nlc.hu
Életmód

Európa legnagyobb influenszerbotránya a szomszédban robbant ki

Európa legnagyobb influenszerbotránya a szomszédunkban történt

A szlovákiai csúcsinfluenszer, a kábítószerkereskedelemmel megvádolt Zuzana Plačková letartóztatása nemcsak az északi szomszédunknál vetett hullámokat. Tényleg az ország legnépszerűbb Insta-celebje látta el drogokkal a pozsonyi elitet? Barak Dávid bűnügyi újságírót kérdeztük.

Barak Dávid a parameter.sk bűnügyekre specializálódott újságírója, aki az elmúlt években bírósági tárgyalások százain, az első sorból figyelte Szlovákia legsúlyosabb ügyeinek alakulását. 2019 elején jelent meg a csallóközi magyar maffiáról szóló könyve, az Elásott igazság. Dávid szoros figyelemmel követi a nagy vihart kavaró szlovákiai korrupciós ügyeket, ahogy az ország kábítószer-maffiájának ténykedését is. Ez utóbbi világba robbant be váratlanul Szlovákia legnagyobb Instagram-influenszere, Zuzana Plačková, akit a férjével kábítószer-kereskedelem vádjával vitt be a rendőrség. Az eset körül óriási hírverés alakult ki, én pedig megkértem Dávidot, hogy mesélje el nekünk, kicsoda Zuzana Plačková, és mi az a nem mindennapi történet, ami kibontakozott körülötte.

Zuzana Plačková miért számít ismert embernek Szlovákiában?

A JOJ nevű kereskedelmi csatornán nagy sikerrel futott a Hotel Paradise című reality, és abban szerepelve robbant be a köztudatba. Tudni kell még róla, hogy a reality után is járt pornófilmes castingon, megítélése emiatt elég vegyes volt. Az Instagram népszerűvé válásával találta meg igazán önmagát. Azt nem árt tudni, hogy a közösségi médiafelületek más sorrendben váltak népszerűvé Szlovákiában, mint Magyarországon. Míg nálatok a YouTube vált korábban népszerűvé, nálunk az Instagramon lehetett eleinte könnyebben nagy sikert és magas követőszámot elérni. Az talán még ennél is fontosabb különbség, hogy az itteni influenszerek rendre képesek akár kétszer annyi követőt is összegyűjteni, mint a magyar társaik, ami annak fényében lehet különösen furcsa, hogy Szlovákia egy nagyjából feleakkora ország. Például amikor Dancsó Péternek meglett az egymillió YouTube-os feliratkozója, Szlovákiában már volt olyan YouTuber, akinek kétmillió volt. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a cseh és a szlovák influenszerpiac között a két nyelv hasonlósága és a két ország közös múltja miatt nagy az átjárás, vagyis valójában ők nem egy ötmilliós, hanem egy tizenötmilliós piacot szólítanak meg. A szlovákok követik a cseh influenszereket, és a csehek is követik a szlovákokat. Plačková nagyon jó időzítéssel, korán kezdte el felépíteni magát az Instagramon, emiatt az egyik legtöbb követővel rendelkező Insta-celebünk lett. Nagyjából 750 ezer követője volt a múlt heti letartóztatásakor, és ezt egy hét alatt sikerült ötven-hatvanezerrel feltornáznia, ugyanis az emberek annyira kíváncsiak voltak rá.

Európa legnagyobb influenszerbotránya a szomszédban robbant ki

Zuzana Plačková a Pozsonyi Divatnapokon (Fotó: Profimedia)

Mintha csak így tervezte volna…

(nevet) Igen. Az itteni influenszerekről azt is tudni kell, hogy körükben az a legfőbb tendencia, hogy szinte kizárólag szponzorált posztokkal meg hirdetésekkel operálnak. A kezdeti szakaszban ezt a jövedelmüket nem vallották be, vagyis jókora összegeket tudtak adózás nélkül zsebre tenni. Persze a több százezer követővel rendelkező influenszerekre egy idő után felfigyelt az adóhivatal, ezért elkezdtek cégeket alapítani, vállalkozóként működni, legalizálva ezzel a bevételeiket. Így tett Plačková is. Időközben lett egy kávézója, sőt saját termékei is, melyek közül a legismertebb a kollagén és a különféle kannabisz-olajok. Mondhatjuk, hogy Plačková egy két lábon járó reklámtábla. Egy Insta-sztori nála 1500-2000 euróba kerül, míg egy posztért akár 10 ezer eurót is elkér. Nagyon hatékonyan dolgozott, több multicég is együttműködött vele. Pont erre hivatkozott a bíróságon is, amikor azt mondta: ha 100-200 ezer eurót tud havonta legálisan megkeresni, mi szüksége lenne arra, hogy kábítószerből szerezzen még pénzt?

Valóban ennyire sokat keres?

