nlc.hu
Életmód

A 75 éves Elton John családja

„Hálás vagyok, hogy átéltem a függőségemet, így megtanultam, hogyan válhatok azzá, aki most vagyok”- 75 éves lett Elton John

Hogyan lehet letenni azokat a lelki sebeket, amelyeket a szüleink okoztak? Hogyan lehet megszabadulni a függőségtől, hinni önmagunkban, hinni abban, hogy igenis sokat érünk akkor is, ha a szüleink soha nem voltak képesek kimondani, hogy büszkék ránk? Ezekről a kérdésekről hosszan tudna mesélni a ma 75 éves Elton John.

2018-ban a Freddie Mercury életéről szóló Bohemian Rhapsody tarolt a mozikban, egy évvel később pedig az Elton John fiatalkorát bemutató Rocketman vitte a prímet. Érdekesség, hogy amíg a Queen 45 évesen elhunyt énekeséről szóló mozi bevétele meghaladta a 900 millió dollárt, addig az áttörésre váró, drogokkal harcoló Elton sztorija körülbelül 200 milliót hozott a konyhára. Ez persze nem jelenti azt, hogy a ma 75 éves előadó élete bármennyivel is érdektelenebb lett volna kollégájáénál.

Ma már mindenki Elton Johnként ismeri, ám ő Reginald Kenneth Dwight néven született Londonban, 1947-ben. Abban az évben, amikor Hollywoodot a Fekete Dália halála tartott lázban, és II. Erzsébet feleségül ment Fülöp herceghez, illetve India függetlenségi mozgalma győzött. Elton egy egyszerű, önkormányzati ikerházban élt szüleivel. Anyjának és apjának is volt tehetsége a zenéhez, így nem csoda, hogy a kis Reginald már háromévesen leült a zongora elé gyakorolni. Azonban a Királyi Légierőnél repülőtisztként szolgáló apja hallani sem akart arról, hogy fia a szórakoztatóiparban vesse meg a lábát.  „Mindig is féltem a szüleimtől. A gyerekkoromból fakad az önutálatom és az önbecsülésem hiánya. Édesanyám gyakran drótkefével vert el, ha úgy tartotta kedve. Apám pedig azért is megütött, ha rossz oldalról vettem le magamról az iskolai egyenruhám kabátját. Tojáshéjon kellett járnom – írta emlékiratában az énekes. – Az anyám állandóan kritizált, nem tudta visszafogni magát. Egy szociopata volt” – ezt már egy amerikai tévéműsorban mondta 2019-ben. 

Elton John 21 évesen (Fotó: Val Wilmer/Redferns)

Elton John 21 évesen (Fotó: Val Wilmer/Redferns)

Őt azonban a szülői szekálások és verések sem tarthatták távol a zenétől. Kisiskolásként már ismerősök és barátok házibulijain lépett fel, 11 évesen pedig ifjúsági ösztöndíjat nyert a Királyi Zeneakadémiára. „Nem voltam kifejezetten jó tanuló. Azok közé tartoztam, akik szinte soha nem gyakoroltak, mégis gond nélkül átcsúsztak a vizsgákon.” Tehetség ide vagy oda, az érettségi előtti évben a fiatal zenész lelépett az akadémiáról. Időközben a szülei is elváltak, az anyja pedig újraházasodott: egy környékbeli festőnek mondta ki a boldogító igent, aki gondoskodó és szerető mostohaapja lett a kamaszfiúnak. Reginald egészen addig az anyjánál és a mostohaapjánál lakott, amíg négy albuma egyszerre került be az amerikai slágerlistákra.

