nlc.hu
Életmód

Inuit hagyományok a tiktokon

Inuit hagyományokkal arat a TikTokon az anya-lánya páros

Torokéneklés, kézi készítésű ruhák és az eszkimó puszi. Imádják a TikTokon az inuit anya-lánya duót, akik népi hagyományaikat mutatják be.
Shina Novalinga és édesanyja, Caroline

Shina Novalinga 1998-ban született egy kis, kanadai faluban, Puvirnituqban. Négyéves volt, amikor édesanyjával, Caroline-nal Montrealba költöztek. Az anya fontosnak tartotta, hogy átadja lányának az inuit hagyományokat: megtanította a inuktitut nyelvre (ez a Kanadában beszélt inuit nyelvváltozatok összefoglaló neve), de többek között az eszkimó torokéneklésre is. A 23 éves Shina, aki idén tavasszal szerzett diplomát üzleti menedzsmentből, félig inuitnak, félig québecinek vallja magát.  Tavaly márciusban kezdett videókat posztolni a TikTokra, melyeken édesanyjával közösen inuit tradíciókat mutatnak be, kezdve az eszkimó puszitól a torokéneklésen át egészen a népviseletig. Jelenleg több mint 3 millió követője van.

@shinanova

Showing you how we kiss, to show affection @kayuulanova #inuit #indigenous #kunik #eskimokiss

♬ original sound - Shina Nova

„Fontos számomra, hogy az oldalamon oktassam az embereket, mert nem sok ember ismeri történelmünket, illetve az inuit kultúrát. Sosem tartották elég fontosnak. Az a célom, hogy ezen változtassak, és beszéljek róla”– nyilatkozta Shina a Vogue-nak. – Az inuit kultúra legnagyobb szépsége számomra az, hogy mennyire él még ma is. Számos hagyományunk, mint például a torokéneklés, a vadászat, a varrás, az értékeink és a gondolkodásmódunk ma is jelen vannak, és ez az, amire nagyon büszke vagyok.”

@shinanova

MY MOM AND I MADE AN ALBUM!!!! Available only in the link in my bio 🙏🏼 Thank you all @kayuulanova ##inuit ##throatsinging ##album ##culture

♬ original sound - Shina Nova

A lány büszkén mutogatja videóiban azokat a ruhákat és kiegészítőket is, melyeket az édesanyja varr. „Édesanyám kézzel készíti a kabátjainkat télire. A varrás kultúránk fontos része. A paaluk, vagyis a kesztyűnk szintén állati szőrméből készül. Aztán ott van még a nasak (sapka), a kamik (csizma) és még sok más. A ruháink az északi, hideg időjárásra készülnek, hiszen az idő akár -30 Celsius-fokig is lehűlhet, ezért fontos, hogy melegen öltözzünk fel!”

@shinanova

Had to make another video with my moms beautiful handmade parka ##native ##indigenous ##proud

♬ Savage Daughter - Sarah Hester Ross

Shina elárulta azt is: mind közül arra a videójára a legbüszkébb, melyen édesanyjával közösen énekelnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top