nlc.hu
Életmód

Leemelték az első oroszlánt a Lánchídról

Leemelték az első oroszlánt a Lánchídról

Elsőként a pesti hídfő egyik oroszlánját emelték le a Lánchídról.

Leemelték az első oroszlánszobrot a felújítás alatt álló Lánchídról csütörtök délelőtt. Elsőként a pesti hídfő egyik oroszlánját emelték le, a másikat a következő napokban, a budai hídfőn állókat pedig augusztus második felében viszik el.

Leemelték az első oroszlánt a Lánchídról

Leemelik a felújítás alatt álló Lánchíd pesti hídfőjének északi oldalán álló, három kőtömbből álló oroszlánszobor első darabját 2021. augusztus 5-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Lánchíd oroszlánjai három kőtömbből állnak, eddig csak össze voltak cementezve. A három rész összességében nagyon nehéz, nagyjából egy busz súlyának felel meg. A szobrokat most is három részben emelik le, egy újpesti műterembe viszik restaurálásra, majd ugyancsak három részben helyezik vissza.

Leemelték az első oroszlánt a Lánchídról

Elszállítják a felújítás alatt álló Lánchíd pesti hídfőjének északi oldaláról leemelt, három kőtömbből álló oroszlánszobrot 2021. augusztus 5-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 végén adják vissza a hidat, addigra a négy oroszlánszobor is visszaérkezik a hídfőkre.

Az oroszlánok nyelve

Az oroszlánokhoz – amelyek 1852-ben kerültek fel a Lánchídra – sok legenda fűződik. Az egyik ezek közül, hogy a híd négy oroszlánszobrát alkotó szobrász, Marschalkó János a Dunába ugrott, amikor kiderült, hogy az oroszlánoknak nincs nyelvük. Ez azonban nem igaz, a helyszínen is meg lehetett tekinteni, hogy az oroszlánoknak van nyelvük.

(MTI)

A Lánchíd felújítása:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top