nlc.hu
Életmód

Férfi parfümök tesztje

Ezek a parfümök jönnek be a pasiknak

Mi a véleménye a férfiaknak a népszerű férfi parfümökről? Most kiderül.

Magunknak sem egyszerű parfümöt választani, hát még ha másnak keresünk egy jó illatot. Hogy segítségetekre legyünk, megkértük a szerkesztőség férfi tagjait, teszteljék le a népszerű férfi parfümöket és mondják el róluk őszinte véleményüket. Íme a kendőzetlen eredmény külcsínről, illatról és tartósságról. 

Prada Luna Rossa Ocean EdT

Prada Luna Rossa Ocean EdT

Prada Luna Rossa Ocean EdT

Első benyomás: Szép az üvege, egyszerű, de mutatós, tipikus férfi parfüm kinézete van. Könnyű használni, jól lehet kifújni belőle az illatot.

Az illat: Elsőre nagyon erős, karcos illat, abszolút férfias, a nap folyamán aztán ez mérséklődik, de a jellege nem változik. Nem kisfiúknak való, inkább tárgyalásokra, öltöny mellé, vagy alkalmakra. Karakteresnek tartom, elegánsnak, öreguras jelleg nélkül, annál sportosabb.

Domináns illatjegyek: Valamilyen gyógynövényes jelleget érzek benne, és némi citrusosságot amitől éles lesz, és még valamit, aminek nem tudom megmondani a nevét, de az összességük nagyon férfias jelleget ad.

Évszak: Őszi-téli illatnak tartom.

Alkalom: Alkalmi, elegáns illat, melegítőhöz nem való.

Illat tartóssága (1-5): Ötös, nagyon tartós, egész nap érezni akkor is ha csak egy-két fújást használok. 

Illat intenzitása: Erőteljes, két fújás bőven elég belőle, nem szabad túlzásba vinni.

Yves Saint Laurent Y EdP

Yves Saint Laurent Y EdP

Yves Saint Laurent Y EdP

Első benyomás: Nagyon férfias és egyben elegáns az üveg, egyértelműen kifejezi a parfüm nevét az ezüst Y formával. Viszont nem biztos, hogy keresés nélkül észrevenném a polcon, hiszen hasonlít a férfi parfümök nagy részéhez. Könnyen kézre áll, nem túl nagy és nem túl kicsi, a pumpája pedig tökéletes, jól eloszlik a bőrön a kifújt adag.

Az illat: Elsőre kicsit erős, de hamar enyhül az illata, és ez nagyon jól áll neki. A fújás után pár másodperccel már sokkal visszafogottabb és ez ebben az esetben pozitív. Nagyon szenvedélyes, férfias, mély illat, a célorientált férfi képe jelenik meg a fejemben. Visszafogott és elegáns, egyáltalán nem kirívó és arrogáns. Inkább a 30 feletti korosztálynak ajánlom, a fiatalabb fiúkhoz nem való.

Domináns illatjegyek: Egy kicsit gyümölcsös, de nem az édes értelemben, illetve érzek még benne erősen mentát, talán egy kis zsályát is.

Évszak: Egyértelműen őszi és téli illat.

Alkalom: Hétköznapokon és alkalmakon is megállja a helyét, az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nincs napszakhoz kötve.

Illat tartóssága (1-5): Abszolút ötös, reggel szoktam fújni belőle és szinte egész nap kitart. 2-3 fújást ejtek meg reggelente, a fülem mögé, a ruhámra és a csuklómra, de egész nap lehet érezni és többen megjegyezték, hogy még a nap vége felé is egészen erős.

Illat intenzitása: Erőteljes, férfias illat, ami után sokan megfordulnak. Átlagos mennyiséget fújok, szerintem a 4-5 fújás már sok lenne és tolakodó.

