nlc.hu
Életmód

Barta Tamás öngyilkossága

Egy titkosszolgálati dokumentum szerint a magyar maffia ölte meg az LGT gitárosát

Barta Tamás a hivatalos jelentések szerint öngyilkos lett 40 évvel ezelőtt.

Az LGT egykori gitárosa, Barta Tamás 1982. február 16-án követett el öngyilkosságot Los Angelesben – legalábbis a hivatalos jelentések szerint. Egy napvilágot látott ügynöki jelentés szerint azonban gyilkosság áldozata lett a zenész – írja a HVG.

Barta Tamás LGT

Fotó: MTI / Csikós Gábor

A lap azt írja, egy Bornemissza fedőnevű ügynök az eset után tért vissza Magyarországra, ahol egyből találkozott Lestány Tibor rendőr hadnaggyal. A beszélgetésről készült dokumentumok „Szigorúan Titkos!” és „Különösen Fontos!” jelzésekkel voltak ellátva. A jelentésben többek között az állt, hogy az ügynök Amerikában találkozott az ott működő magyar maffia vezérével, Szendrő Öcsivel, akiről „korábban azt hallotta”, hogy „a hazaérkezését megelőzően gyilkolták meg Barta Tamást, az LGT volt szólógitárosát. Barta disszidálását követően Szendrő egyik vállalkozásánál állt alkalmazásban, de néhány hónapja bejelentette önállósulási szándékát. Szendrőék ebbe nem egyeztek bele, s döntöttek végleg Barta sorsáráról.

A Los Angeles Police Department annak idején öngyilkosságként kezelte és zárta le a Barta Tamás-ügyet. További furcsa körülmény, hogy a jelentésben az szerepel, hogy Bornemissza 1982. február 15-én érkezett vissza Budapestre, Barta Tamás halálának időpontja pedig – a hivatalos dokumentumok szerint – 1982. február 16-a volt. Ez további kérdéseket vet fel: vagy hibás dátum szerepel a jelentésben, vagy Bartát akár már korábban megölhették.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top