nlc.hu
Életmód

Szexológus az erotikus nyelvezetről

Ahogy a szeretetnyelvünk, úgy az erotikus nyelvezetünk is eltérő lehet

Mi az, amitől tényleg beindulunk az ágyban? Hogyan tudjuk elérni azt, hogy a partner tudja, tiszteletben tartjuk a szexuális vágyait? Hogyan érhetjük el, hogy tényleg azt nyújtsuk az ágyban, ami a partnerünknek igazán jólesik? Az erotikus nyelvezet ezekre a kérdésekre a legjobb válasz. 

 

Az öt szeretetnyelvről, ami Gary Chapman nevéhez fűződik, sok szó esik a különféle életmódcikkekben. Azonban ahogyan a szeretetnyelvünk meghatározza, hogy miből tudjuk, hogy a párkapcsolatunkban szeretve vagyunk, úgy a szexualitásunkra is van egy hasonló módszer. Úgy hívják, erotic blueprints, magyarul talán az erotikus nyelvezet erre a legjobb kifejezés. A módszert egy bizonyos Jaiya nevű intimitással foglalkozó szakember találta ki, akinek a weboldalán elérhető a teszt, ingyenesen is, illetve egy hosszabb jellemzést is kaphatunk tőle, amennyiben fizetünk érte. Két évtizednyi intimitás coach munkája található meg ebben az erotikus nyelvezetben, úgy tűnik, működik és hasznos lehet bárki számára. 

Jaiya és Ian erotikus coachok (Fotó: missjaiya.com)

Jaiya és Ian erotikus coachok (Fotó: missjaiya.com)

Az erotikus nyelvezet tulajdonképpen olyasmi, mint a szeretetnyelv. Arról szól, hogy milyen érintésekből érezzük azt a fajta szexuális együttlétet, amiben igazán teljesnek érezhetjük magunkat. Amíg az öt szeretetnyelv esetében az a jó, ha mind az öt jelen van a párkapcsolatunkban, úgy az erotikus nyelvezetet tekintve az a jó, ha képesek vagyunk megtalálni a sajátunkat és összehangolni a partnerével. A módszerről a Goop nevű, Gwyneth Paltow által vezetett oldal új netflixes sorozatában láthatunk tökéletes képet: Jaiya végigvezet egy párt a saját módszerén, bizonyítva, hogy meg lehet találni az erotikus nyelvezetben is a közös nevezőt. A Sex, Love and Goop című sorozatban több párt követhetünk végig a szexuális önismeret útján, és ami igazán érdekes az az, hogy hogyan találják meg saját magukban, majd egymásban azt a valakit, akit addig hiányoltak. 

Az erotikus nyelvezet megtalálásának lényege, hogy megismerjük, mi indít be igazán az ágyban. 

Ötféle ilyen nyelvezet van: az energetikus, az érzékekre fókuszáló, a szexuális, a kinky és az alakváltó. Ezek pedig százalékos arányban vannak jelen minden emberben. Az energetikusok azok, akik számára a vágyakozás, a várakozás aktiválja a szexuális gerjedelmet. Az érzékekre fókuszálók számára az öt érzékszerv aktiválása adja meg a vágyat. A szexuálisok azok a típusok, akiket in medias res a szex, a közösülés, a pornó, a meztelenség indít be. A kinky típusúakat felizgatja mindaz, ami tabu: szexjáték, bizonyos fantáziák, perverzebb gondolatok. Az alakváltók pedig azok, akiknek semmi nem szab határt, bármi beindítja őket. 

Az újdonságnak tényleg van varázsa az ágyban

Az erotikus nyelvezet tulajdonképpen nem más, mint a szexuális válaszreakciók finomhangolása, és ezt pont úgy is kell elképzelnünk, mint amikor a koncert előtt a zenekar hangol. Csak éppen két ember összehangolódásáról van szó: lehetséges, hogy az elsődleges erotikus nyelvezetünk eltérő egymástól, azonban második vagy harmadik helyen ugyanaz a nyelvezetünk. Az is lehetséges, hogy ami az egyik félnél nagyon magas százalékban jelen van, az a másik félnél a legalacsonyabb. De ez sem okozhat problémát, hiszen ezen keresztül megismerhetjük azt, hogyan működik a másik fél. Ha ezt sikerül kideríteni, máris megtalálhatjuk azt az utat a közös szexuális életben, amin keresztül újdonságokat élhetünk meg. És ez azért jó, mert az újdonságokkal hosszú távú kapcsolatokban is izgalmas maradhat a szex. 

Amikor eltérő az erotikus nyelvezetünk

Jaiya (Fotó: missjaiya.com)

 

Ha például kiderül, hogy mindkét fél számára jelen van a listán az érzékekre fókuszálás, akkor a finomabb tapintások, tollakkal való játszadozások, finom ételek, gyümölcsök etetése, illatok, szép fehérnemű, halk zene sokat adhatnak ahhoz, hogy a szex beteljesüljön. Ha pedig a kinkyben találja meg két ember a közös erotikus nyelvezetet, akkor nemcsak vibrátorok vagy csiklóizgatók segíthetnek, hanem akár tanfolyamok, a kötözéssel való ismerkedés, de a perverzebb novellák olvasása is jó közös nevezők lehetnek. 

A fő kérdés tehát az, amikor az erotikus nyelvezetről beszélünk, hogy képesek vagyunk-e szembenézni azzal, mitől gerjedünk be és mire indul be igazán a partnerünk. Ha ez megvan, akkor már csak tenni kell érte, és ahogyan a szeretetnyelveknél is, itt is törekedhetünk arra, hogy a partner érezze, vágynak rá, hogy fontos az ő szexuális testi-lelki kielégülése. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top