nlc.hu
Életmód

Orosz vakcinák hatékonysága a delta variánssal szemben

Orosz kutatók szerint vakcináik nagyon hatékonyak a delta variáns ellen

A vakcinák hatékonysága enyhén csökken, de a legutóbbi adatok szerint továbbra is a 90 százalékos szint felett marad, állítják a szakértők.

Alekszandr Szemjonov, az orosz fogyasztóvédelem jekatyerinburgi Vektor vírusfertőzés-kutató intézetének vezetője szerint meghaladja a 90 százalékot az orosz vakcináknak az új koronavírus delta és delta plusz változatával szembeni hatékonysága. Szemjonov az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette, a delta és delta plusz változat okozta fertőzés ellen több antitestre van szükség a klasszikus változathoz képest, de az orosz vakcinák (Szputnyik V, EpiVacCorona, Covivax) által termelt antitestek az újabb mutációk ellen is hatékonyak, ezért nem kell megváltoztatni a vakcinák összetételét, írja az MTI.

Korábban Rinat Makszjutov, a fogyasztóvédelem (Roszpotrebnedzor) Vektor Állami Virológiai és Biotechnológiai Tudományos Központjának vezérigazgatója azt mondta, hogy a legtöbb orosz régióban a koronavírus-fertőzés új eseteinek több mint 95 százalékát a delta mutáció okozza. A Roszpotrebnadzort vezető Anna Popova tisztifőorvos szerint Oroszországban a járványhelyzet továbbra is meglehetősen feszült, bár egyes régiókban stabilizálódás tapasztalható. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kijelentette, hogy a főváros túljutott a fertőzés terjedésének csúcspontján.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a keddi hivatalos adatok szerint 22 010-zel 6 334 195-re emelkedett. Ez a legalacsonyabb érték június 30. óta. Az új esetek közül 3330-at Moszkvában, 1910-et Szentpéterváron, 547-et Nyizsnyij Novgorod, 519-et Szverdlov, 481-et pedig Voronyezs megyében mutattak ki.  Az aktív esetek száma 513 524, a halálos áldozatok száma 788-cal 160 925-re, a felépülteké pedig 18 963-mal 5 659 746-ra emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 166,5 millió, az elmúlt napon pedig 311 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 239 464 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szputnyik V koronavírus elleni vakcina

Második oltáshoz használatos, orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 21-én. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Friss hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top