nlc.hu
Életmód

Varjak a Várban

A várnegyedben márpedig nem lesznek varjak!

Az önkormányzat "páros lábbal tette ki" az állatokat a kerületből.

Miként azt az 1.kerület.ittlakunk.hu írja, az önkormányzat környezetgazdálkodási agrármérnök és táj-és élővilágvédelmi szakértő segítségével szabadította meg a kerületet a Várnegyed varjaitól. Lépésről-lépésre pontosabban így:

  • Dolmányos varjak Várnegyedben található fészkeinek megkeresése, felmérése, GPS-szel történő rögzítése
  • Fészkek eltávolítása a költési időszakot követően
  • Gallyak eltávolítása a fészkelésre használt fákról a későbbi költések megakadályozása céljából
  • Dolmányos varjak riasztására alkalmas eszközök (madárriasztó műsolymok) beszerzése és kihelyezése a Várnegyed érintett területeire.
A Budai Vár a pesti oldal felől / Fotó: Pixabay

A Budai Vár a pesti oldal felől / Fotó: Pixabay

Ezeken túl megtörtént a Várszoknya területén előforduló fészkelő énekesmadarak állományfelmérése, és egy lakossági bejelentés kivizsgálása az Úri utcában is. Az I. kerületi önkormányzat azt írja, hogy a Várnegyedben több vadon élő állatfaj is előfordul, melyek közül a legnagyobb fajszámban az ízeltlábúak és a madarak képviseltetik magukat. Ezek közül a legtöbb fel sem tűnik az átlagos látogató számára, néhány faj azonban közvetlen problémát okozhat az emberek számára. Ilyen faj a dolmányos varjú is, mely bár teljesen ártalmatlan az emberre nézve, az utódnevelési időszak végén előfordulhat, hogy támadást imitálva néhány agresszívebb egyed riadalmat kelt az itt lakókban és a turisták körében egyaránt. Az ilyen „támadások” ugyan az évnek csak viszonylag kis periódusára terjednek ki, a jelenség azonban évek óta megfigyelhető, amelynek orvoslását a Budavári Önkormányzat fontos feladatként kezeli.

A Blikk a Magyar Madártani Egyesületre hivatkozva azt írja, hogy támadó madarak esetében úgy kell eljárni, mint a nekünk rontó kutyáknál: ne fussunk el, forduljunk szembe az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, és kiabáljunk rá az állatra. Rámenősebb madarak esetén nyugodtan használjuk védekezésre a kezünk ügyében lévő szatyrot, kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt, kalapot, és így hátráljunk el.

Támadás és szórakoztatás: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top