Hymm Aqua Kölnispray EdT

Aqua Kölnispray Hymm EdT

Aqua Kölnispray Hymm EdT

Első benyomás: Átlagos kinézetű a design, az erőteljesen sarkos kialakítástól tetszetős, illetve az áttetsző kék színe jól mutat. Nem venném elsőre észre a polcon, de kézbe fogva már nem is rossz.

Az illat: Friss illatú, tipikus férfi parfüm, a jó értelemben. A nevében az Aqua szerepel, és találó, tényleg érezhető egy olyan frissesség, és valamilyen kicsit citrusos jelleg is keveredik benne. Fiatalos illat, de karakteres, energetikus. Sportosan jól öltözött férfi képét tudom társítani hozzá.

Domináns illatjegyek: Gyümölcsösség, citrusosság és vizes jelleg dominál, vagy inkább tenger jellegű, mert összetettebb.

Évszak: Tavaszi, nyári illatnak gondolom elsősorban.

Alkalom: Hétköznapi, bármikor bevethető illat. 

Illat tartóssága (1-5): Erős négyes, egy-két fújásnyi még este is érződik, pulóverre ha kerül, sokáig megtartja az illatot.

Illat intenzitása: Nem tolakodó, szerintem ennyi kell, amit ez a parfüm ad.

Giorgio Armani Acqua di Gió EdT

Giorgio Armani Acqua di Gió EdT

Giorgio Armani Acqua di Gió EdT

Első benyomás: Mondhatnám, hogy letisztult, de inkább azt, hogy semmi extra. Láttam már szebb parfümös üvegeket, ezzel a tejüvegszerű megoldással nem gondolták túl. Férfikéznek szerintem egy kicsit kicsi, az after shave üvege és a borotvahab flakonja is nagyobb. Táskába persze a kis üveg is befér, de nem hordok magammal üveges parfümöt.

Az illat: Picit ingadoztam az elején, mert nekem talán túl lágy az illata, de a páromnak bejött, így maradhat. A kamaszlányom is felfigyelt arra, hogy új parfümöm van, szerinte jó, de a kortársai nem ilyet használnak. Ez az az illat, amit inkább el tudok képzelni öltönnyel-zakóval, mint futóruhához. Alkalminak ugyanakkor nem mondanám. Unisex-férfias tengelyen még épp a férfiasság térfelén áll nálam, de nem sokkal.

Domináns illatjegyek: Egyértelműen a citrusos jelleget emelném ki.

Évszak: Tavasz-ősz vonalon tudom elképzelni. Kell némi magabiztosság hozzá.

Alkalom: Hétköznapi vagy esti lehet, de nem komoly estélyekre.

Illat tartóssága (1-5): 3-4-es közöttire értékelem, a szokott két fújás a mellkas és a nyak találkozására elég az esetében is.

Illat intenzitása: Nem zavaró vagy tolakodó, pont elég.

Valentino Born in Roma Uomo EdT

Valentino Born in Roma Uomo EdT

Valentino Born in Roma Uomo EdT

Első benyomás: Nagyon tetszett az üveg, jól néz ki rajta a szegecsszerű mintázat, még a rózsaszín felirat sem furcsa tőle, már elsőre meglepett. Más mint a többi. Könnyű a használhatósága, pont jó méretű, kifújása is rendben van.

Az illat: Visszafogott, nem karakán illat, de egyértelműen férfias. Fiatalos, de felnőtteknek való, öltöztet. Nem a klasszikus after shave illat, és ezt nem is bánom, másként férfias, ettől nem tucatparfüm a számomra. Páromnak is bejött, többször megjegyezte, hogy milyen más az illatom, de jó értelemben.   

Domináns illatjegyek: Kifújás után gyümölcsös-virágos jellegű, de nem nőies módon, pedig édeskés is valamelyest. Érdekes elegy, mert összességében férfias, unisexnek semmiképp sem mondanám.

Évszak: Minden évszakban jó, most télen ad egy élénkséget.

Alkalom: Hétköznapi, de jó értelemben, hozzáad az emberhez.

