Szabadidő

„Minden kommentelő idióta” – végre találtunk egy őszinte csatornát a YouTube-on

A kritizálás nem feltétlenül negatív, lehet úgy is kritikát megfogalmazni, hogy az nem bántó és személyeskedő. A Fókuszcsoport YouTube csatornáján pont ez történik, és ettől rendkívül üdítő jelenség a sok harsogó csatorna között.

Sosem voltam nagy YouTube néző, nem fogott meg ez a világ, kinek van erre ideje – gondoltam magamban. A lányaim persze mutattak Pamkutya videókat, megismerkedtem rajtuk keresztül Szirmai Gergely videóival is – amit amúgy kifejezetten szórakoztatónak is tartottam -, sőt, hallottam tőlük Dancsó Péterről is, de nem kaptam rá az ízére annyira, hogy feliratkozzak csatornákra és várjam, mikor tesznek fel új videót. Egészen addig, amíg szembe nem jött velem a Fókuszcsoport egyik videója, ami áttörést hozott nálam a videófogyasztási szokásaimban, és a csatornánál is nézőszámban:

Ádám maga egy személyben a Fókuszcsoport csatorna, és nem is igazán esik jól youtubernek hívni, mert erről a szóról rögtön a ripacskodó, ugrabugra csatornák jutnak eszembe – épp azok, akikről a Fókuszcsoport videóiban is meghallgathatjuk a kritikákat úgy, hogy azokban nincs személyeskedés és ócsárlás, Ádám maximum néha kiakad, és a homlokát csapkodja, ha óriási butaság kerül elé. Józan ész, empátia, logikus érvelés jellemzi a videókat, mégis sokan támadásnak veszik, még Dopeman is megsértődött, amikor a rapper videója került sorra a csatornán.

Nincs kegyelem, de a személyeskedést mellőzzük

A közéleti témákat és szereplőket sem kíméli Ádám, szó sincs róla, hogy csak ekézné a többi youtubert, sőt, határozott éleslátással képes beszélni a politikai helyzetről épp úgy, mint az influenszer-jelenségről vagy a Kaleta-ügyről. Végtelenül őszintén, indulatoktól mentesen és személyeskedés nélkül (ez a mai világban nagy szó!) beszél a témákról, és csak reménykedni tudunk, hogy meg is hallják sokan, amit mond.

Az egészben az egyik legszórakoztatóbb elem, amikor a kritikákra válaszvideó érkezik – ahogy ez történt a fenti Dopeman videó esetében is -, és még arra is készül reakció, olyan lesz ettől a csatorna, mint egy mini valóságshow, csak nem a trash fajtából. Ezt az érzést táplálja az is, hogy Ádám közvetlen a követőivel, egész kis közösséget kovácsolt már belőlük, sok esetben a nézők ajánlásai közül választja ki a videókat, témákat, amikről beszélni akar.

A Fókuszcsoport a 6lépés csatornából (itt Ádám vágó, rendező, operatőr feladatkörben működik) nőtte ki magát – ami mögött nincs semmi dráma, csak Ádámnak volt mondanivalója, a 6lépés stábját pedig nehezebb volt összeszervezni, mint egyedül a kamera elé állni. Mert igazából ennyi történik a videókban: Ádám áll a kamera előtt és magyaráz, nincsenek benne speciális effektek, nincs villódzó képernyő, csak a háttérben az iroda mosogatójában halmozódó tányérok látszanak maximum, és gyakori szereplő még Teki, aki néha beleszól a videóba, és ezzel már jelentős rajongótábort szerzett magának (én is azok közé tartozom, akik kifejezetten várják, hogy a videók elején Teki bekiabálja, hogy KÓKUSZCSOPORT).

De mi a célja ennek a sok kritikának?

Megkérdeztem Ádámot, miért indította el a Fókuszcsoportot: vajon népnevelés volt a célja vele, mert már neki is fájt a sok trash, ami ömlött a YouTube-ról? „A célom egyfelől a szórakoztatás, másfelől az értékek és gondolatok, amiket képviselek, minél jobb átadása – írta válaszában Ádám. – Az már kérdés, mi csapódik le az emberekben, de ha más nem, legalább látnak egy másik perspektívát.

Az is cél, hogy az emberek igényesebbek legyenek a tartalomra, remélve, hogy értő fülekre találok.

Persze lehet csak szélmalomharc az egész, de azért még reménykedem, hogy van valamilyen hatása. Nem végső szempont, hogy imádok videókat készíteni, szóval én is jól érzem magam közben, és jó érzés, ha elkészül egy videó, amire büszke tudok lenni.”

Vége egy őszinte YouTube csatornát találtunk

A Fókuszcsoport a YouTube-on üdítő jelenség (Kép: Fókuszcsoport)

Azt a kérdést is feltettem Ádámnak, hogy melyik fajta videóit tartja fontosabbnak: azokat, melyekben véleményezi a youtubereket, vagy inkább a közéleti témákat tartja előbbre. A válaszából kiderült, hogy mindkét irányt szereti készíteni, mert legalább nem válik önmaga számára egyhangúvá, ráadásul vegyíti is a kettőt, mert nem csupán kritizál akkor sem, amikor youtuberekről beszél, hanem arról a témáról is beszél, amit a kiragadott videó felvet. „Az hogy melyik fontosabb, érdekes kérdés, mert magam sem tudom eldönteni, hogy van-e bármilyen hatásom egyáltalán.

Vajon tényleg épül az építő kritikából az adott videós? Vagy a közönségre hatással van?

Számít bármit egy közéleti témában a megnyilvánulásom, vagy aki nem ért egyet, azt úgysem tudom meggyőzni (főleg, hogy lehet nincs is igazam), aki meg egyetért, az csak örül, hogy más szájából is hallja? Ezek bennem is örök kérdések, hogy mennyi értelme van, és ha van, pontosan mi az.“

Ádám válaszában jól tükröződik az, ahogy ezt a csatornát készíti: sok önreflexióval és építő szándékkal, úgyhogy érdemes követni a videóit, ha értelmes hangra vágynál a sok vibráló, olykor tartalom nélküli videó között. És hogy miért fontos ez az egész? A mai világban a sok szemfényvesztés között jó néha tisztán látni. Ahogy az Instagramon is elindult egy influenszereket leleplezős kezdeményezés, úgy a Fókuszcsoportban is azt érezni, hogy a youtuberek világát mutatja meg kendőzetlenül. Hogy értsük is, ne csak nézzük bambán a videós tartalmakat.

A címben idézett mondat, miszerint „minden kommentelő idióta” pedig valóban elhangzott Ádám szájából a nemrég felkerült, Az influenszer felelőssége című videóban, de ha végignézed, meglátod, hogy nem kell rajta megsértődni, csupán arról van szó, hogy a Fókuszcsoporttól őszinte megnyilvánulásokat hallhatsz hetente többször is.

Tudj meg többet a közösségi oldalakról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top