nlc.hu
Életmód

Szexológus válaszol a fétisekről

Naponta többször is izgalomba kerülök attól, ha ing van rajtam

„Sokat szoktam olvasni a fétisekről, ezen belül ruhafétisről. Tudom, hogy van aki a csizmákra, harisnyákra, fényes anyagokra indul be, de olyan esetről még nem hallottam, mint az enyém. Én az elegáns ingektől érzek nemi izgalmat. Ha önkielégítek, azt is mindig ingben csinálom.
Ez a felizgatott állapot nemcsak akkor van, ha rajtam van az ing, hanem akkor is, ha egy nő van előttem blúzban.

Gyerekkoromban utáltam ingben lenni, emiatt sokszor csattant pofon édesanyám részéről, így muszáj volt ingben lennem. Ahogy nőttem, és egyre több olyan helyen kellett megjelennem, ahol az elegáns ing az alap, észrevettem, hogy felizgat. Konkrétan merevedésem van. Amióta önálló életet élek, nem részletezem, mivel van tele a ruhásszekrényem -amiket szinte csak itthon veszek fel, a magam szórakoztatására. A párommal az együttlétek körülbelül felében van rajtam ing, a barátnőm teljesen elfogadta.

Arra biztat, hogy járjak ingben a mindennapokban. Ez engem feszélyez, mert naponta többször is izgalmi állapotba kerülök az érzéstől és a látványtól is. Azonban most jön életem egyik nagy próbatétele: jövő héttől a munkahelyemen új pozícióba kerülök, és az elegáns megjelenés kötelező. Örülök is, és tartok is ettől: nap mint nap ingben leszek. Hogyan fogom tudni kontrollálni a nemi izgalmat? Remélem, hogy sikerül különválasztanom a fétisem a munkanapjaimtól. A párom szerint majd megszokom és nem is fog izgatni. Ez kontrollálható? Ez a fétis furább mint a többi? Miért alakulhatott ki? Közrejátszhatott, hogy gyerekkoromban a tiltakozásom ellenére sűrűn inget kényszerítettek rám azzal a mondással, hogy a fiúk ingben járnak?”

– névtelen férfi olvasónktól érkezett a kérdés a fétisek kialakulásáról, ami érdekes felvetés, hiszen összetett, mégis igen könnyű mechanizmusa van a kialakulásának. Ha neked is van kérdésed a szexualitásról, ha gondjaid vannak a szexben, ha találkoztál már olyasvalakivel akinek volt valamilyen fétise, Sereg Tímea szexológus és párkapcsolati tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre. 

A pszichoszexuális fejlődésnél kell keresni a fétisek kialakulásának okait

Amikor fétisekről beszélünk, akkor egyfajta köznyelvi megközelítésre gondolunk, holott a szexológiában a fétisek parafíliának nevezhetők. Nehéz megmondani, hogy hol húzódik meg a határ az elfogadható (normálisnak nevezhető) fétis és a szexuálpatológiás parafília között. Valahol ott lehet a határ, hogy amelyik fétis mellett még lehet teljes életet élni, nem zavar be túlságosan az interperszonális kapcsolatokba, az elfogadható szexuális viselkedésnek nevezhető – és amennyiben nem ütközik törvénybe, nem bánt másokat. Ha pedig nehéz a fétis mellett normális munkahelyet találni, barátokat, társat találni, akkor célszerű szakember segítségét kérni. 

Akad, akinek ez jön be (Illusztráció: Pexels.com)

Akad, akinek ez jön be (Illusztráció: Pexels.com)

Olvasónknak szerencséje van, az ingfétise olyan fétis, ami nem ütközik nehézségbe, talált társat, aki elfogadja, és tele a ruhásszekrénye ingekkel. A munkahelyi elegáns megjelenés pedig nem szükséges, hogy mindennap ing formájában történjen: érdemes keresni egy stylistot ehhez a megoldáshoz, de a póló-zakó kombináció is megoldás lehet. Trükközve, de talán nem kell mindennap ingben lennie a munkahelyen, vagy akár az ing alatti pólókat is ki lehet még próbálni, lehet ilyeneket külön is kapni a boltokban. Ez sem okozhat különösebben gondot, teljes életet lehet élni ezzel együtt.

A fő kérdés a fétiseknél mindig az, hogy miért és hogyan alakulhatnak ki. Részletes leírást ugyan nem kapunk a levélben, de egy mondat erejéig meg is jelenik a magyarázat a miértre. A gyerekkori traumáknak ehhez van köze, kialakulhat a gyerekkorban megélt traumatikus érzelmi-fizikai élmény miatt, a serdülőkorban tapasztalt ellenkező nemű elutasítása miatt, a szándékosan vagy véletlenül, de máshova irányított fiatalkori izgalmi állapot is befolyásolhatja a kialakulását. Ez utóbbi röviden azt jelenti, hogy ha valaki kamaszkorában olyan szexmagazinokra önkielégített, amikben csak és kizárólag csizmás-harisnyás nők voltak, akkor tudat alatt (véletlenül) arra kondicionálta az agyát, hogy erre induljon be. Fixálódik a csizmás-harisnyás nő látványa, így felnőttként akkor fog magasabb szintű, erősebb izgalmi állapotot megélni, ha az a nő, akivel lefekszik, csizmában és harisnyában van. 

Olvasónk esetében (bár csak feltételezni lehet a teljes és pontos szexanamnézis hiánya miatt) gyerekként valószínűleg szexuális izgalommal társíthatott egy tárgyat, amelyek érzelmileg fontos személyhez köthető, az édesanyjához. Nem kell megijedni, ez pusztán érzelmi dolog: szorongó élethelyzetben egy elutasító, fizikailag bántalmazó édesanya okozhatta ezt a problémakört. Az, hogy ez megmaradt a felnőttkorra, az is befolyásolhatta, hogy hogyan alakultak az első szerelmi kapcsolatai, milyen első szerelmeket élt meg, ezek mennyire voltak kölcsönösek. 

A fétis esetében, ha súlyos gyerekkori traumák miatt alakul ki, és esetleg személyiségzavarral is társul, ráadásul az első szexuális élmények prostituáltakkal történtek, akkor nagy eséllyel garantálható a törvénysértő magatartás, mások bántása (szexuális bűnöző), akár még pszichopátiáról is beszélhetünk. A határ talán jól látható: mindaddig, amíg kiegyensúlyozott életet lehet élni, és van kölcsönös szerelem felnőttkorban, elfogadás, megértés a társ részéről, akkor ez normálisnak nevezhető. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top