nlc.hu
Életmód

Kiadták a másodfokú hőségriasztást

Kedden rekord dőlhet, kiadták a másodfokú hőségriasztást

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 32 és 39 fok között várható.

Az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére 2021. július 13-án (kedd) 0.00 órától 2021. július 15-én (csütörtök) 24:00 óráig. Másodfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a nagy melegben ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, hogy védekezzünk a leégés ellen, és a gyermekeket, állatokat ne hagyjuk a tűző napon parkoló autóban. Hozzáteszik, hőség idején ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. “Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre és figyeljünk arra is, hogy a hideg levegő befúvása ne legyen túl erős. A készüléket szakaszosan használjuk, ellenkező esetben ugyanis megfájdulhatnak az izületek. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A ventillátort – ha van otthon – szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg (forró) levegőt forgatják, ami még jobban kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani” – írják jó tanácsként.

hőségriadó

Zacskós vízzel hűsíti magát egy nő a fővárosi Móricz Zsigmond körtéren 2021. június 24-én. A hőség miatt tasakos vizet osztanak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai a főbb budapesti csomópontokon. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A tüzek megelőzése érdekében a dohányzók ne dobják el az égő cigarettacsikket, mert a száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. Idén már több, mint hatezer tűz volt a szabadban, a leégett terület pedig akkora, mintha 7060 focipálya égett volna le.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint  kedden egy közeledő magassági hidegörvény előtt még igen meleg, száraz levegő érkezik fölénk, ezért jó eséllyel a napi maximumrekord is megdől, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 32 és 39 fok között várható.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top