A cégadatbázis szerint igen. Csak az egyik, 2018-ban alapított cégét nézve azt látni, hogy az indulás évében 50 ezer eurós volt a forgalma, ami a következő évre 150 ezer euróra ment fel, és tavaly már elérte az egymillió eurót. Az Instagramja tanulsága szerint is igencsak nagy lábon él. Tavaly, amikor a karantén miatt szinte mindenki a lakásába volt zárva, ő alig volt otthon, három hónapos nyaralásra ment külföldre, járta a világot.

Azt lehet tudni, hogy nagyjából kikből áll Plačková követőtábora?

Az életstílusával elsősorban a nagyobb vásárlóerőt képviselő embereket tudta megszólítani, nyolcvan százalékban nőket. A követői számának nagyjából háromnegyede takar valós embereket. Több mint a harmaduk szlovákiai, és valamivel több mint húsz százalékuk jön Csehországból. A követői ¾-e a 18 és 34 év közötti korosztályba sorolható.

A mostani ügy kirobbanása előtt szóba került a neve bármilyen bűnözői tevékenységgel kapcsolatban?

Egyáltalán nem. A férjével, René Strausszal rendszeres szereplői a bulvármédiának, mindketten celeb közegben mozognak, onnan vannak a barátaik, vállalkozótársaik. Az egyetlen dolog, amiből bűnözésre asszociálhattunk, a férjével közös ruhamárkájuk neve volt, amit úgy neveztek el, hogy Cocaine & Caviar, de igazából ennyi.

És a férje?

Róla sem lehetett olyasmit feltételezni, hogy köze lenne a szervezett bűnözéshez. Plačková farvizén ő is népszerű influenszer lett, az utóbbi években több százezer követőre tett szert. Gyakori jelenség, hogy előbb-utóbb a sokak által követett influenszerek párjai is népszerű influenszerré válnak.

A letartóztatása derült égből villámcsapásként érte az embereket Szlovákiában?

Onnan indult, hogy a szlovák rendőrök egy bűnszervezetet kezdtek felszámolni, aminek a hátterében egy galgóci (Hlohovec) vállalkozó, valamint egy egykori dzsúdó válogatott sportoló állt. Ez végül is klasszikus maffiafelállás: ész és erő. A vállalkozó nemrég jött ki az előzetes letartóztatásból egy ingatlancsalási ügy miatt, és egyből visszaugrott a sűrűjébe, és a vád szerint elkezdett metamfetaminnal kereskedni. A házkutatásnál találtak kilenckilónyit nála. Ez egy klasszikus kábítószer-kereskedő bűnszervezet volt, és a metamfetamin mellett marihuánával is foglalkoztak. Utána jött a hír, hogy többek mellett őrizetbe vették Plačkovát és a férjét is. Ez akkora szenzáció volt, hogy épp egy bírósági tárgyaláson ültem, mellettem az egyik nagy bulvárlap újságírójával, amikor egyszer csak mutatja a telefonján, hogy Plačková háza előtt rendőrautók állnak és házkutatást tartanak. Mivel nem volt messze tőlünk ez a falu, ahol építkeznek – ez még egy félkész ház –, felállt a tárgyalás közepén és elrohant oda. Minden tévé, minden jelentősebb és kevésbé jelentős lap kivonult a helyszínre. Az volt a vicces ebben, hogy a nagy hírverés miatt Plačková rajongói közül is sokan odamentek, fiatal lányok szelfizgettek és élőztek a helyszínen a telefonjukkal. (nevet) Ők később a bíróságra is követték a kedvencüket.

Európa legnagyobb influenszerbotránya a szomszédban robbant ki

Zuzana Plačková letartóztatása (Fotó: Profimedia)

Mi volt a vád Plačková ellen?

Ez kicsit később derült csak ki. Egy meg nem nevezett tanú az ügyben vallott Plačková és a férje ellen, azt állítva, hogy a pozsonyi elit körében nagy tételben kábítószert terjesztenek. Pontosabban azokat a dílereket látják el, akik aztán a pozsonyi elitnek adják el a cuccot. Bizonyíthatóan többször is találkoztak és telefonon is beszéltek az említett galgóci vállalkozóval. A rendőröknek annyi bizonyítékuk még éppen volt, ami már elég lehetett az előzetes letartóztatáshoz. A nyomozók nem mindig csak azokat viszik be, akik ellen tuti bizonyítékok állnak a rendelkezésükre. Számolnak azzal az eshetőséggel is, hogyha egy nagyobb kört őrizetbe vesznek, nagyobb az esélyük arra is, hogy közülük valaki beszélni kezd, erősebbé téve a vádat. A nyilvánosságra hozott információk alapján nem voltak perdöntő bizonyítékaik Plačkováék ellen, inkább az motiválhatta a letartóztatásukat, hogy azt remélték tőle, ennek hatására valaki beszélni kezdhet. Azt azért tudni kell, hogy a rendőrségnek szinte mindig több információja van annál, mint amit nyilvánosságra hoznak, csak ezeknek az információknak egy részét hivatalosan nem használhatják fel. Viszont az lehetséges, hogy ezek alapján biztosak voltak a Plačkováék elleni gyanúban, és azért vitték be őket és tartottak náluk házkutatást. Vagy akár az is célja lehetett a letartóztatásuknak, hogy a nyilvánosság körében elültessék az információt, hogy ők ketten ilyen körökben is mozognak. Persze, amennyiben az utóbbi történt, azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyire volt etikus a hatóság részéről.

