegő Projekt: „Egyáltalán mik a jelei annak, hogy valaki nem oké?”

A Mélylevegő Projekt az egyik leghasznosabb kezdeményezés, ami felbukkant tavaly a közösségi oldalakon. Végre egy oldal, ahol szakemberek törődnek a fiatalok mentális egészségével.

A Mélylevegő Projekt neve beszédes: tényleg olyan olvasni a posztjaikat az Instagramon, Facebookon, mintha vennél egy mély levegőt, kisimulnak az idegeid tőle, és késztetést érzel, hogy sokkal többet törődj a saját mentális egészségeddel. Ez még úgy is üdítő élmény, hogy a 30-40 évünk alatt elég sokat foglalkoztunk már azzal, hogyan tartsuk magunkat a felszínen, főleg ezekben az idegileg kimerítő időkben, ám a Mélylevegő Projekt szerencsére eljut a fiatalokhoz is, akiknek még teljesen ismeretlen terep lehet a depresszió és szorongás, sőt, sok esetben tabusítva találkoznak csak a környezetükben ezekkel a témákkal, és azt tanítja nekik általában a társadalom, hogy szégyellni kell, ha nem érzik jól magukat lelkileg.

Anya, segítesz?

Amikor a 16 éves lányom átküldte a Mélylevegő Projekt egyik posztját azzal, hogy segítsek neki elvégezni egy gyakorlatot, akkor egy pillanatra még a szemem is könnybe lábadt. Mert mi történt ebben a fél másodpercben?

  1. A kamasz gyerekem szóba állt velem, megnyílt előttem és segítséget kért – hatalmas öröm!
  2. Ráébredtem, hogy nemcsak a szenny ömlik rá az Instagramon – már rég nem tudom kontrollálni, hogy mit néz rajta –, hanem értelmes oldalakat is követ, és az örömtől könnyeztem, hogy rátalált egy olyan kezdeményezésre, ami a jól megszokott közösségi oldalas manipuláció helyett a mentális egészséggel foglalkozik.

Egyébként ez volt az a poszt, ami megmozgatta nemcsak az én kamaszom, hanem a fél Instagram lelkét, és azóta is a gondolatnaplót ültetik át gyakorlatba felnőttek és kamaszok egyaránt:

A Mélylevegő Projekt célközönsége épp az én lányom és a fiatal felnőttek korosztálya Pető Dorina társalapító szerint: „Alapvetően a fiatalokhoz szeretnénk szólni, ezért is döntöttünk a szociális média platformok aktív használata mellett. Jelenleg Facebookon, Instagramon és Youtube-on vagyunk jelen, itt kifejezetten pozitív a fogadtatásunk. Hamarosan ott leszünk TikTokon is, ami nekünk is nagy falat, de a tizenévesekhez ott tudnánk jelenleg a leghatékonyabban szólni. Ezzel együtt a tartalmaink az idősebb korosztálynak is ugyanúgy szólnak; igazából bárkinek, aki szeretne többet megtudni mentális egészség témában, a depresszióról, szorongásról vagy felkészülni arra az eshetőségre, hogy valakinek a környezetében egyszer ezekkel a nehézségekkel kell majd megküzdenie.”

A hitelesség a kulcs

A Mélylevegő Projekt nagy erénye nem is a szép grafikákban – bár kétségtelenül hozzájárul a sikerhez ez is – rejlik, hanem a hitelességben. Fiatalok készítik fiataloknak, így aztán a kommunikációs csatornák könnyebben kinyílnak és a befogadó oldalon sem érződik mesterkéltnek, kioktatónak az üzenet ezekben az érzékeny témákban.

A projektet tavaly májusban indította három pszichológia szakos hallgató, akik korábban social media marketing és PR területen dolgoztak együtt a Pszinapszisnál (Budapesti Pszichológiai Napok). „A negyedik – végzettsége szerint mérnök – tagunk a baráti körünkből került be a projektbe, mert kivételesen tehetséges a digitális grafika és animáció területén. Tehát összegyúrtuk, amikben tapasztalatunk volt: pszichológia, social media marketing, digitális illusztráció-videókészítés (és az X vegyszer), és így született meg a Mélylevegő Projekt” – mesél a kezdetekről Dorina.

