nlc.hu
Életmód

Ünnepi időszak a kisvállalkozásoknál

Aggódva várják a karácsonyi időszakot a vendéglátósok

A járvány által leginkább sújtott ágazatokban a cégek jó része attól tart, hogy kisebb lesz a forgalmuk az ünnepi időszakban.
Szórakozóhely

A vendéglátásban dolgozók fele, összességében a hazai kisvállalkozások közel harmada (31 százalék) aggódik az ünnepi időszak bevételei miatt – derül ki a BÁV Zálog friss, október végén készült reprezentatív országos kutatásából, amely a magyar kisvállalkozók pénzügyi mobilitását vizsgálta.​

A kutatás kiemeli, hogy a korábbi járványügyi korlátozások által leginkább sújtott ágazatok körében a legerősebb ez a félelem. Így a vendéglátóiparon túl az idegenforgalmi és a szórakoztatóipari cégeknek is több mint harmada érez így. A kereskedelmi kisvállalkozók közül minden harmadik annak ellenére tekint aggódva az év végi időszakra, hogy ők az online értékesítésre való átállással korábban már korábban is sikeresen reagáltak a járványügyi korlátozásokra.

Félelmeik egyik alapvető magyarázata, hogy a válaszok alapján a hazai kisvállalkozások csaknem 40 százalékánál az ünnepi időszakban realizálódik az éves árbevétel tetemes része. A bizonytalan szektorokban dolgozók attól tartanak leginkább, hogy a járványügyi helyzet miatt a nagyobb forgalmat hozó év végi események, vásárok elmaradhatnak, kisebb lesz a látogatottságuk, vagy ügyfeleik visszafogják kiadásaikat.

A vendéglátásban érintettek csaknem fele adott hangot ennek a félelmének, de a szórakoztatóipari és az idegenforgalmi cégek közel 40 százaléka is tart egy ilyen forgatókönyvtől. Összeségében a cégek háromnegyede számol a tavalyinál kevesebb forgalommal.

(Kiemelt kép: Pexels/Mehmet Suat)

Karácsony 2021:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top