nlc.hu
Életmód

Alvásproblémákat okoz a romantikus filmek nézése

Kutatás: rosszabb romantikus filmet nézni lefekvés előtt, mint horrort

Kiderült, alvásproblémákat okoz a romantikus filmek nézése, akik pedig horrort néznek, jobban alszanak.

Bár azt mindenki tudja, hogy egy jobb horrorfilm képes felpörgetni a pulzust, ezért hatással van az alvásminőségre, még a trancsírozós moziknál is van ebből a szempontból sokkal rosszabb választás: a romantikus filmek nézése. A Sleep Junkie nemrégiben végzett egy kutatást, amely azt vizsgálta, hogyan hat az általános alvásminőségre a zene, a tévé vagy a podcast hallgatása. Az eredmények meglepetést okoztak.

Jobb a horror, mint a romantikus film elalvás előtt

fotó: Jose Francisco Morales/Unsplash

A több mint 200 résztvevő bevonásával készült kutatásban két hétig alváskövetővel rögzítették az alanyok alvását, miután négy tevékenységi kategóriába sorolták őket: tévénézés, podcast hallgatása, zenehallgatás, illetve semmilyen technológiai tevékenység alvás előtt két órával. Ezután nyomon követték alvásminőségüket, és reggel kérdéseket tettek fel nekik. Az alváskövetők azt is elemezték, hogy a résztvevők mennyi ideig aludtak, és mennyire voltak nyugtalanok éjszaka.

Annak kiderítésére, hogy a műfajok szerepet játszottak-e az eredményben, a résztvevőket arra kérték, hogy alvás előtt jegyezzék meg, milyen típusú filmet néztek. Az eredmények szerint azok, akik lefekvés előtt reality műsort néztek, átlagosan 32 perccel hosszabb ideig aludtak, mint azok, akik romantikus filmekkel múlatták az időt.

Még meglepőbb, hogy azok aludtak a legjobban, akik thrillert vagy horrort néztek, igaz, 44 percbe telt álomba merülniük.

Kiderült az is, hogy a romantikus filmek megnézése a legrosszabb, amit tehetünk lefekvés előtt.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a tévézők 80 százaléka fáradtan ébredt, a zenehallgatók pedig gyorsabban elalszanak, de alvásminőségük rosszabb. A tanulmány vezetője, Dorothy Chambers szerint épp ezért az elalvást segítő alkalmazások, zenék nem a legjobb módjai az alvásminőség javításának.

(via)

A horrorfilmek hatásáról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top