Illat tartóssága (1-5): Hármas, nyakamra szoktam fújni kettőt, ez nap végére gyengül, de nem tűnik el. Nekem ennyi elég.

Illat intenzitása: Visszafogott, nem tolakodó, de jelen van. Így jó, nem szeretem az erős illatfelhőt magam körül.

Otto Kern Ultimate Black EdT

Otto Kern Ultimate Black EdT

Otto Kern Ultimate Black EdT

Első benyomás: Egyszerű, maszkulin üveg, nincs túlgondolva, az oroszlános minta feldobja és a kupak. Mindez nem baj, úgyis az illat számít, de nem feltűnő, az biztos.

Az illat: Ez nem egy kamaszillat, inkább érettebb férfiaknak való. Illik mellé az öltöny, a rendezett külső. Irodába, igényes munkahelyre illik, vagy én ezt társítom mellé. Magabiztos, karakteres illat. Nem tartom abszolút egyedinek, de épp ezért sokaknak bejöhet, van egy általános „sikeres férfi” illata, amit ad.

Domináns illatjegyek: Fűszeres illat, fahéjas és fás is, és valamilyen növényes jelleg is érződik, nagyon férfias.

Évszak: Őszinek vagy télinek mondanám.

Alkalom: Univerzális, aki magabiztos illatot keres, fújja magára nappal is, de alkalminak is megfelelőnek tartom.

Illat tartóssága (1-5): Ötösre értékelem. Nyakra fújok belőle két oldalt, ez estig tart. Nem szoktam napközben ismételni a parfümöt, de ennél nem is lenne rá szükség.

Illat intenzitása: Nagyon intenzív, egy-két fújásnál többet ne tegyünk.

Issey Miyake Fusion D’Issey Extréme EdT

Issey Miyake Fusion D'Issey Extréme EdT

Issey Miyake Fusion D’Issey Extréme EdT

Első benyomás: Kívülről tetszetős, markáns, hosszúkás kinézetű, titokzatosság lengi körbe. Könnyen kézre áll az üveg, könnyű a használata. Egyszerű fújni belőle, de méreténél fogva kissé nehezen tartható a kézben. 

Az illat: Természetes, fás illat, amibe fűszeresség is keveredik, és ettől erőteljes és hosszan tartó lesz. Már az első benyomásra megnyerő, és hatása viselése során sem tompul. Szerintem ez az illat nem való visszafogott férfiaknak. Azokon bontakozik ki a legjobban, akik mernek önmaguk lenni. Magabiztosságot, energikusságot sugároz az illat. Aktív, természetet kedvelő férfiakhoz illik, ad egy különleges titokzatosságot a viselőjének. Komoly férfiakhoz való, egyáltalán nem kelt macsó érzést, inkább karizmatikus jellem jut eszembe róla.

Domináns illatjegyek: Fás, fűszeres illatokat érzek ki belőle. Határozottan érződik benne a szantálfa és a citrusos illat.

Évszak: Inkább téli illatnak jellemezném. Földes, fás jellegű, hiányzik belőle a nyár könnyedsége. 

Alkalom: Hétköznapi illatnak ajánlom.

Illat tartóssága (1-5): Nagyon tartós, az ötös skálán erős négyesre értékelem. Egy keveset fújtam a mellkasra. Nem tolakodó, mégis intenzív. Hosszan lehet érezni az illatot, nem illan el könnyen.  

Illat intenzitása: Visszafogott, mégis kellően intenzív az illatfelhő, ami a használata után körbeleng. 

Azzaro The Most Wanted EdP Intense

Azzaro The Most Wanted EdP Intense

Azzaro The Most Wanted EdP Intense

Első benyomás: Azért választottam tesztelésre, mert annyira feltűnő, macsó, hogy egyszerűen ki kellett próbálnom. Westernfilmes hatlövetűt formázó üveg és kupak, amiben még a töltények is benne vannak, nem semmi. Ránézésre, tapintásra is bikaerős üvege van – leejtettem, de meg se kottyant neki, a járólapnak annál inkább. 

