nlc.hu
Trend

Nem érkezik több Janssen vakcina az EU-ba

Ennyi volt: eltűnik Európából a Janssen vakcina

Az unió nem hívja le az utolsó adagot.
Janssen vakcina

Nagyot esett a bizalom az amerikai Janssen oltás iránt, mert a többi érintett oltáshoz hasonlóan nagyon ritkán ugyan, de vérrögképződéses megbetegedéseket okozott. Az EU 200 millió vakcinára kötött megállapodást a vállalattal, amelyhez további 200 milliós opció társul. Az utolsó 100 dózis lehívására vonatkozó határidő június végén lejár, sajtóértesülések szerint viszont a bizottság nem kíván élni a beszerzéssel – írja az InfoStart. A bizottság illetékesei nem kommentálták az értesülést.

A döntést az is indokolja, hogy a vállalat nem tudott időben teljesíteni: a gyártónak 55 millió adagot kellett volna leszállítania június végéig, de ebből eddig csak 12 millió érkezett meg. Az EU emellett 100 millió Janssen vakcina eladományozásáról döntött, mivel a meglévő szerződésekkel (amely szinte teljes egészében mRNS vakcinákra vonatkozik) bőven át tudja oltani az EU lakosságát.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top