nlc.hu
Életmód

Hétvégén óraátállítás: kezdődik a nyári időszámítás

Hétvégén óraátállítás: sziasztok, hosszú nappalok

A képlet egyszerű. Tavasszal előre állítunk.

Nagyon régóta várunk rá, hogy eltöröljék az óraátállítást, és ne legyen többé nyári és téli időszámítás, de nem teszik, pedig tavaly közel járt hozzá az Európai Unió.

Ami biztos, hogy most vasárnap éjjel 2-ről 3 órára állítjuk előre az órák mutatóit, és kezdődik a nyári időszámítás.

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Az óraátállítás, miként azt a 24.hu írja: csaknem egy évszázados örökségünk, amely eredetileg az energiatakarékosságot szolgálta. Benjamin Franklin 1784-ben többek között jelentős mennyiségű gyertyát remélt megspórolni azzal, ha az emberek a „Nap szabályai szerint” élik az életüket. A modern kori óraátállítást a XX. század elején többen is javasolták, végül az I. világháború hozta meg az áttörést.

A közvélemény nyomásának és a tudományos érveknek engedve az Európai Parlament 2019-ben döntött az óraátállítás eltörléséről, két évet adott a tagállamoknak megegyezni, hogy a téli vagy a nyári időszámítást teszik-e véglegessé. A kérdést azonban azóta sem sikerült eldönteni.

Bár az EU tagállamai saját hatáskörben választhatnak a téli és a nyári idő között, a gyakorlatban azonban egységes uniós döntésre van szükség, a csehek azonban megunták a hacacárét, és tavaly döntöttek az ügyben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top