nlc.hu
Életmód

A magyar vakcinagyár építése Debrecenben

Száz nap múlva kezdődik a magyar vakcinagyár építése

Debrecenben épül fel a magyar vakcinagyár, 2022 végétől kezdődhet az oltóanyaggyártás.
Vakcina laboratórium

Száz nap múlva teszik le a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben – jelentette be a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

György László elmondta, hogy 2022 végén kezdhetnek oltóanyagot gyártani Magyarországon. Az üzem azért jön létre, hogy biztosítsa a magyarok és Kárpát-medence oltóanyag-ellátását, de kifizetődő beruházásként is, mert a külföldi piacokon is értékesíthetők a vakcinák.

Müller Cecília arról beszélt, hogy Magyarországon csaknem 100 éves hagyománya van a vakcinagyártásnak és -kutatásnak. Már az 1920-as évek végétől készítenek oltásokat Magyarországon, például a BCG, a veszettség vagy a gyermekbénulás elleni vakcinákat is itthon gyártották, de az influenzaoltások is készülnek. Ezekre az alapokra épül a magyar koronavírus-vakcina kutatása és az oltóanyaggyár létesítése is.

Az országos tisztifőorvos a járványhelyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a védőoltásoknak köszönhetően a harmadik hullám leszálló ágának vége felé közeledünk a védőoltásoknak köszönhetően. A magyarok 47 százaléka már megkapta legalább az első oltását, szemben a 31 százalékos uniós átlaggal.

Müller Cecília szerint „vakcinabőségünk” van, és közölte, hogy Pfizer-vakcinára kedd helyett szerda éjfélig lehet jelentkezni. AstraZeneca- és Szputnyik V-oltás már csak korlátozott számban áll rendelkezésre, ezért akik ilyen vakcinát szeretne, az haladéktalanul jelentkezzen, mert ezekből már nem érkeznek újabb szállítmányok.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Thomas Lohnes / AFP)

Oltás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top