nlc.hu
Életmód

A magányosság jelei

4 jel, hogy nehezen viseled a magányt

A magányt komolyan kell venni. Mutatjuk a túlzott, frusztráló magányra utaló jeleket, és azt is, mit tehetsz ellene!

Ez a lassan már majdnem egy éve tartó időszak mindannyiunknak nehéz. Ráadásul most még tél is van, hideg az idő, szinte alig süt a nap, tehát könnyű befelé fordulni. A tél és a pandémiás időszak nem kedvez az ismerkedésnek és a társasági életnek sem, pedig ez egy megtartó erő lehetne, de most sajnos mindannyian egy kicsit magányosak vagyunk.

A magány érzésének is vannak azonban szintjei. Az, hogy egy kicsit lehangolt és fásult vagy a fent említettek miatt érthető. Azonban vannak olyan jelek, amik arra utalnak, hogy kimondottan rosszul viseled a magányt, amivel nem árt óvatosnak lenni, mert mindez depresszióhoz vezethet. Ha úgy érzed, hogy esetleg már eljutottál idáig, tölts ki a depressziótesztünket. Most pedig mutatjuk a túlzott magányra utaló jeleket. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet a társas magány jelenségére is, tehát akkor is lehetsz magányos, ha fizikailag nem vagy egyedül.

Jelek, hogy nehezen viseled a magányt!

  • Gyakori fáradtság

Az ember szociális lény, tehát szükségünk van társaságra. Így tudunk feltöltődni, információt szerezni, motivációt és lendületet nyerni. Ha ez elmarad, könnyen érezhetjük magunkat fásultnak, kedvetlennek, mindehhez a testünk is alkalmazkodik és fáradságot érez, hiszen úgy érezzük, hogy nincs vagy alig van más örömforrásunk, mint az alvás.

Egy másik nézőpontból nézve, a magány szorongást okoz, a szorongás pedig alvászavarokat, gyakori felriadásokat az éjszaka folyamán, amikre talán nem is emlékszünk, de éppen elegek ahhoz, hogy megzavarják az alvásciklusunkat és kialvatlansághoz vezessenek. Ha tehát gyakori fáradságot észlelsz magadon, az sajnos lehet az erős magányérzés egyik jele.

  • Végeláthatatlan sorozatmaratonok

A sorozatok alapvetően jó dolgok, és kivel ne fordult volna már elő, hogy teljesen ráállt egy adott sorozatra, és szinte nem is bírt felállni a képernyő elől, amíg végig nem nézte az összes évadot. Ilyen megesik olykor, ha izgalmas a sorozat, ám, akkor már kezdhetünk gyanakodni, hogyha alighogy befejeztünk egy sorozatot, máris keresni kezdünk egy másikat, amire rákattanhatunk. A sorozatnézés ugyanis kiválóan alkalmas a gondolataink elterelésére, Pazar képi és hanghatások, valaki más, kitalált, élete, története, gondjai… Ezek alkalmasak lehetnek arra, hogy ideig-óráig eltereljék a gondolatainkat a frusztráló érzésekről, például a kínzó magányról. Arról nem is beszélve, hogy a túlzott sorozatnézés az agyat is roncsolhatja. Érdemes tehát megvizsgálnod a sorozatnézési szokásaidat!

  • Túl sok evés és hízás

A magány hiányt okoz, a társaság hiányát, a szeretve lenni érzés hiányát, az intimitás hiányát… Normális, hogy ezeket a hiányokat valahogy pótolni próbáljuk, és az evés pont kapóra jöhet. van, aki süteményekkel, van, aki nehéz, zsíros ételekkel próbál egy kis örömhöz jutni, hogy elfedje a hiányait. Tehát sajnos a magány is lehet az oka, ha mostanában túl sokat eszel, és felszaladtak a kilók.

  • Túlzott jelenlét a közösségi oldalakon

A közösségi média egyfajta látszatvilágot kelthet, egy-egy lájk vagy valamilyen interakció az odafigyelés és a törődés illúzióját nyújthatják, amikre a magányos emberek nagyon vágynak. Ám a közösségi oldalakon kapott visszajelzések sok esetben felszínesek, így valójában csak még jobban elszigetelhetik az embert. Ha túl sok időt töltesz a közösségi oldalakon, rengeteget kommentelsz mások posztjai alá és epedve várod a válaszokat, vagy épp te magad posztolsz mindenről, hogy minél több reakciót kaphass, kezdhetsz gyanakodni, hogy túlzottan magányos vagy.

Magány

A magány jeleit komolyan kell venni (Fotó: Pexels)

Mit tehetsz?

Ha a magány jeleit észleled magadon, az szerencsére még nem a világ vége, csak változtatnod kell néhány szokáson, vagy újakat kell felvenned, hogy kilábalj a magányosságból. Mutatjuk, mit tehetsz:

  • Ne hagyd veszni a barátságaidat!

Bár ez valóban nem a nagy összejövetelek időszaka, ketten-hárman azért lehet találkozni, vagy ha nem szívesen mozdultok ki, esetleg túl nagy köztetek a fizikai távolság, szuper segítséget nyújthat a videochat. Rendszeresítsétek a barátaiddal a hosszú, mély beszélgetéseket, vagy akár az ökörködést, amelyikre éppen szükségetek van.

  • Keresd fel a régi barátaidat!

Mindenkinek vannak olyan barátai, akikhez bár nagyon közel állt, valahogy elsodródtak egymás mellől. Ez éppen egy megfelelő alkalom, hogy felkeresd őket és felvegyétek a fonalat egymás életében.

  • Tartsd a kapcsolatot a családdal!

Nagy eséllyel nálad is probléma, hogy nincs elég időd a családodra. Most, hogy szinte sehova nem lehet menni, időt szakíthatnátok egymásra. Végre jobban megismerheted a távolabbi unokatesókat, vagy (akár online is) meghallgathatod a nagyi életének olyan részleteit, amikről talán még nem is hallottál.

  • A közös hobbi összeköt!

Ami leginkább összeköti az embereket, az a közös érdeklődés, úgyhogy érdemes lehet beiratkoznod egy tanfolyamra valami olyan témában, ami már régóta érdekel. Érdemes interaktív kurzust választanod, biztosan lesznek közös pontjaitok a többi résztvevővel. Így rengeteg új embert ismerhetsz meg.

  • Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, hogy nem bírod egyedül, kérj segítséget egy szakembertől! Hidd el, rengeteget tud segíteni!

Cikkek a lelki egészség megőrzéséhez:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top