nlc.hu
Életmód

Ferenc pápa karórája

Nem is Casio óra volt Ferenc pápán

Konkrétan ötször drágább, de közelről sem luxuskategóriás. Képi bizonyítékokkal tárjuk fel az igazságot.

Ritka és üdítő, amikor egy karóra és viselője nem azért kerül be a hírekbe, mert felfoghatatlanul drága, hanem ellenkezőleg, már-már érthetetlenül olcsó.

Ferenc pápa így járt: amikor Magyarországra érkezett, villámgyorsan elterjedt a (nem kormánypárti) sajtóban, hogy a világ egyik legolcsóbb óráját, egy átszámítva mindössze kétezer forintos Casiót hord, konkrétan az MQ27-7B2 referenciaszámú modellt.

Ferenc pápa alighanem a történelem legnépszerűbb Szentatyája a vallástalanok és ateisták körében, szerénysége, progresszív gondolatai miatt, és persze azért, mert kompromisszumokkal ugyan, de kész szembenézni az egyház eltussolt botrányaival és igyekszik a mai kor normáihoz igazítani az olyan megosztó ügyeket, mint a keresztény tanítások viszonya a homoszexualitáshoz. Nem csoda, hogy elterjedt a kétezer forintos óra híre, főleg, hogy már korábban is látni vélték rajta. Ferenc pápa egy olcsó, műanyag Casióban – ez a kép, ahogy a PR-osok mondanák, on brand.

Ferenc pápa Magyarországon

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Csupán két baj van vele:

  • a Casio MQ27-7B2 nem kétezer forint;
  • nem az az óra volt rajta, hanem egy teljesen másik, sokkal drágább.

Azért azt gyorsan szögezzük le, hogy ebben az esetben

a „sokkal drágább” is egy bőven alsó kategóriás, a földi halandók (értsd: bérből, fizetésből élők) számára is nagyobb érvágás nélkül beszerezhető modellt takar, szóval Ferenc pápa imidzsén emiatt nem esik csorba.

Mi sem azért írjuk ezt a cikket, hogy bemártsuk a Szentatyát, csupán a sajtóban elterjedt téves információkat szeretnénk helyretenni.

Szóval:

Akkor milyen óra volt Ferenc pápán Magyarországon?

Most, hogy a hétvégi látogatásáról megjelent az összes fotó az MTI-ben, némi Photoshop-belenagyítással viszonylag könnyű pontot tenni a történet végére. Azt az alábbi képrészleten biztosan megállapíthatjuk, hogy ez nem egy MQ27-es: van rajta dátumablak (a hónapot és napot kijelző bemélyedés az óraszámlapon három óránál), és a szíja sem stimmel – a Casió szíját pedig csak komoly otthoni hekkelés árán lehet cserélni, így ezt elvethetjük.

Íme a Casio:

Casio óra

Forrás: Casio

És íme a képrészlet:

Ferenc pápa Magyarországon

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A számok betűtípusa, alakja, mérete sem stimmel: a 11-es két csíkja sokkal közelebb van egymáshoz, és általában is kisebbek a számok. Az meg már tényleg csak hab a tortán, hogy az MQ27-es mindkét változata (mert kettő van neki, de a másikat is kizárhatjuk ugyanezen logika mentén) gyári ajánlott fogyasztói ára 22 dollár, Magyarországon 6 ezer forintnál kezdődik, nagyon-nagyon akciósan 4500-ért rendelhető. Ezen persze nem veszünk össze.

Ferenc pápa kapcsán az internet óramániás szeletében gyakran felbukkan egy másik modell, a Swatch méltán népszerű Once Again és Twice Again modelljei. Ezek is viszonylag egyszerű, igaz, a Casiónál kicsit strapabíróbb modellek, tokjuk azonban ugyanúgy műanyag, üvegük akril, szerkezetük kvarc, szóval semmi flanc. A képek alapján kijelenthetjük, hogy

Ferenc pápa egy Swatch Twice Again órát viselt.

Swatch óra

Forrás: Swatch

Ezt egyébként a nagyszerű Csuklószpotting Insta-oldal már kiszúrta, csak valahogy senki nem vette át az információt. A számlap és a dátumablak stimmel, a szíja is, amely a Casióéval ellentétben szilikon, és az óratoktól indulva markánsan szűkül, egyébként integrált, azaz végképp nem cserélhető. Magyarországon ez 25 és 30 ezer forint közötti összegért beszerezhető, azaz tényleg sokkal drágább, mint a Casio, de még így is nagyon-nagyon olcsó, és ami a legfontosabb üzenet: nem túlárazott. Azaz pont annyit ér, amennyit az ember fizet érte.

Ez pedig még mindig sokkal jobb üzenet, mint az elődein virító Rolexek és egyéb milliós tételek.

Ferenc pápa az nlc-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top