nlc.hu
Életmód

A tökéletes túrógombóc elkészítése nem titok többé

Így készíts tökéletes Valentin-napi túrógombócot!

Szeretnéd levenni a lábáról a kedvesedet Valentin-napon? Etesd meg az Univerzum legperfektebb túrógombócával! Akár közösen is készíthetitek, így egy egész estés randiprogram is kerekedhet belőle.

Itt a Valentin-nap, a giccses plüss-szívek és a vörös rózsacsokrok ünnepe, tombol a romantika. Ugyan mikor máskor készítené el az ember a tökéletes túrógombócot, ha nem pont a szerelem ünnepén? Vannak persze jóval puccosabb édességek, de minek túlcifrázni, ha egyszer a birtokunkban van a legeslegfinomabb változat eddig titkos receptje, ami garantáltan bárkit levesz a lábáról? Csak semmi humbug, semmi maszatolás, itt, kérem, szem-száj nem marad szárazon, ez szerelembe esés lesz a javából!

Timing is everything! Azaz minden megfelelő időzítés kérdése. Ez egy igazi aduász, a Valentin-napi randik Jolly-Jokere. Ettől még az is mosolyra fakad, akinek valamilyen ok folytán a hideg futkos a hátán a szerelmesek ünnepétől. 

Gombócot enni ugyanis jó dolog és nem napjainkban vált trendivé. Ékes bizonyítéka ennek az alábbi XII-XIII. századi freskórészlet is, amelyen az látható, amint a szülőágyban fekvő Mária mellett egy vélhetőleg szülésznő jóízűen eszegeti a gombócokat. 

gombócot evő szülésznő

A szülőágyban fekvő Mária mellett egy gombócot eszegető személy, vélhetőleg szülésznő (Hochkapelle, Hocheppan, Dél-Tirol, Ausztria, 12-13. szd.)

A legrégebbi túrógombóc receptek

Kutakodtam egy sort a legrégebbi fellelhető túrógombóc receptek után és több, figyelemreméltót is találtam:

 

1. Recept – 1864-ből, a “Magyar Gazdaasszony Teendői a Közéletben, Házban és Konyhában, Kézi és Segédkönyv Nők és Hajadonok számára” című könyvből. Írta: Medve Imre (Pesten, 1864)

572. Túrógombócz.Törj habzóra 8 lat [140 g] írósvajat 3 egész tojással és 3 sárgájával, tégy belé 1 [450 g] font morzsolt túrót, 12 lat [210 g] reszelt zsemlét, sót és tört szerecsendió virágot; e keverékből csinálj gombóczokat; ha a keverék nagyon híg lenne, kevés lisztet végy hozzá, sós vízben főzd ki, tálald be, öntsd le forró vajjal, azután pármai sajttal vagy pirított zsemlyemorzsával hintsd be.

A túrógombóc nem megy ki a divatból

Nem megy ki a divatból a túrógombóc (Fotó: Getty Images)

 

2. Recept – 1892-ből, a “Valódi magyar szakácskönyv” második bővített kiadásából

Turos-gombócz.Egy tálba üssünk 3 egész tojást, egy fél pohár vizet és fél kilónyi jó édes tehéntúrót össze gyúrva, hogy darabos ne legyen, kevés sót, egy tojásnyi fagyos zsírt, és annyi lisztet, hogy a kéz között elkészíthető keményecske gombócz tésztát keverhessünk belőle. Ha a túrót, lisztet és tojást jól összekevertük, kanállal rakjuk ki tetszésünk szerinti nagyságukba, legjobb egy tyúktojásnyi nagyságúra szakítani; kezünkkel hengergessük meg a lisztben és buzgó forró vízben főzzük meg gyorsan, nehogy szét főjjön. Tálaláskor vajba pirított zsemlye-morzsával hintsük be.

De mitől lesz tökéletes a túrógombóc?

Elárulom, hogy otthon még sosem készítettem túrógombócot. Eddig. Talán attól tartottam, hogy csúfos kudarc lesz a vége. Étteremben is sokáig csak félve rendeltem. Sajnálattal kellett ugyanis a legtöbbször megállapítanom, hogy az étlapon házinak nevezett túrógombóc megközelítőleg sincs köszönőviszonyban az általam várt könnyű és ízletes desszertcsodával.

Sebaj! – sóhajtottam félig-meddig lemondóan. Akik ódákat zengenek a túrógombócról, biztosan ettek valahol már finomat és innen a rajongásuk – gondoltam, miközben titkon azért reménykedtem, hogy Pandora szelencéje egyszer majd nekem is kinyílik. És lőn világosság! A túrógombóc-végzet a Wesselényi utcában, a Gettó Gulyásban ért utol.

 

Itt történt meg ugyanis a csoda és estem örök szerelembe a túrógombóccal. Itt derült ki számomra, hogy a tojásfehérjéket kemény habbá verve érdemes hozzáadni a darás túrómasszához. Ettől a nem mellékes mozzanattól lesz pillekönnyű és igazán finom! Lózsy Péter, az étterem társtulajdonosa meg is osztotta velem a receptet, amit ezúton is köszönök neki! Engedelmével átadom nektek is. Elkészítettem és fergetegesen finom lett!

Túrógombóc Gettó Gulyás módra

A tökéletes túrógombóc

A tökéletes Valentin-napi túrógombóc (a szerző fotója)

Túrógombóc Gettó Gulyás módra:

Hozzávalók: 

  • 1 kg túró
  • 12 dkg búzadara
  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd belseje
  • 3 csipet só
  • 15 dkg panko morzsa
  • 5 dkg vaj vagy olaj

Elkészítése: 

  1. Egy nagyobb tálban villával finomra törjük a túrót és hozzáadjuk a búzadarát és a tojássárgákat. 
  2. Egy citrom héját belereszeljük és a vaníliarúd kikapart belsejét is beletesszük, majd megszórjuk három csipet sóval.
  3. Egy órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
  4. Ha letelt az idő, felverjük a tojásfehérjéket és három részletben, óvatosan hozzáforgatjuk a masszához.
  5. Cukros-sós vízben lefedve, takaréklángon 10-15 percig főzzük a gombócokat.
  6. Vajon pirított panko morzsába forgatjuk.
  7. Amikor kissé kihűlt, kristálycukorral és fahéjjal elkevert tejföllel locsoljuk meg. 
Összeállítás
Megnézem
Összes kép (4)

Tippek: 

  • A zsírosabb túró, ahogy a tejföl is, általában ízletesebb, ezért – ha módunk van rá – válasszuk azt!
  • A profik nem villával zúzzák finomra a túrót, hanem szűrűn vagy szitán törik át, így a túrógombóc állaga sokkal homogénebb lesz.
  • A vaj legyen szoba-hőmérsékletű, úgy könnyebb vele dolgozni.
  • A tojáshabhoz a tojásfehérje legyen ugyancsak szoba-hőmérsékletű (20-25°C). A szobahőmérsékletre melegedett fehérjét akár nyolcszoros térfogatra is felverhetjük.
  • A reszelt citromhéj helyett vagy mellett narancshéjat is használhatunk.
  • 45 grammos gombócokat érdemes formázni, az ideális főzési idő 12 perc.
  • A gyümölcsök, a mandula még finomabbá teszik a túrógombócot.

További Valentin-napi receptek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top