nlc.hu
Életmód

Konyha ruha mosása és szagtalanítása

7 tipp, hogy mindig tiszta és illatos legyen a konyharuha

Hogyan lehet a konyharuhák kellemetlen szagát elűzni?

Büdös és foltos konyharuhák – nagyon gyakori sajnos, hogy a konyharuhák bebüdösödnek, és hiába mossuk ki őket magas hőfokon, a kellemetlen szag és a pecsétek megmaradnak. Mit lehet ez ellen tenni, ha nem szeretnénk folyamatosan lecserélni ezeket? Hogyan csinálták a nagymamáink, hogy patyolattiszták és illatosak maradjanak többszöri használat után is a konyharuhák?

A konyharuha kellemetlen szagának gyakran az az oka, hogy ezzel itatjuk fel a különféle konyhai szennyeződéseket is, vagy beléjük töröljük a vizes kezünket anélkül, hogy megfelelő lehetőséget vagy környezetet biztosítanánk neki a száradásra. Ilyenkor mosás után még mindig kellemetlen, savanyú szaga lehet.

Ha azt szeretnéd, hogy konyharuhád, kéztörlőid, fürdőlepedőid vagy bármilyen más törölköződ szagmentesek maradjanak, akkor néhány nagyon egyszerű dolgot megtehetsz:

  • Rendszeresen mosd ki őket. Ha hetente egyszer mosol, akkor legalább néhány naponta cseréld ki a ruhákat (mielőtt büdösek lesznek).
  • Áztasd őket egy vödör meleg vízben és ecetben körülbelül 15 percig. Szórj bele körülbelül 1 evőkanál szódabikarbónát. Mindkettő bevált szagcsökkentő!
  • Ha a mosogatórongy/törülköző fehér, a mosáshoz adjunk fehérítőt.
  • Soha ne hagyd a törölközőt a mosógépben éjszakára vagy hosszabb ideig. Mindig vidd át őket közvetlenül a szárítóba, hogy minimálisra csökkentsd a baktériumok szaporodását.
  • Győződj meg arról, hogy a konyha száraz és tiszta. A törölköző felveszi a levegő és a nedvesség szagát.
  • A mosogatórongyot mindig akaszd fel, hogy megszáradjon két használat között. Soha ne akaszd egymásra a törölközőket, mert ez megnehezíti a teljes kiszáradást. Ha még mindig nedvesek, a baktériumok elszaporodnak, a kellemetlen szag garantált lesz.
  • Körülbelül havonta tedd őket egy nagy fazék forrásban lévő vízbe 5-7 percre, ahogy nagyi tette. Ez elpusztítja a megmaradt baktériumokat (és eltávolítja a szagokat!)

A kifőzés ugyan hatásos megoldás, igazi eredményt csak akkor érünk el, ha a fenti tippeket mind betartottuk. Így legalább kevesebb szemetet termelünk.

Kockás konyharuha késsel és paradicsommal

Fotó: Unsplash

Még több tipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top