Az illat: Nagyon intenzív, fűszeres és édeskés, a legmacsóbb illat, amit valaha szagoltam. Randizós parfüm vagy buliillat, extrovertált, magabiztos sármőröknek való. Nem kell mellé öltöny, de valami menő cucc igen. Napközben sem múlik ez a hatás.

Domináns illatjegyek: Nekem az édesség és egy fűszeres fás jelleg keveredett benne.

Évszak: Őszi vagy téli, ha kategorizálni kell.

Alkalom: Igazi csajozós illat, ettől még lehet nappali is, de esti összejövetelekre is tökéletes.  

Illat tartóssága (1-5): Egy-egy spriccelést tette a nyakamra, fülem mögé, ez bőven elég volt, estig tartott stabilan. 

Illat intenzitása: Ez a kis mennyiség is messziről érezhető, nem egy szívbajos illat, az biztos.

s.oliver Pure Sense for Men EdT

s.oliver Pure Sense for Men EdT

s.oliver Pure Sense for Men EdT

Első benyomás: A 30 ml-es kiszerelés mérete pont jó, az üveg lekerekített formája pedig kényelmes. Nem foglal sok helyet a táskában ha valahova magammal viszem. A permetező kupakon lehetne egy pici bemélyedés, hogy a lenyomás közben az ujj jobban fogja a kupakot.

Az illat: Nagyon tetszett a gyümölcsös illat, nem számított milyen napszak van, bátran használtam. Egy fiatalos, de általánosan használható illat volt. Sőt, home office környezetben is simán fújtam magamra, mert nem volt erős, cserébe jól esett valamivel feldobni az otthoni outfitet. Szerintem ez az illat inkább férfias, ha jobban érezhető lenne a gyümölcs benne akkor nőknek is ajánlanám. Ha életkor alapján kellene ajánlani, a 25-35 közötti korosztálynak javasolt, hétköznapi viselet mellé inkább. 

Domináns illatjegyek: Egyedül a citrusos illatot éreztem ki belőle, de az nagyon finom volt.

Évszak: Egész évben használható illat, nyáron üde és friss. Télen meg inkább a a citrusossága miatt lehet ünnepi hatása.

Alkalom: Inkább nappali illat, estére valami elegánsabbat képzelnék el. 

Illat tartóssága (1-5): Napi egy fújás, szigorúan nyak környékére. Nap végére már elkopott, de nem is baj. Ha osztályozni kellene, egy erős négyest adnék rá.

Illat intenzitása: Erőteljesnek nem mondanám, inkább visszafogott. De ez nem is baj, tipikusan az az illat, amit a párom fog érezni, amikor közel hajol hozzám. 

Hermés H24 EdT Natural Spray

Hermés H24 EdT Natural Spray

Hermés H24 EdT Natural Spray

Első benyomás: Letisztult, modern, szögletes design, mint egy kortárs művészeti alkotás. Praktikumra is figyeltek, könnyű belőle fújni és könnyen kézre áll.

Az illat: Az első benyomásom az volt, hogy macsó, sportos és nagyon maszkulin. Ismerem a márka illatait, ez a férfi parfüm is megszokottan elegáns, élénk, meghatározó illat. Karakteres személyiségű férfiaknak ajánlott, akik méltón tudják viselni. Érzéki, férfias, szexi illat, amely inkább modern jegyeket hordoz, mint klasszikust.

Domináns illatjegyek: Zsálya, nárcisz, pici rózsa, picit fémes vegyületet is sugall, aromás illatnak tartom.

Évszak: Tavaszinak vagy őszinek mondanám,

Alkalom: Megfelelő hétköznapra és alkalmi illatként is.

Illat tartóssága (1-5): Nyakra fújva egy-egy fújás elég egész napra, ötösre értékelem, elégedett voltam vele.

Illat intenzitása: Erőteljes, de semmiképp nem tolakodó, túl sokat fújni azért nem érdemes belőle.

