Valljuk be, nagyon könnyű megfeledkezni arról, hogy egyes élelmiszerek milyen gyorsan meg tudnak romlani. Hol a határ, mi az a maximális időtartam, amin belül a szobahőmérsékleten hagyott étel még biztonsággal fogyasztható? A szakembereknek természetesen van erre válasza.
Gyorsabban elindulnak a romlási folyamatok, mint gondolnánk!
Az általános irányelvek szerint a romlandó élelmiszereket a vásárlás vagy a főzés idejétől számított 2 órán belül a hűtőbe kell tenni, de 32 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén ezt ajánlott egy órán belül megtenni.
Ugyanez érvényes az éttermekben és különféle eseményeken felszolgált ételekre, vagy akár a kerti partikra vagy a strandra prezentált falatkákra is. Ilyen esetekben mindenképp használjunk hűtőtáskát.
A Princeton Egyetem Környezetvédelmi és Biztonsági Osztálya szerint bizonyos élelmiszerekben gyorsabban elszaporodhatnak a baktériumok, így a romlandóság szempontjából is fokozott kockázatot hordoznak. Idetartozik minden olyan étel, ami tejtermékeket, tojást, húst, halat, kagylót, rákféléket vagy rizst tartalmaz. Ezeknél tehát különösen fontos a megfelelő tárolási hőmérséklet betartása.
Minden potenciálisan veszélyes élelmiszert 5 Celsius-fok alatt, az elkészített meleg ételeket pedig 57 fok felett kell tartani, amíg el nem fogyasztjuk. Ha például egy eseményen hosszú idő telik el az étel elkészítése és felszolgálása között, akkor elengedhetetlen hideg és/vagy meleg tárolóeszközökről gondoskodni.
Penészes étel: ehető vagy sem?
Bizonyos sajtokat – mint amilyen a brie, a gorgonzola vagy például a camembert – épp a rajtuk vagy bennük lévő nemes penész tesz különlegessé. A penésznek ez a típusa természetesen nem jelent veszélyt! Ellenben a joghurton, kefiren, tejfölön, krémsajton vagy vajon megjelenő penész semmiképpen nem sorolható a nemes penész kategóriájába! A kemény sajtok kérdését egyes hozzáértők valamivel rugalmasabban kezelik, úgy vélik, ha a penésszel érintett részt és még néhány centimétert levágunk belőle, akkor gond nélkül fogyaszthatók, azonban ezekkel sem szerencsés kockáztatni.
A baktériumok fénysebességgel szaporodnak
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma a 4 Celsius-fok feletti és a 60 fok alatti hőmérséklet-tartományt teljes egészében a veszélyzónába sorolja. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a baktériumok, mint például a Staphylococcus aureus vagy a szalmonella, alig 20 perc alatt képesek megduplázni a számukat, majd megbetegedéseket okozni.
A szakemberek mindig elmondják azt is, hogy az élelmiszerek kapcsán nem érdemes felesleges kockázatot vállalni. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott étel ehető vagy sem, inkább ne kockáztassunk, dobjuk ki!
Hogy állsz a desszertekkel?
- 5 sütés nélkül elkészíthető, mennyei desszert
- Villámgyors desszertek 30 perc alatt
- 25 ellenállhatatlan desszert a nagyvilágból
(Nyitókép: JackF/Getty Images)