nlc.hu
Életmód

Tippek, hogyan legyen sikeres az újévi fogadalmad

4 tipp, hogy sikeres legyen az újévi fogadalmad

Január elsején sokan hozunk újévi fogadalmakat. Egyszerre talán túl sokat és túl nehezeket.

A szilveszter este romjainak eltüntetése közben sokunknál beüt az ünnepi lelkiismeretfurdalás. Ez a mardosó érzés egyébként egy természetes reakció az ünnepi túlzásokra, amelyek egyben az újévi ígérgetések katalizátorai. Ilyenkor történik meg az, hogy nagyokat fogadkozunk a jövőre nézve, mit, pontosabban miket fogunk majd másként csinálni, mint a hátrahagyott évben. Például nem iszunk egy korty alkoholt sem, letesszük a cigit, beiratkozunk edzeni (és el is járunk majd izzadni), spórolunk, munkahelyet, sőt karriert váltunk, nem nyomogatjuk reggelente a szundi gombot, és nem szkrollozunk annyit az instán.fogadalmak, újév

És te mit fogadsz meg 2022-re?

Aztán megérkeznek az első depresszív januári hetek, újra beindul a jól ismert rutin, és februárra a sok fogadalom már kámforrá is válik, mert úgy érezzük, nincs elég akaraterőnk betartani azokat, vagy mert a napi hajtásban van jobb dolgunk is, mint új, fárasztó szokásokat kialakítani. Ezt a metódust igazolják a statisztikai adatok is, amelyek szerint egy újévi ígéret átlagos élettartama mindössze 6 hét.  

Azaz február közepére az újévi fogadalmak 80 százaléka már csak a bűntudat síkján jelenik meg, amit azért érzünk, mert nem tudtunk saját magunknak megfelelni.

A nagy csalódások és önutálat elkerülésének érdekében azt azért érdemes tudni, hogy számos összetett ok vezet ahhoz, hogy a fogadalmak megtartása alig-alig működik.  A legtöbb esetben nem arról van szó, hogy elbuktunk, hogy gyengék vagyunk, a probléma gyökere inkább abban rejlik, hogy nem  megfelelően határozzuk meg a célokat. A Chicagói Egyetem egyik 2016-os tanulmánya szerint új elhatározásainkra leginkább az hat negatívan, ha törekvéseinket nem követi viszonylag gyorsan látható, érezhető siker. Ezt pedig ritkán tudjuk elérni azzal, ha nagy fába vágjuk a fejszénket. A szakemberek szerint azonban, ha a megfelelő módon teszünk újévi fogadalmat, sikerrel járhatunk, amellyel építhetjük az önbizalmunkat és az akaraterőnket.

1.) Csak fokozatosan

A témával foglalkozó pszichológusok azt javasolják, hogy gondolkodjunk kicsiben: vagyis a fogadkozást apró, teljesíthető lépésekkel érdemes kezdeni. Például olyasmivel, hogy naponta 10 perccel kevesebbet nézek a telefonomra úgy, hogy munkába menet inkább könyvet olvasok vagy zenét hallgatok. Az apró célkitűzések azért fontosak, mert a pici változások is növelik az önbizalmat, ami pedig hozzásegít minket ahhoz, hogy később majd nagyobb változtatásokat is meglépjünk. Ne akarj egyszerre munkahelyet és lakóhelyet váltani, és az sem jó ötlet, ha a száraz január alatt próbálsz meg a dohányzásról is leszokni. Ha túl sok mindent vállalsz, nagy eséllyel csalódást okozol magadnak, ami el fogja venni a kedvedet attól, hogy megpróbálj rutinokon, hátráltató tulajdonságokon változtatni.

2. Találj ki magadnak kihívásokat!

Csak ne túl nagyokat. Kezdd kicsiben: az apró feladatokkal ugyanis megerősítheted a saját magadba vetett hitet. Ne engedd meg például magadnak, hogy halogasd a dolgokat; vedd rá magad, hogy befejezd a papírmunkát, mielőtt bekapcsolod a tévét, vagy lift helyett használd a lépcsőt naponta legalább egyszer. Ezekre a feladatokra tekints úgy, mint egy edzésre, ugyanis pont ugyanaz történik a belső akaratoddal is, mint az izmoddal: minden megugrott apróbb feladattal fejleszted.

3. Tanulj meg a jó dolgokra koncentrálni!

Legalább ennyire fontos, hogy megtanítsd magadnak azt az egyébként nem könnyű feladatot, hogy a negatív dolgok helyett a pozitívumokra koncentrálj. Ha nyafogós vagy, határozd el, hogy kevesebbet panaszkodsz (magadnak és másoknak). Természetesen van az a helyzet, amikor nagyon nehéz vagy nem is lehet meglátni a rosszban a jót, és szükségünk van arra, hogy kibeszéljük magunkból a problémát. Ezt teljesen természetes, ugyanakkor a saját magad érdeke, hogy próbálj inkább a történések jó részére fókuszálni, hogy ne váljon napi rutinoddá a pesszimista hozzáállás, ami bizony szabotálni fog a változtatásban.

4. Legyél tudatos!

Öntudatosság nélkül élni olyan, mint éjszaka autót vezetni kikapcsolt fényszórókkal – a végén valaminek neki fogsz menni és össze fogod törni magad, a kocsidat, esetleg másoknak okozol sérülést. A tudatossággal rávilágíthatsz a romboló, reflexszerű szokásaidra és gondolkodásodra, valamint az esetleges önszabotáló mechanizmusokra.

5. Építsd az önbizalmadat!

Ne feledd, hogy az önbizalom képességének kialakításához sikereket kell elérned, nem nagyokat, de sikereket. Ehhez pedig arra lesz szükséged, hogy ne vállalj olyan ígéretet, amiről nem vagy biztos, hogy be tudod tartani. Ha például hezitálsz, hogy ki tudsz-e tartani a heti ötszöri edzőterembe járás mellett, akkor ne ígérd meg magadnak.

Jobb, ha megteszed a tőled telhető legjobbat, mintha alulmaradsz. Ha bizalomépítésről van szó, jobb elveszíteni egy csatát, mint az egész háborút.

Ha viszont a kicsi harcaidat megvívtad, légy elégedett és büszke magadra. Az ebből felszívott erő tovább fog lendíteni a nagyobb változások irányába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top