Szerelmek jöttek, mentek

De erre sokat kellett várnia. Kezdetben pubokban, szállodákban zongorázott, majd különböző formációknak vállalt dalszövegírást. A ’60-as évek végén kezdett el az első saját szólóalbumán dolgozni, mely végül 1970-ben jelent meg. Az ezen hallható Your Song pedig azonnal a slágerlisták előkelő, top10-es szakaszába repítette Eltont, mind az Egyesült Királyságban, mind Amerikában. A következő években olyan slágerekkel tarolt, mint a Crocodile Rock, a Rocket Man, a Bennie and the Jets vagy a Candle in the Wind. Négy évvel az első toplistás dala után már 25 milliós életbiztosítást kötött a kiadó Elton életére. 1972 és 1975 között az előadó hét egymást követő dala lett első helyezett az Egyesült Államokban, ami szintén rekordnak számított. Ahogyan a zenei sikerek jöttek, úgy érdekelte a közönséget egyre jobban a zenész magánélete is. Még a ’60-as évek végén jegyezte el első szerelmét, Linda Woodrow-t, aki Bernie Taupin és Elton John könyvelését intézte akkoriban. Elton azonban soha nem vette feleségül a nőt, erről ugyanis barátja, Taupin lebeszélte. A következő kapcsolata sokkal tovább tartott. Az első amerikai koncertje után bonyolódott romantikus viszonyba John Reiddel, aki a kiadója angliai menedzsere volt, később pedig kizárólag Elton ügyeivel foglalkozott. Bár a kapcsolatuk öt év után véget ért, Reid egészen 1998-ig volt a zenész menedzsere.

Elton John és John Reid, Whitney Houston partiján, Londonban, 1988-ban (Fotó: Dave Hogan/Getty Images)

Elton John és John Reid, Whitney Houston partiján, Londonban, 1988-ban (Fotó: Dave Hogan/Getty Images)

1984-ben aztán egy német hangmérnököt, Renate Blauelt vette el feleségül, méghozzá Valentin-napon, egy igencsak különc és látványos ceremónia keretein belül Ausztráliában. Elton azonban nem találta a helyét ebben a kapcsolatban, Renate szerint már a franciaországi nászúton közölte, hogy szeretné, ha érvénytelenítenék a házasságot. A bejelentése mégis sokkolta a német nőt, aki később úgy nyilatkozott, hogy öngyilkosságot kísérelt meg a mézesheteiken. Ennek ellenére nem hetekig, hanem évekig, egészen pontosan 1988-ig voltak házasok. Elton az életrajzi könyvében alaposan kitaglalta első házasságát, amely után az asszony be is perelte, amiért megszegte a válásukkor kötött megállapodásukat. Végül 2021-ben peren kívül megegyeztek. „Az első házasságom alatt hazugságban éltem” – mondta Elton.

Elton John és RENATE BLAUEL az esküvőn (Fotó: Patrick Riviere/Getty Images)

Elton John és Renate Blauel az esküvőn (Fotó: Patrick Riviere/Getty Images)

A fekete lelkű Elton

A kacifántos szerelmi életet élő, önmagával viaskodó, különc világsztárt a Rocketmanben láthatták a nézők, ahogyan a drog- és alkoholproblémáit is bemutatta a film. 1974-ben már a kokaint is kipróbálta és egy darabig le se tette. „A kábítószer majdnem tönkretette a lelkemet – mondta egy amerikai tévéinterjúban. – Fekete volt a lelkem, mint egy feketére égő steak. Aztán végre kimondtam, hogy segítségre van szükségem. Ekkor hirtelen megjelent egy kis jelzőlámpa a lelkemben és éreztem, hogy igen, még mindig itt vagyok, még mindig én vagyok.”

Az énekes-dalszerző 30 éve teljesen józan, de ahogyan arról több interjúban is mesélt már, minden egyes napért megküzd. „Régóta dolgozom ezen és van egy csodálatos férjem, aki tudja, hogyan szabadítson ki a nehezebb helyzetekből. Szerintem ez egyfajta művészi dolog, úgy értem, hogy az alkotók olykor önpusztítóak tudnak lenni, bármilyen ok nélkül. Vannak olyan napok az életemben, amikor minden jól megy, aztán jöhet egy következő nap, amikor felkelek és azt érzem, hogy az egész világ ellenem van. Hogy ez miért van így, azt nem tudom.”

