nlc.hu
Életmód

Balaklava divat

A símaszkok érthetetlen trendje, avagy a balaklava tündöklése

Balaklava, vagyis símaszk, betörő maszk – nem épp a tipikus sapkadivat alanya, mégis úgy tűnik, az arcot is takaró sapkák népszerűsége feljövőben van.
balaklava divat

Az egészről Beyoncé tehet. Jó, The Weeknd-nek is köze van a dologhoz, miért pont balaklavára hasonlító maszkban kellett táncosait a színpadra vinnie a Super Bowl döntőjének félidejében? Mégis, Beyoncé és az ő új, Adidassal közös Ivy Park kollekciója az, ami legitimálta a balaklava divatosságát és az elmúlt hónapokban egyre növekvő népszerűségét.

Mi az a balaklava?

A balaklava egy sapkaféle, kvázi símaszk, ami készülhet kötött, polár, vagy más, meleg anyagból. Csak a szemet (és esetleg a szájat) hagyja láttatni, fejbúbtól a nyakig minden mást elfed – ezért is tett szert kétes hírnévre. Terroristák, TEK-esek és ninják körében is népszerű, ezt mutatja harcos múltja is. A balaklavát ugyanis a brit katonáknak köszönhetjük, akik az 1850-es években, a krími háború idején viselték az arcot takaró fejfedőt, hogy így védjék magukat valamelyest a hideg időben. (Ekkor, 1854. október 25.-én volt a balaklavai csata is, innen eredeztethető maga az elnevezés.) 

Beyoncé és a balaklava

A helyzet érdekessége, hogy az emlegetett Ivy Park kollekció, ami mindenkinek szemet szúrt, nem egy teljes arcot eltakaró balaklavát mutat, sokkal inkább egy hidzsábszerű, strasszokból álló viseletet, mely a hajat és nyakat takarja. Ehhez képest az egy évvel korábban bemutatott kollekció videójában tényleg feltűnik egy balaklava, méghozzá Beyoncén:

Nem ez volt az első eset, hogy balaklavát viselt az énekesnő, láthattuk már egy impozáns Louis Vuitton darabban 2013-ban, egy évvel később pedig turnéjának fellépőruhájához is tartozott egy csillogó verzió.

Beyoncé 2013-ban, balaklavában. (
Megnézem
Összes kép (2)

Balaklava 2018

A balaklava tehát hosszú ideje a milíciák alapfelszerelései közé tartozik, de ugyanígy a különféle bűnszervezetek, bandák tagjai is szívesen rejtik el mögé arcukat. Éppen ezért hajdanán, mikor 2018-ban a Nike kijött sportbalaklavájával, rövid úton el kellett azt távolítania a kínálatból, olyan össznépi harag zúdult rá azért, mert úgy vélték,

a.: gengszter bandák körében népszerű öltözéket népszerűsít,

b.: teszi mindezt egy színes bőrű modellel, ami a rasszista, gyűlöletkeltő, alaptalan sztereotípiákat erősíti.

A sportfaktor szóba sem került, pedig a gyanútlan síelgetők (vagy a motor- és autóversenyzők) tudhatják jól, komoly létjogosultsága van e sapkáknak a hétköznapi életben is.

Míg a Nike-ról leszedték 2018-ban a szenteltvizet, addig Rihannát már kevésbé tudták a fenti okokból előrángatni, őt maximum nettó hülyének nézhették, mikor az az évi Coachella fesztiválon Gucci balaklavában mutatkozott – nyáron, a sivatagban. De hozzá értették, sztár és épp polgárpukkaszt, miért ne viselhetne egy ilyen megosztó kiegészítőt?

Balaklava 2020-2021

Erre jött a Covid, és az addig fura sapka létjogosultságot nyert a hétköznapokban is. Ahogy mentünk bele a télbe, úgy kerestek rá egyre többen a világban, hisz az hagyján, hogy nem fagy le benne az arcunk, de segítségével még az orr és száj eltakarása is megoldódik, ergo nem kell maszk.

És ezzel el is érkeztünk napjainkhoz, amikor már nem számít a gengszterfaktor, nem cincálja senki a tervezőket amiatt, hogy a balaklavák és a hidzsábok közt lehet-e, akartak-e bármilyen párhuzamot vonni (Marine Serre dizájnert, Beyoncé egyik kedvencét szintén 2018-ban vették elő emiatt). A maszkviselés felülírta ezeket az aggodalmakat és prekoncepciókat, így a balaklava a téli fejfedők elfogadott verziójává vált, takarása vágyott, a rejtély és veszély, amit sugall, pedig izgalmas lett. 

Balaklava a kifutókon

balaklava Carmen Emanuela Popa 2014
Megnézem
Összes kép (8)

Hordhatóbb divattrendek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top