Mi történt a bíróságon?

A nagy halakat előzetes letartóztatásba helyezték, de a bíró Plačkováék esetében kimondta, hogy semmi sem indokolja az előzetes letartóztatásba vételüket, sőt még az ellenük folyó büntetőeljárás is gyenge lábakon áll. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a büntetőeljárást megszüntették volna, a rendőrség továbbra is dolgozik az ügyön. Az különösen vicces volt a bírósági eljárás során, amikor Plačková az újságírók elé került, mert ők mindig kiabáltak neki, hogy mondjon valamit, ő pedig csak azt felelte, hogy majd elmeséli az Instagramon. Még ezt a helyzetet is arra használta fel, hogy növelhesse a követői számát. Ezen kívül csak annyit árult el a helyszínen, hogy ez az egész egy tévedés, ő ártatlan, és az egyetlen bűne, hogy rossz emberekkel barátkozott. Vigyázzanak az emberek, kikkel barátkoznak, mert ez félreértésekhez vezethet.

Európa legnagyobb influenszerbotránya a szomszédban robbant ki

Plačková és férje távoznak a bíróságról 2021 szeptemberében (Fotó: Profimedia)

Várhatóan hogyan folytatódik az ügy?

Plačková és a férje továbbra is gyanúsított, de szabadlábon védekezhetnek. Az ügyész fellebbezett a bírói döntés ellen, úgyhogy még ezzel kapcsolatban is lesz egy újabb kör. A rendőrség továbbra is dolgozik az ügyön. Két-három hónapon belül kiderülhet, hogy Plačková ellen leállítják-e az eljárást vagy találnak ellene erősebb bizonyítékot.

Azt nem tartod lehetségesnek, hogy a rendőrség csak azért tartóztatta le őket, hogy ezzel nagyobb hírverést csináljanak az akciójuknak?

A szlovák rendőrség az utóbbi egy-két évben elég nagy megtisztuláson esett át, sok korrupt vezető esett ki a rendszerből, így nem gondolom, hogy ez történt volna. Szerintem inkább az elgondolkodtató, hogy ha valaki 100-200 ezer eurót keres meg legálisan havonta, miért keresi visszaeső bűnözők és maffiózók társaságát. Ez azért többnyire nem véletlen. Ha egy jól menő legális vállalkozásod van, ami óriási profitot termel, akkor nincs szükséged arra, hogy közismert bűnözőkkel barátkozzál.

Ennyire ismert volt, hogy a galgóci vállalkozó egy bűnöző?

Országosan talán nem volt ismert a neve, de az adott településen és az adott régióban azért lehetett tudni, ki ő valójában. Ne legyünk naivak: ha két pénzes fickó találkozik, akiknek nagyon jó kocsija van, akkor ott mindkettő nagyjából tisztában van azzal, hogy a másik miből gazdagodott meg. Persze a bíróságon ezt mindig tagadni szokták, sokszor voltam tanúja a hallgatóság soraiban ilyen színjátékoknak.

A nagybani kábítószerkereskedéssel megvádolt szlovák csúcsinfluenszer, Zuzana Plačková ügyéről Barak Dávid szlovákiai bűnügyi újságírót kérdeztük

Barak Dávid, a parameter.sk újságírója

Szlovákiában a kábítószer-kereskedelem mekkora problémát jelent? Magyarországon mintha a designer drogok óta a klasszikus kábítószer-maffia háttérbe szorult volna.

Szlovákiában egyáltalán nem jelentek meg a designer drogok. Az utóbbi pár évben a biofű jött csak be, de az sem terjedt el igazán. Emiatt a klasszikus kábítószerek itt nem szorultak vissza. Nagyszombattól tizenöt kilométerrel, Csallóköztől északra található egy Szered nevű kisváros, ami az ország legnagyobb kábítószer-elosztó központja. Évek óta küzd a rendőrség, hogy ezt felszámolja, több száz rendőrrel történő, hatalmas razziákról szólnak a hírek időnként, Szered mégis tartja magát. Mindig letartóztatnak valakit, hogy aztán valaki más gyorsan a helyébe lépjen. Két-háromhetente jön a rendőrségtől egy sajtóhír, hogy heroint foglaltak le Szereden. A heroin Magyarországról szinte teljesen eltűnt a designer drogok miatt, nálunk azonban még bőven jelen van. A metamfetamin is nagyon elterjedt nálunk, aminek az a legfőbb oka, hogy ennek az európai gyártó- és elosztóközpontja a szomszédos Csehország, onnan pedig nagyon gyorsan eljut hozzánk. Jelen van a marihuána is, aminek a népszerűsége nagyjából ugyanolyan lehet, mint Magyarországon.

Izgalmas interjúk az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top