Annayake Omizu for Him EdT

Annayake Omizu for Him EdT

Annayake Omizu for Him EdT

Első benyomás: Szép, letisztult design. Talán picit túl egyszerű is. A formából sok minden nem derül ki, a japán motívumok és a színek sejtetik, hogy friss illatról lehet szó. Mint kiderítettem, az Omizu japánul amúgy vizet jelent, ez is alátámasztja. Az üveg formájával nincs gond, de a kupak kétszer is elvágta az ujjamat, amikor kinyitottam. Nem könnyű lehúzni, de lehet, csak én bénázok. Biztos ez is valami szamuráj dolog.

Az illat: Elsőre nagyon kellemes, visszafogott, de meglepő illat. Kicsit fás és friss is, de nem túl citrusos, ami unalmassá tenné. A parfüm szíve a jázmin, ami nem hangzik túl férfiasan, de ahogy eltűnnek a citrusos jegyek, kellemesen friss, karakteres marad. Kicsit a Nautica Voyage-ra emlékeztet, amit régen nagyon szerettem. Kifinomult, elegáns, de mégis kicsit titokzatos. A tisztaság jut róla eszembe. Kell hozzá napsütés, tengerpart, vagy egy elegáns hely a városban. 

Domináns illatjegyek: Narancs, grapefruit, jázmin dominál. 

Évszak: Inkább nyári illatnak mondanám a tengerre emlékeztető kompozíció miatt. 

Alkalom: Nekem egyértelműen nappali illat. Estére már nem tenném fel, ahhoz túl lágy, visszafogott.

Illat tartóssága (1-5): Erős és tartós illat. 1-től 5-ös skálán úgy 4-es. Nyakra elég két fújás és egész nap rajtad lesz. Még másnap is érzem a sálamon, ruháimon. Ilyen tartós illatú parfümöm még nem is volt.

Illat intenzitása: Nem tolakodó, ha keveset fújsz magadra belőle. De szerintem ez nem az az illat, amit túl lehet tolni. Kellemes, nem telíti el az orrodat.

Avon Maxime Icon for Him kölni

Avon Maxime Icon for Him kölni

Avon Maxime Icon for Him kölni

Első benyomás: Meglehetősen díszes az üveg, a mintája az ókori Görögországot juttatja eszembe, egy gladiátor vagy katona páncélját. Kevesebb díszítettség is elég lenne, bár így legalább kitűnik a szögletes üvegek közül.

Az illat: Érdekes, hogy az illata nem annyira hivalkodó, mint az üveg. Van benne fűszeres jelleg ami karaktert ad neki, ám egyfajta gyümölcsös frissesség is társul hozzá, illetve minél hosszabb ideig van rajtam, annál inkább ezt érzem dominánsnak. Fiatalok, huszonévesek, harmincasok illatának  tudom elképzelni, kellően friss és sportos hozzá.

Domináns illatjegyek: A fűszeres karakterességet lágyítja egy citrusos frissesség, így nem macsó parfüm, inkább a fiatal férfi illata.

Évszak: Őszi vagy tavaszi illat.

Alkalom: Hétköznapokra kellemes illat, nem túlzó.

Illat tartóssága (1-5): 3-asra értékelem, estig nem tart ki a reggeli egy-két fújás.

Illat intenzitása: Nem túlzó, de ezt nem is bánom, semmi szükség rá, hogy a munkahelyemen illatcsíkot húzzak magam után.

Mexx Black Man EdT

Mexx Black Man EdT

Mexx Black Man EdT

Első benyomás: Ezt eleve azért választottam tesztelésre, mert diszkrét, letisztult, minimalista, legfeljebb némi átmenettel bolondították meg az üveget a feketétől az átlátszóig. A téglatestes designnak és a batár, legókockára emlékeztető kupaknak hála még némi brutalista beütése is van az egésznek, mint azok a betonmonstrumok az ötvenes-hatvanas évekből, amiket annyira szeretek. Simán ment minden a használatával, büszke is voltam magamra, én, a parfümszűz, aki 39 éves létére először fogott a kezébe ilyesmit.

