nlc.hu
Életmód

Miért dagaszt a macska?

Cuki szokás, de mégis miért dagaszt a macska?

Kölyökkori szokás, ami felnőttkorban is megmarad, de mégis mi célt szolgál.

Nem feltétlenül kell macskatulajdonosnak lenni, hogy tudjuk, a macskák két mellső mancsukkal néha olyan mozdulatokat végeznek, mintha tésztát dagasztanának, és igen nagy megtiszteltetés, ha éppen rajtunk “gyúrnak”, még akkor is, ha ez nem mindig fájdalommentes. Ezt a szokásukat kölyökmacska korukból hozzák, így szokták gyúrni édesanyjuk hasát, amikor táplálkoznak, így jelzik, hogy éhesek, jöhet a tej. De mi értelme van a dagasztásnak azután, hogy már nincs szükségük az anyatejre, amikor már önállóan esznek? 

Dr. Julia Albright, a Tennessee Egyetem állatorvosi karának egyik oktatója szerint ha egy macska dagaszt, az annak a jele, hogy nyugodt és elégedett. Hozzáteszi, nem kell aggódnia akkor, ha valakinek a kedvence nem dagaszt, lehet, hogy nála más jele van annak, hogy számára éppen kerek a világ.

A szakember szerint a macskáknál a gyúrás egyfajta módja annak, megjelölje a fekhelyét, hiszen a talpak is tartalmaznak illatmirigyeket,illetve ez is egy eszköze az emberekkel való kommunikációnak, vagyis nemcsak dorombolással vagy mondjuk a fejük hozzánk dörgölésével jelezhetik, hogy a maguk módján kedvelnek minket. 

(via CNN)

macska

Fotó: Pexels/Krysten Merriman

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top