nlc.hu
Életmód

A Janssen vakcina felfüggesztése Szlovéniában

Egy 20 éves nő halála miatt felfüggesztették a Janssen vakcina használatát Szlovéniában

Ideiglenesen felfüggesztik a Janssen vakcina alkalmazását Szlovéniában, amíg a nő halálának körülményeit nem tisztázzák.
Janssen vakcina

Szlovéniában ideiglenesen felfüggesztették a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltóanyagának alkalmazását, amíg ki nem derül, van-e összefüggés egy haláleset és a vakcina használata között – jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerdán.

A 20 éves nő halálhírét hivatalosan csak szerdán közölték, de kedden a sajtó már beszámolt arról, hogy a klinikai halál állapotában van. Az elhunyt fiatal lány két héttel korábban kapta meg a Janssen-féle oltást, néhány napja pedig agyvérzéssel szállították kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét. Poklukar sajtótájékoztatóján kijelentette: „Az oltás után súlyos, nemkívánatos esemény történt, amely sajnos tragikus véget ért”.

Eközben a szlovén sajtó arról cikkezett, hogy más országokkal ellentétben, ahol a Janssen vakcináját csak idősebbeknek adják be, Szlovéniában a terhes nők kivételével mindenki más számára elérhető.

Az oltóanyag népszerűsége néhány hete nőtt meg Szlovéniában, miután a kormány szigorított a járványügyi intézkedéseken, és kötelezővé tette a védettségi igazolást szinte minden ágazatban. A Janssen-védőoltás pedig már a felvétele időpontjától feljogosítja a beoltottakat a védettségi igazolás megszerzésére, míg a többi vakcina esetében fel kell venni a másik adagot is, és közöttük legalább négy hétnek kell eltelnie.

Szlovéniában eddig 120 ezer embert oltottak be a Janssen-vakcinával, a kormány pedig szerdán jelentette be, hogy további 100 ezer adagot vásárol Magyarországtól a nagy kereslet kielégítésére.

A fiatal nő esete a második az országban, amelyben összefüggésbe hozható a vérrögképződés a vakcina felvételével. Egy másik fiatal nőnél is súlyos mellékhatások alakultak ki az oltás után, de időben kapott orvosi ellátást, így felépült.

A mostani haláleset okának kivizsgálása egy hétig tart majd.

(MTI)

A Janssen-vakcina az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top