nlc.hu
Életmód
Utolsó adag kávé

Lehull a lepel: ekkor igyuk meg a napi utolsó kávénkat

Mondjuk, mi az az utolsó időpont amikor a kávézás még nem zavar bele az éjszakai alvásba.

Minden második ember kávéval indítja a napot és vagyunk páran, akik el sem tudjuk képzelni nélküle az életünket. Most pedig eláruljuk, mikor érdemes meginni az utolsó csésze feketét, hogy az éjszakai alvásunk még nyugodt legyen.

A kávé hasznos hatásai a szervezetre

A koffein serkentőleg hat a központi idegrendszerre, így fokozza az éberséget. Emellett állítólag már napi egy csésze kávé csökkentheti a depressziós tüneteket, jó antioxidáns és megóvhat minket a diabétesz kialakulásától is.
Amire viszont figyelni kell, hogy a kávé vízhajtó hatású, ami hozzájárulhat a dehidratációhoz, így fontos, hogy mellette elegendő folyadékot igyunk. „A koffeinnek különféle mellékhatásai is lehetnek, szívdobogásérzést, remegést és szorongást okozhat, nagy mennyiségben pedig növelheti a vérnyomást és a pulzusszámot” – figyelmeztetett a marthastewart.com által megkérdezett orvos, dr. Natasha Bhuyan.

Utolsó adag kávé

A kávénak sok jó tulajdonsága van (Fotó: Getty Images/Boy_Anupong)

Az, hogy kinél mennyi kávé fér bele, egyénenként változó lehet. „Mindenki másképp érzékeny a koffeinre. Míg egyesek nem is észlelnek változást az energiaszintjükben a fogyasztása után, addig mások számára jelentős energialökettel jár, illetve fokozhatja az izgatottságot, szorongást. Súlyos esetben a koffein befolyásolhatja a szívizom-összehúzódást, és akár szívrohamhoz is vezethet” – mondja egy másik orvos, dr. Melissa Rifkin.

Mikor igyuk meg az utolsó kávét?

„Körülbelül hat óra kell ahhoz, hogy a kávéból származó koffein fele lebomoljon a szervezetben. Ezután további néhány órába telik, mire a koffein kiürül, vagy alacsony szintet ér el” – mondta dr. Bhuyan. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy az utolsó csésze kávét lehetőleg a lefekvés előtt 10 órával kortyoljuk el.

A terhes nők viszont kerüljék a kávét

Az új tanulmány az elmúlt húsz év 48, a témában végzett kutatását vette alapul, és jutott erős következtetésekre. Többek között arra, hogy azért érdemes elkerülni még a minimális kávéfogyasztást is azoknak, akik épp gyerekkel próbálkoznak vagy már terhesek, mert még a minimális mennyiségű kávé is okozhat vetélést, koraszülést vagy azt, hogy a kicsi nagyon kis súllyal szülessen – írja a Daily Mail.

Jack James professzor, az izlandi Reykjavík Egyetemen megjelent tanulmány szerzője szerint évente rengeteg olyan édesanya vetél el vagy lesz koraszülött gyereke, aki csak módjával fogyasztott kávét. Szerinte még a kis mennyiségű koffein is elég ahhoz, hogy 36 százalékkal növelje a vetélés, 19 százalékkal pedig a koraszülés kockázatát.

(Nyitókép:  Stefania Pelfini, La Waziya Photography/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top