nlc.hu
Életmód

Duda Ernő szerint szükséges az influenza elleni védőoltás is

Duda Ernő: Ha a nyár végétől megkövetelték volna a védettségi igazolványt, most nem itt tartanánk

Az immunológus szerint érdemes felvenni az influenza elleni védőoltás, kerülni kell ugyanis, hogy valaki egyszerre legyen koronavírusos és influenzás.

„Ha kötelezővé lehet tenni azt, hogy csak jogosítvánnyal lehet autót vezetni, és a részegen vezetőket szankcionálják, akkor azt is el lehet várni, hogy egy egészségügyi dolgozó, vagy egy pedagógus be legyen oltva, mikor egy potenciálisan halálos betegségről beszélünk” – mondta Duda Ernő az ATV Start című műsorában.

Az infektológus javaslata: újra vezessék be a védettségi igazolvány használatát

Fotó: MTI/Balázs Attila

A Szegedi Tudományegyetem immunológusa továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy:

  • érdemes az influenza elleni védőoltást is kérni, ugyanis a kettős fertőzések mindig nagyságrendekkel súlyosabbak. Szerinte mindenképpen el kellene kerülni azt, hogy valaki egyszerre legyen koronavírusos és influenzás.
  • ha nyár végétől kezdve komolyan megkövetelték volna mindenkitől a védettségi igazolványt, aki valamilyen tömegrendezvényen, vagy valamilyen zárt térben lévő eseményen részt vett, akkor nem itt tartanánk, és több lenne a beoltott is.
  • sokan több mint fél éve kapták meg az oltásukat, ezek hatékonysága viszont folyamatosan csökken – legalábbis hatvan felett – és fél év után már semmissé válik. Ez azt jelenti, hogy a másfél millió emberen kívül, akik már a harmadik vakcinát is megkapták, még körülbelül 1,5–2 millió embernek van tényleges védettsége.

(Hvg)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top