nlc.hu
Életmód

A génszerkesztésről szól majd a Határtalan tudás következő előadása

Határtalan tudás: terítéken a génszerkesztés

Morális és tudományos kérdéseket boncolgatnak a szakértők a következő előadáson.

Csienkuj He kínai kutató 2018 november végén jelentette be a hírt, hogy megszülettek az első szerkesztett genommal rendelkező csecsemők, Nana és Lulu. A kísérleti jellegű beavatkozástól azóta a kínai hatóságok is elhatárolódtak a kutatásetikai normák megsértése miatt.

Sokan azt remélik, hogy a génszerkesztés lehetőségével leküzdhetjük a gyermekhez jutás biológiai akadályait, kezelésekhez, vagy akár szebb élethez is juthatunk. De vajon belefoghatunk-e már ebbe?

A génszerkesztéssel foglalkozik a Határtalan tudás következő előadása

A génszerkesztés rengeteg problémát megoldhat, de legalább annyi etikai és morális kérdést vet fel (Fotó: Getty Images)

A génszerkesztés számos lehetséges beavatkozást adott a kutatók kezébe, amelyek azonban alaposan átalakíthatják a huszonegyedik századi biopolitikát, az egészségügyet és a bioetikát is. A CEU Határtalan tudás előadás-sorozatának következő eseménye ezzel a témával foglalkozik.

A Határtalan tudás ezúttal is szakértő előadókat hívott meg. Az eseményen beszél majd Sándor Judit, a CEU professzora, a CEU Bioetikai és Jogi Központjának igazgatója, az UNESCO Bioetikai részlegének volt vezetője, Dinnyés András, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a Biotalentum Kft. igazgatója, illetve Kakuk Péter bioetikus, a CEU Bioetikai és Jogi Központjának kutatója, a WHO Kutatásetikai tanácsadója, az Európai Orvosi és Egészségügyi Filozófiai Társaság elnöke.

A Határtalan tudás következő előadása a YouTube-on követhető majd, a szervezők ígérete szerint a végén a nézőknek lehetősége lesz kérdéseket is feltenni a meghívott szakértőknek.

Még több tudomány az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top