Az illat: Tudni kell, hogy a szaglásom nagyon rossz, én vagyok az, aki vagy nem érez semmit, vagy utoljára érez bármit, így természetes volt számomra, hogy jelentkezem a parfümtesztre, amelynek ezek után nyilván én leszek az egyik leghasznosabb megszólalója. A Mexx mindenesetre kedves, természetes illatnak tűnt, amit el tudok képzelni magamon, pont annyira különbözik a dezodoromtól, hogy kíváncsi legyek rá. Pont azt hozta, amit ígért, a szó jó értelmében. Kedves, diszkrét, enyhén fűszeres, nem akar feltűnősködni, és ez nekem nagyon szimpatikus.

Domináns illatjegyek: Mivel fogalmam sincs, mik vannak a parfümben, ezért maradok a metaforáknál: a Mexx olyan, mint amikor rögtönzött pácot készítenék, és már ebbe beleszagolva érezném, hogy ez jó kaja lesz.

Évszak: Nekem a tavasz és nyár jutott róla eszembe, de ez lehet, hogy csak arról szól, hogy nagyon unom ezt az időt, és szeretném átugrani a következő időszakot, mondjuk március végéig.

Alkalom: Bármikor hordható, és hordtam is, a munkába tekeréstől a mozin keresztül a Brit Kereskedelmi Kamara éves Szent András báljáig. Az utóbbi furcsán specifikus, tudom, de ott konkrétan kipróbáltam és működött. Vagyis senki nem panaszkodott.

Illat tartóssága (1-5): Az egyetlen kifogásom vele kapcsolatban, hogy gyorsan elillan, három-négy óra után már alig éreztem. Egyébként pont azt hozta, amit az elején ígért. Szigorúan egy-egy spriccelést tettem a nyakamra, fülem mögé, amit 4-5 óra múlva megismételtem, ha nálam volt.

Illat intenzitása: Visszafogott, diszkrét, csak az érezte, aki közel jött vagy közel hajolt. Ez nyilván változtatható a mennyiséggel, azaz ez a parfüm jól kusztomizálható a viselési szokásokhoz. 

Bruno Banani Magic Man EdT

Bruno Banani Magic Man EdT

Bruno Banani Magic Man EdT

Első benyomás: Szerintem nagyon letisztult, mélykék, egyszerű, a döntött forma kellőképp mozgalmassá teszi, ennél nem is kell több. Pont kézre áll, fújni is könnyű belőle.

Az illat: Elsőre nagyon emlékeztetett egy uniszex parfümömre 16 éves koromból, amit akkoriban szerettem. Fűszeres illat, amikor közvetlenül bőrre jut, van benne némi alkoholosság, a St. Hubertusra is emlékeztet, valószínűleg a „gyógynövényessége” miatt. Ez az alkoholos-gyógynövényesség idővel aztán megszelídül a bőrön. Szerintem ez egy hétköznapi, visszafogott illat, ami nekem fontos, nem akarok egész nap illatozni és felhívni magamra a figyelmet ezzel. Nehéz eldönteni, hogy sportos vagy elegáns ez az illat, szerintem mindkettő lehet egyszerre, emellett kortalan, fiatalabb fiúkon és érettebb férfiakon is el tudom képzelni. Férfi illat, de nem macsós.

Domináns illatjegyek: Citrusos és gyógynövényes illatnak tartom.

Évszak: A frissessége miatt inkább tavaszi, nyári.

Alkalom: Hétköznapi illat inkább.

Illat tartóssága (1-5):  Érdemes újrafújni napközben, ha azt akarjuk, hogy estig tartson, annyira nem tartós illat, úgy 3-asra értékelném.

Illat intenzitása: Visszafogott, egyáltalán nem erőteljes illat.

Ha magadnak keresnél parfümöt, vagy valami mást

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top