nlc.hu
Életmód

Szlávik János az ötödik hullámról

Szlávik János szerint ekkor lélegezhetünk fel a járványban

Hamarosan enyhülni fog a járvány Szlávik János szerint, bár újabb vírusváltozatok bármikor megjelenhetnek.

Most még növekszik a koronavírus miatt kórházban ápoltak, illetve az elhunytak száma, és egy-két hétig még nem lélegezhetünk fel – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a hétfő reggeli Mokkában.

A szakember beszélt az omikron variáns „lopakodó” változatáról, amelyet alig lehet megkülönböztetni, de még gyorsabban terjed, és várhatóan át fogja venni a klasszikus omikron helyét. Nem okoz súlyosabb tüneteket, ám az oltatlanoknál súlyos tüdőgyulladást válthat ki, és a beteg akár az intenzívre is kerülhet.

Szlávik János szerint ekkor lélegezhetünk fel a járványban

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szlávik János úgy érzi, hamarosan véget érhet a világjárvány, mivel egyre többen kaptak oltást vagy átestek a fertőzésen. Szerinte egyáltalán nem biztos, hogy lesznek nyáron vagy ősszel újabb hullámok, de azt nem hiszi, hogy az omikron miatt most, valamint a későbbiekben bármilyen szigorításra lenne szükség.

Újabb vírusváltozatok viszont megjelenhetnek, de reményei szerint oltásokkal megakadályozható a járvány további terjedése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top