nlc.hu
Életmód

A valódi legősibb mesterségek

Valójában ezek a legősibb mesterségek

A „legősibb mesterség” kifejezést rendszerint pejoratív értelemben használjuk, valójában azonban egészen más foglalkozások azok, melyekre igaz ez a jelző.

Szerszámkészítő

Őseink nagyából 2,6 millió évvel ezelőtt kezdték el a kőeszközök készítését, ami azt jelenti, hogy a szerszámkészítő a világ legősibb mestersége. Az olduvai-ipar a paleolitikum első szakaszának, a korai emberek eszközkészítő tevékenységének összefoglaló neve. Ebből az időszakból már kvarcból, obszidiánból vagy kovakőből készült eszközök is fennmaradtak, melyeket vélhetőleg az állatok lemészárolására használtak. Az eszközök megjelenése az emberiség történetében végül a homo sapiens evolúciójához vezetett.

Ősember

Illusztráció: Getty Images

Vadász

Az antropológusok szerint az emberek közel 2 millió éve vadásznak és esznek húst. Régebben úgy vélték, hogy a korai emberek csak olyan állatokat fogyasztottak el, amelyek természetes okokból elpusztultak, vagy amelyeket oroszlánok, leopárdok és más ragadozók hagytak hátra. A frissebb kutatások azonban bebizonyították, hogy az ősemberek maguk is vadásztak, elsősorban antilopokra és gazellákra.

Szabó

Senki sem tudja pontosan, hogy az emberek mikor kezdtek ruhát viselni, de az antropológusok becslése szerint a ruházat 100 000-500 000 évvel ezelőtt jelenhetett meg. Egy 2011-ben megjelent tanulmány azt állítja, hogy a korai emberek legalább 83 000, de lehet, hogy már 170 000 évvel ezelőtt is viseltek ruhát, a ruhatetvek ugyanis ekkoriban fejlődtek ki a fejtetvekből. A legrégebbről fellelt varrótűk 41 000-60 000 évesek. A korai ruházat egyszerű és praktikus volt, elsősorban a hidegebb éghajlaton élő hominida fajok viselték.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top