A Mélylevegő Projekt törődik a fiatalok mentális egészségével

A Mélylevegő Projekt balról jobbra: Juhász Bettina, Pető Dorina, Pálovics Laci, Miklós Andrea

Az indulás óta nagyot fordult a világ a Mélylevegő Projekttel, amióta berobbantak az Instagramra, egyre több segítséget kapnak. „Szerencsére sokan tudnak azonosulni azzal, amit csinálunk, így gyakran kapunk üzeneteket, hogy szeretnék aktívan is támogatni a munkánkat – mondja Dorina. – Így történt, hogy ősszel már 15 másik pszichológus hallgató az ország különböző pontjairól besegített a tartalmak kialakításában és elkészítésében, ami nekik jó tapasztalatszerzés volt, nekünk pedig hatalmas segítség. Most ott tartunk, hogy két állandó taggal bővültünk, plusz négy fővel, akikkel szeretnénk minél tovább együtt dolgozni.

Emellett van egy mentorunk – teszi hozzá Dorina –, aki klinikai szakpszichológusként rendkívül hasznos tanácsokkal és meglátásokkal segíti a hiteles működésünket – bármikor fordulhatunk hozzá. Egyébként a Pszinapszist szervező Pszichodiák Alapítvány kuratóriuma is az első perctől fogva támogat minket, amiért nem tudunk eléggé hálásak lenni. Összességében tehát egy lelkes önkéntesekből álló, abszolút alulról szerveződő projekt vagyunk, de azért már kezdjük kialakítani a belső szervezeti struktúránkat, illetve megteremteni a különálló jogi hátterünket, hogy még jó sokáig tudjuk folytatni, amit elkezdtünk. Hosszú távra tervezünk.”

A fiataloknál kezdődik a változás

Rendkívüli társadalmi érzékenységről tett tanúságot a kezdeményezés mögött álló négy fiatalember, amikor eldöntötték, hogy elindítják a Mélylevegő Projektet, rászánják a tudásukat és szabadidejüket arra, hogy másoknak segítsenek. Tették ezt azért, mert pszichológia szakos hallgatóként látták, hogy amíg ők az egyetemen sok hasznos tudás birtokába kerülnek, addig a nem szakmabeliekhez vagy akár a közvetlen környezetükhöz mindez nem jut el megfelelően.

„Úgy gondoljuk, hogy nem kap elég hangsúlyt a közoktatásban, hogy hogyan törődjünk a mentális egészségünkkel; hogyan fejezzük ki az érzelmeinket; hogyan alakítsunk ki egy olyan eszköztárat, ami segít a mindennapi stresszel, esetleg szorongással való megküzdésben; hova fordulhatunk, ha úgy érezzük, hogy baj van?”

 

„Egyáltalán mik a jelei annak, hogy valaki nem oké? Hogyan kezeljük, ha a családunkban vagy barátaink között él át valaki lelki nehézségeket? Ezek olyan témák, amikről beszélni kell – fejti ki Dorina. – Az általános pszichológiai ismeretterjesztés mellett a depressziót és a szorongást helyeztük a középpontba, mert rengeteg embert érintenek, a depressziót például élete során minden ötödik ember átéli.”

A Mélylevegő Projekt pont az a kezdeményezés, ami miatt visszatér bennünk a fiatalokba vetett hit, hogy jöhet még pozitív változás az utánunk következő korosztállyal. Mert ha a mostani kamaszok és fiatal felnőttek elkezdenek tudatosan törődni a mentális egészségükkel, egy sokkal jobb jövőt tudnak teremteni maguknak, mint amilyen jelenben most élünk, olyan sok múlik azon, hogy a társadalom milyen mentális állapotban van, és hogy tabusítva vagy nyíltan képes kommunikálni a lélek állapotáról.

„Végső soron azt szeretnénk elérni, hogy társadalmi szinten többet tudjunk a mentális egészség támogatásának a fontosságáról és módjairól – fogalmazza meg a projekt fő célját Dorina. – Illetve a leggyakoribb mentális zavarokról, hiszen amíg nem beszélünk róluk, ijesztőnek és távolinak tűnnek. Ezzel az a probléma, hogy egyrészt egyáltalán nem távoliak, másrészt a kevés információ idegenkedést, tabusítást, megbélyegzést vagy éppen elbagatellizálást szül. A lelki nehézségeket tapasztalóknak azonban többek közt éppen elfogadásra és a nyílt kommunikáció lehetőségére van szükségük.”

A közösségi oldalak ereje:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top