nlc.hu
Életmód

Növényi Norbert akkor és most

Profi birkózóból színész: a 64 éves Növényi Norbert élete igazi hullámvasút

12 évesen versenyzett először a 64 éves birkózó, Növényi Norbert, aki édesapjától vette át a stafétabotot.

Növényi Norbert édesapja birkózó és edző volt, az ötvenes évek elején profi pankrátor, aki Fehér Angyal néven járta Nyugat-Európát. Fia, Növényi Norbert csak hatesztendős volt, amikor édesapja révén belecsöppent a sport világába.

Az első versenyén 1969-ben, 12 évesen vett részt, majd rövid időn belül már a legjobbak között kvalifikálta magát. Pályafutása során birkózásban hét felnőtt bajnoki címet szerzett. 2009. január 17-én, 51 évesen az MMA-ban megszerezte a WFCA nehézsúlyú világbajnoki övét. 2013 augusztusában, 56 évesen grapplingben lett világbajnok.

Növényi Norbert akkor és most

Növényi Norbert 2007-ben (Fotó: Rozmanitz Gábor/smagpix) és Növényi Norbert napjainkban (Fotó: Birton Szabolcs/smagpix)

2018. 05. 26-án, a „Dicsőség napja” elnevezésű rendezvényen mint pankrátor lépett a szorítóba a szintén küzdősportoló és profi MMA versenyző Makai Renátó „ellen“ egy pankrációshow keretein belül. Ez volt a búcsúmérkőzése, ahol győztes lett.

„Annyit gyakoroltam és edzettem az összecsapásra, hogy azt hittem, majd lábra sem tudok állni. Az ízületek 61 évesen már nem úgy működnek, ahogy kellene. Szerencsére azonban bejöttek a dobások és a végén egy hátsó fojtással nyertem. A közönség is nagyon élvezte a pankrációt. Azt hiszem, megmutattam, hogy mire vagyok képes még mindig, hasonló kihívást azonban már nem fogok elvállalni” – mondta korábban Növényi Norbert.

Nemcsak a sportban, a filmvásznon is bizonyított

Növényi Norbert a szórakoztatóiparban is sok néző szívébe lopta be magát. Miután elvégezte a Gór Nagy Mária Színitanodát, belekóstolt a filmezésbe. Kisebb kabarészerepeket követően színházi- és filmszínészként is széles körben foglalkoztatta a szakma. Feltűnt a Zimmer Feri első és második részében és az Üvegtigrisben, de volt a Sláger Rádió reggeli műsorának (Sláger Reggel) egyik vezetője is.

Magánéletében akadtak nehézségek

Az egykori olimpiai bajnok birkózó sok mindenen ment keresztül az utóbbi években. Növényi Norbert korábban az nlc-nek mesélt nehézségeiről, és hogy mennyire hálás párjának, Krisztának, aki már tizennégy éve kitart mellette jóban-rosszban.

Növényi Norbert akkor és most

Növényi Norbert, párja és kisfiúk, Nándi, még 2014-ben (Fotó: Szabolcs László/smagpix)

Hogy eddig miért nem került sor az esküvőre, arra így felelt:

„Tizennégy testvére van és hatalmas bulit szeretnénk csapni. Egy nagy esküvő pedig sokba kerül. Az elmúlt pár évben a nulláról kellett újraépíteni az életünket. Meghurcolták a nevemet egy perben, majd elítéltek, elvették az olimpiai járulékomat is, és mindenünket elvesztettük. Ötször költöztünk egyik albérletből a másikba ,és közben sorra értek minket a családi tragédiák is. Meghalt a nővérem huszonnyolc éves fia egy balesetben, és olyannyira nem tudta feldolgozni, hogy ő is utánament. Kriszta is és én is egészségügyi problémákkal küzdöttünk, nekem műteni kellett volna a térdemet” – mondta Növényi.

Növényi Norbert élete hullámvasút

Növényi Norbert büszke édesapa, mindhárom gyermeke sportol (László Szabolcs/smagpix)

A profi sportolónak korábbi házasságából született egy lánya, Xénia, 1984-ben, valamint fia, Norbert 2000-ben. 2009 novemberében született harmadik gyermeke, Nándor Noel.

Növényi lányának már van egy hatéves kislánya, akit természetesen a nagypapa szeme-fénye. „Az unokám, Tirza tündéri és az édesanyjára ütött. Nagyon sokat sportol ő is, nemrég lovagolni is elkezdett” – mondta korábban az nlc-nek Növényi Norbert.

(Nyitókép: Schumy Csaba/smagpix)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top