nlc.hu
Életmód

Jobban bírják a nők a hideget buli közben

Kiderült, miért fáznak kevésbé a nők bulizás közben

A titok nyitja az önbizalom.

Még a hidegebb téli éjszakákon is előfordul, hogy a szórakozóhelyek környékén lengébben öltözött nőket látni. Ilyenkor sokan vesekövet, megfázást emlegetnek, azonban amerikai kutatók szerint van rá tudományos magyarázat, hogy az érintettek ilyenkor miért nem fagynak meg.

A kutatás Roxanne Felig nevéhez fűződik, aki a University of South Florida munkatársaként vizsgálta meg a kérdést. Eszerint azok a nők, akik jól érzi magukat a bőrükben, szexinek érzik magukat – azaz egy picit önmagukat tárgyiasítják – kevésbé vannak tudatában a hideg érzetének. Vicces módon a kérdésre a W.A.P. című számával világszerte híressé, vagy inkább hírhedtté váló Cardi B egyik dalszövege ihlette. Ezt azonban most, az ünnepi időszakra való tekintettel nem idéznénk. 

Ezért nem fáznak bulizás közben a nők

Jól érzik magukat a bőrükben – még a hideg sem akadály (Fotó: illusztráció, Getty Images)

Felig szerint azok a nők, akik sok figyelmet fordítanak a megjelenésükre, kevesebb kognitív erőforrással gazdálkodhatnak, amelyek a belső működésüket tudatosítanák bennük, emiatt kevésbé vannak tudatában annak, ha éhesek, szomjasak, vagy ha épp fáznának. 

A kutatók egyébként hideg éjszakákon – 4,4 és 10 fok közötti hőmérsékleti tartományban – klubok előtt álldogáló nőket kérdeztek, arról, hogy mennyire elégedettek önmagukkal, illetve, hogy mennyire fáznak. A válaszok értékelésénél azt is figyelembe vették, hogy az adott alanyok mennyi alkoholt fogyasztottak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top