nlc.hu
Szabadidő

Látványos LED-installációval csökkenthető a rovarirtó mennyisége

Színes LED-ekkel tartják távol a rovarokat a terményektől Hollandiában

Nemcsak hasznos, de elképesztően jól is néz ki.

Kortárs kiállítási installációként is megállja a helyét egy holland művész, Daan Roosegarde alkotása, amely egyes mezőgazdasági gyakorlatokat is gyökeresen átalakíthat. Elsőként a This Is Colossal  című oldal számolt be a különleges megoldásról, amelynek keretében az alkotó egy teljes póréhagyma-ültetvényt különleges LED-égőkkel szerelt fel. A húszezer négyzetméteres termőföldön növekvő zöldségeket ugyanis jellegzetes kékes-vöröses fénnyel világítják meg. 

Ennek több funkciója is van, egyrészt a fény használata serkenti a póréhagyma növekedését, ráadásul, a módszer használatával akár a felére is lehetne csökkenteni a felhasznált rovarirtó szerek mennyiségét. Roosegarde különleges „fényrecepteket” dolgozott ki, amelyek ellenállóbbá tudják tenni a növényeket és vegyi anyagok felhasználása nélkül serkentik azok anyagcseréjét. 

A Grow fantázianevű installációt Roosegarde két év alatt hozta létre, ahogy a Dezeennek adott interjújában elmondta, az ihlet akkor szállta meg, amikor felkereste az egyik helyi őstermelő farmját. Érdekesség, hogy csekély területe ellenére Hollandia a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre az Egyesült Államok iránt, így nagy a kereslet a különféle fenntartható technológiák iránt. 

Látványos fényinstalláció serkentheti a zöldségek növekedését

Daan Roosegarde installációja bármelyik kortárs múzeum környékén megállná a helyét (Fotó: Studioroosegarde.net)

Roosegarde alkotását az előttünk álló hónapokban 40 további országban is felállítják majd, a művész ugyanis azt reméli, hogy a kétségtelenül látványos megoldás mezőgazdasági alkalmazása széles körben elterjedhet a világon. 

Még több tudomány az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top