nlc.hu
Életmód

Szexológus válaszol

Csak úgy tud elélvezni a pasim, ha a végén kézzel önkielégít

Erzsébet nem saját, hanem párja orgazmusa miatt aggódik. De van megoldás! - válaszolja a szexológus.

A párommal két hónapja vagyunk együtt, többször voltunk már szexuálisan is együtt, és sajnos, tíz alkalomból háromszor  tudott csak elélvezni. Nagyon akarja, nagyon kíván, azt mondja, élvezi velem a szexet. A kapcsolatunk elején nem volt ezzel gond. Teljes csődnek érzi magát, állítólag az előttem lévő kapcsolatában képes volt elélvezni, bár azt mondja, a szex abban a kapcsolatában nem volt jó – és azelőtt sem, csak velem jelentkezett. Velem állítólag nagyon jó és élvezi is, mégis probléma az orgazmus.. Mit tehetek az ügyben? Nagyon szeretjük egymást a párommal, nem szeretném, ha a sorozatos kudarc elvenné a kedvét.

 

– az olvasói levelet Erzsébet (ál)nevű olvasónktól kaptuk, és bár nem tudni, hogy a történetben szereplő férfi hány éves, így nagy általánosságban lehet erről a fajta szexuális diszfunkcióról beszélni. Ha neked is van problémád a szexuális életedben, amire szeretnél választ kapni, ha nem tudod, kihez fordulj, ha csak szeretnéd megosztani, milyen nehéz a szakítás, vagy éppen a társkeresés és a randizás, akkor Sereg Tímea szexológus tanácsadó és párkapcsolati mediátor várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre. 

Az ejakulációs zavar létező probléma a szexben

Az, amikor egy férfi hiába élvezi a szexet, hiába van merevedés, mégis nehezen ejakulál, létező szexuális diszfunkció. Elhúzódó vagy késői orgazmusnak nevezik, és semmi köze ahhoz, hogy milyen a szex a partnerrel vagy mennyire szerelmes az illető. A merevedési zavarral együtt a férfiak ejakulációs zavara az idősödéssel együttjár, és bár nem tudni, hogy olvasón partnere hány éves, de ha idősebb, akkor lehetséges, hogy pusztán ennyi az oka. Ha fiatal, azaz legalább 50 év alatti, akkor lehetséges, hogy valamilyen egyéb betegség áll a háttérben. Az ejakulációs zavar ugyanis tünete is lehet akár komolyabb betegségeknek is. Ilyen a hormonzavar, ilyen lehet akár a bélfalon átszivárgó baktérium, de akár prosztatabetegségek, felfázások, fertőzések, korábbi műtétek szövődménye is állhatnak ennek hátterében. 

Csak úgy tud elélvezni a pasim, ha a végén kézzel önkielégít

fotó: getty images

Amit mindenképpen meg kell említeni, hogy gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Ha olvasónk partnere azóta szed gyógyszereket valamilyen egyéb betegségére, amióta az ejakulációs zavar tart, lehetséges, hogy az is okozhatja. A felsoroltak mellett van még egy dolog, ami hozzákapcsolódhatott a már esetleg meglévő egyéb problémákra: a megszokás. Gyakori, hogy azok a férfiak, akik két kapcsolat között rendszeresen önkielégítenek, megszokják, hogy egy bizonyos módon, egy bizonyos erősségű szorítással, bizonyos gyorsaságú kézmozdulatokkal tudnak kielégülni. Ehhez annyira könnyen hozzá tud szokni a test, mintha csak egy pavlovi reflex lenne.

Mindamellett, hogy ez kudarcélmény lehet mindkét félnek, fontos azt tudatosítani nőként, hogy nem lehet tenni semmit, ennek rendezése 100 százalékban a férfi dolga. 

Nőként nyomást gyakorolni bármilyen férfira amiatt, hogy tegye rendbe az ehhez hasonló szexuális gondjait, egyenes út a kapcsolat végéhez. Ez tipikusan olyan szexuális gond, amit magának a férfinek kell megoldania, elsősorban urológiai kivizsgálás, vérvétel (nagy labor) és akár hormonális kivizsgálás is szükséges lehet. Ezek eredményeivel és a szedett gyógyszerek listájával érdemes szakemberhez fordulni. Ha pedig a gond tartósan fennáll, azaz legalább 4-6 hónapja tart, és már lelki síkon is érződik a gond, akkor olyan szakemberre is szükség lehet, aki a szexuális problémákkal foglalkozik. Ez például az, amikor valaki kerüli a szexet és szorong attól, csak mert retteg, hogy vajon fog-e tudni teljesíteni, vagy újból megismétlődik a kudarc. A kudarcélmény kerülése pedig teljesen érthető, azonban hosszú időn keresztül károsítja a mentális egészséget.

 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top