nlc.hu
Életmód

Robbantás Liverpoolban: terrortámadást előzhetett meg egy hős taxis

Robbantás Liverpoolban: terrortámadást előzhetett meg a hős taxis

A brit taxisnak gyanús volt az utasa, ezért bezárta az autóba, ami nem sokkal később felrobbant.

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség a Liverpoolban vasárnap történt robbantásos incidenst. A robbanás délelőtt, a liverpooli nőgyógyászati klinika parkolójában, egy taxiban történt, amelynek utasa – a rendőrség feltételezése szerint az elkövető – a helyszínen meghalt. A taxisofőrnek sikerül idejében kimenekülni az autóból, és bár megsérült, már hazatérhetett a kórházból.

A David Perry nevű taxisofőrt most hősként tisztelik Angliában, mivel sikerült bezárnia a férfit a taxiba, és ezzel egy megakadályozott egy potenciális öngyilkos terrortámadást. A taxis egy barátja elmondása szerint az utas először az Anglikán Katedrálishoz akart eljutni, ahol a brit háborús halottak emléke előtt tisztelgő gyászünnepély zajlott 1200 fő részvételével. Valószínűleg ez lett volna a célpont.

Robbanás Liverpoolban

A robbanás után lángokban álló taxi a liverpooli nőgyógyászati klinika előtt 2021. november 14-én (Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

Ám az utak le voltak zárva, ezért a férfi a városközpontba vitette magát, majd útközben, amikor a nőgyógyászati klinikához értek, azt kérte, húzódjanak le. Állítólag a taxisofőr észrevette, hogy valamilyen fényt adó dolog van a férfi ruhájára erősítve, amivel babrál, és az egész egyáltalán nem úgy nézett ki, hogy rendben van.

Nem tudom, hogy a másodperc töredéke alatt hogyan csinálta, de David kiugrott, és bezárta a kocsit a fickóval a hátsó ülésen. Amint megtette, a kocsi felrobbant

– mondta a taxis barátja az esetről. A sofőr csodával határos módon csak kisebb vágásokat és zúzódásokat szenvedett, valamint megsérült a dobhártyája.

A brit terrorelhárító szolgálat területi vezetője, Russ Jackson közölte, hogy az eddigi vizsgálat alapján rögtönzött kivitelezésű, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe, és valószínűsíthető, hogy a szerkezetet a taxi utasa állította össze. A robbantás indítéka egyelőre nem ismert.

A rendőrség két liverpooli lakcímen először három, majd később még egy embert őrizetbe vett, és az egyik helyszínen „jelentőséggel bíró” tárgyakat foglalt le. A támadás következtében az elhárító szolgálatok a második legmagasabb fokozatra emelték a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét.

(MTI, BBC, Daily Mail)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top