Aktuális

80 ezer éves lábnyomokat találtak Franciaországban

Az iszapos talajban hagyták hátra lábnyomaikat elődeink.

Egy most publikált tanulmány szerint a 80 ezer éves lábnyomok egy 10-13 fős csoportról árulkodnak, amelyet döntően gyerekek és serdülők, valamint néhány nagyon magas, a lábnyomok alapján akár a 190 centimétert is elérő, feltehetőleg felnőtt férfi alkotott – írja az Index. A most bejelentett leleteket megelőzően mindössze kilenc neandervölgyi lábnyomot tartottak számon a világon.

Fotő: iStock

Az északnyugat-franciaországi Le Rozel községben lévő régészeti lelőhelyen feltárt 257 lábnyom értékes információkkal szolgál a terület prehisztorikus lakóinak társadalmi szerkezetéről.

A régészeti helyszínt még az 1960-as években fedezte fel egy amatőr régész, ám az éves ásatási munkálatok csupán 2012-ben kezdődtek meg, miután kiderült, hogy a területre komoly fenyegetést jelent a széllel és a tengerjárással összefüggő erózió.

A régészek 257 lábnyomot azonosítottak 2012 és 2017 között, majd később még több százat. A sérülékeny ősi lábnyomokat lefotózták, és háromdimenziós eljárással lenyomatot készítettek róluk. A leletek abból a korszakból származnak, amikor még neandervölgyiek lakták a mai Nyugat-Európa területét.

Jérémy Duveau, a francia Nemzeti Természettudományi Múzeum doktorandusza szerint kérdéses, hogy azért van-e olyan kevés felnőtti lábnyom, mert a neandervölgyiek fiatalon haltak meg, vagy mert a csoportnak akkor épp a fiatal tagjai tartózkodtak egy helyen, a felnőttek pedig máshol voltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top