nlc.hu
Életmód

Veszélyben a hajléktalanok: péntektől kiadják a vörös kódot

Veszélyben a hajléktalanok: péntektől kiadják a vörös kódot

Most különösen oda kell figyelnünk az utcán élőkre.
hajléktalan, vörös kód, hideg

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem a számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára.

A vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben.

Fülöp Attila elmondta, hogy a legfontosabb feladata továbbra is a hajléktalanellátó rendszernek van. A hajléktalanszállókon, a nappali melegedőkben van hely – mondta az államtitkár.

Mit tegyünk, ha a nagy hidegben hajléktalant látunk az utcán feküdni, ülni?

  • Ha olyasvalakit látunk az utcán, akinek ránézésére valami baja van, vagy olyan emberrel, aki fűtetlen helyiségben él már hosszabb ideje, akkor először próbáljunk meg vele beszélni: hogy van, kér-e segítséget. Ha a beszélgetésből úgy ítéljük, meg hogy szükséges, hívjuk a 24 órás diszpécserszolgálatot  / 061 338 4186 (Menhely Alapítvány)/. Fontos tudni, hogy a kríziskocsikon szociális munkások dolgoznak, ez tehát nem mentőautó.
  •  Ha az egészségi állapot alapján úgy ítéljük meg, hogy nagy a baj, az illető nem válaszol, vagy összefüggéstelen a beszéde, nem mozdul, akkor azonnal mentőt kell hívni hozzá! Semmiképpen nem szabad rögtön egy meleg helyiségbe hurcolni az esetlegesen kihűlt testet, mert akkor összeomolhat a keringése, tehát a fokozatosság elvét kell szem előtt tartani. 
  • Azzal bármikor segíthetünk, hogy takarókat, meleg ruhákat, sapkát, sálat, kesztyűt és meleg derékaljakat visz az utcán élőknek vagy az alapítványokhoz. 

(MTI)

Fotó: Pexels

Ilyen hajléktalanként az utcán élni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top