nlc.hu
Életmód

Eddie Redmayne transz nő szerepe

Eddie Redmayne ma már nem vállalná a transz nő szerepét A dán lány című filmben

A dán lány című film hat évvel ezelőtt jelent meg, ebben az Oscar-díjas Eddie Redmayne brit színész alakította Lili Elbe dán festőt, az első transznemű nőt, aki nemátalakító műtéten esett át. Mára megbánta, hogy vállalta ezt a szerepet.

A dán lány című filmben transznemű nő szerepét játszotta el az Oscar-díjas Eddie Redmayne brit színész, ám most, hat évvel a nagy sikerű film megjelenése után bevallotta a Sunday Times magazinnak egy interjú keretében, hogy hiba volt, hogy vállalta a szerepet. A film Lili Elbe dán festőről szól, az első transznemű nőről, aki nemátalakító műtéten esett át.

A világsztárnak természetesen semmi problémája nincs a transznemű emberekkel, sőt, épp azért tartja elhibázott döntésnek ezt a szerepet a saját részéről, mert ma már úgy érzi, hogy cisz férfiként nem neki kellett volna eljátszania a karaktert, hanem egy transz színésznek. Redmayne-t egyébként számos nagyszerű alkotásból, például a Legendás állatok és megfigyelésük című filmből is ismerhetjük, ami a Harry Potter előzményfilmjének számít és J.K. Rowling nevéhez fűződik, ahhoz az íróhoz, aki 2020-ban kiverte a biztosítékot a transzellenes posztjaival a Twitteren. Redmayne ekkor nem ítélte el egyértelműen Rowling nyilatkozatait, hanem inkább az online gyűlölet leállítására hívta fel a figyelmet, ami az írónő ellen irányult abban az időben.

Eddie Redmayne és a transzneműek

Eddie Redmayne A dán lány című filmben (Kép: IMDb)

A dán lány miatt már a 2015-ös bemutató óta támadják és kritizálják a színészt és a film készítőit, hogy miért nem transz nőre osztották ezt az úttörő szerepet – ezeknek a kritikáknak adott most igazat az interjú során Eddie Redmayne: „A castingok körüli legnagyobb frusztrációt az okozza általában, hogy bizonyos csoportok egyáltalán nem kapnak lehetőséget – mondta el a színész. – Muszáj lesz változtatni ezen, másképp folyamatosan vissza fognak térni ezek a viták.”

A film megjelenése óta ez az első alkalom, hogy Redmayne elismerte, hogy nem hozott jó döntést, amikor vállalta a szerepet. Eddig még azzal védte a döntését, hogy rendkívüli kihívást jelentett számára ez a feladat, amivel óriási felelősséget is vállalt magára. A célja a karakter megformálásával nemcsak az volt, hogy a saját színészi képességeit megcsillantsa, hanem az is, hogy a nézők edukálását a transzgender témában elősegítse. Bár a szerepet szépen és tisztelettel közelítette meg Redmayne, a szándékai jók voltak, ma már ő is úgy látja, hogy transz szerepekre transz színészeket kellene castingolni.

Eddie Redmayne

Eddie Redmayne férfiként és nőként a filmben (Kép: IMDb)

Így készült a szerepre Eddie Redmayne

„Rengeteg nővel találkoztam a transznemű közösségből mindenféle generációból, és fontos volt számomra, hogy meghallgassam a történeteiket. Persze minden történet más volt, de az közös volt bennük, hogy öt-hat éves koruktól kezdve mindannyian érezték, hogy nem tartoznak ahhoz a nemhez, ahová a társadalom sorolja őket. Én Lili felől közelítettem meg ezt a szerepet, hogy kicsoda ő, és tőle indulva jutottam el Einar figurájáig, aki bár tudattalanul, de igazából egy álca volt. Azért abba gondoljunk bele, hogy Lili előtt nem álltak követendő példák. Fogalma sem volt arról, mit jelent a transznemű szó. És nemcsak ő, de a környezete is így volt ezzel: sokáig skizofrénnek gondolták” – mondta el az nlc-nek a film megjelenése után a színész.

Kiemelt kép: Getty Images

J.K. Rowling és a transzneműek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top