Fotó: Michael Putland/Getty Images

Fotó: Michael Putland/Getty Images

Szülőnek lenni egy boldogtalan gyerekkor árnyékában

Elton 1976-ban a Rolling Stone magazinban beszélt arról, hogy biszexuális, majd a ’90-es évek elején egy újabb beszélgetés kapcsán abba avatta be a közönséget, hogy homoszexuális. A józansággal együtt pedig a várt szerelem is megérkezett az életébe. 1993-ban kezdett randevúzni David Furnishsel. 2005-ben bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttek, majd 2014. december 21-én hivatalosan is összeházasodtak. Időközben pedig családot alapítottak, ám ez kicsit sem ment egyszerűen.

Egyik évben mindketten Ukrajnába mentek, hogy megnézzék, hogyan folynak a munkálatok az ottani Elton John AIDS Alapítványnál. Ellátogattak egy árvaházba is, ahol egy 18 hónapos Lev nevű kisfiú egyszerűen odarohant a világsztárhoz és a karjába ugrott. „Másfél órán át cipeltem a karjaimban, olyan volt, mint egy kicsi, angyali hírnök. Este David megkérdezte, hogy mit gondolok az örökbefogadásról. Nos, soha nem akartam apa lenni, de akkor, ott valami megváltozott”- magyarázta egy interjúban. Azonban sem a kora, sem az, hogy egy férfival él párkapcsolatban nem könnyítette meg az örökbefogadási helyzetüket. Később pedig a sajtó is megtudta a sztorit, és innentől kezdve elvesztettek minden reményt arra, hogy Lev szülei legyenek.

David Furnish és Elton John a gyerekekkel: Elijah és Zachary, 2018-ban Londonban (Fotó: Stuart C. Wilson/Getty Images for Paramount Pictures)

David Furnish és Elton John a gyerekekkel: Elijah és Zachary, 2018-ban Londonban (Fotó: Stuart C. Wilson/Getty Images for Paramount Pictures)

Végül béranya segítségét kérték. Idősebbik fiuk, Zachary 11 éves, kisebbik gyerekük, Elijah pedig kilenc esztendős. Azt Elton is elismerte egy interjúban, hogy aggódott amiatt, hogy túlságosan későn lett szülő, ám minden kétsége elillant, amint beköltöztek a lakók a gyerekszobába. Ma már úgy fogalmaz, hogy a megfelelő időben jöttek a gyerekek és célt adtak az életének. „Úgy neveljük a gyermekeinket, hogy a nap minden percében érezzék: szeretjük őket. Soha nem ütjük meg őket, soha nem veszítjük el a türelmünket, amikor velük vagyunk, velük foglalkozunk. Ha a fiaink rossz fát tesznek a tűzre, akkor egy hétre megvonjuk tőlük a zsebpénzt, és az okos kütyüket, de testi vagy lelki fenyítésnek nincs helye a mi házunkban, mert azok a hegek életük végéig rajtuk maradnának. Én már csak tudom” – idézte Elton Johnt a Guardian. Az énekes és az ukrán Lev 2019-ben találkozott legutóbb. „Nagyon megható volt. Sokat sírtunk. Most a nagymamája neveli, és a férjemmel együtt segítjük őket, amiben csak tudjuk.”

Búcsú az anyától

Elton John édesanyja még élt, amikor fia megházasodott, ám képtelen volt elfogadni gyermeke választását. „Nem volt homofób, nem erről volt szó. Úgy gondolom, hogy az igazi probléma az volt, hogy gyűlölt mindenkit, aki közelebb állt hozzám, mint ő… Képtelen volt megbirkózni a köldökzsinór elvágásával és egyszerűen utálta, hogy boldog voltam” – írta életrajzi könyvében a zenész, aki szerint egyértelmű, hogy az anyja nem szerette Davidet, ahogyan az unokáit sem.

„Soha nem kérte, hogy láthassa a gyerekeket, ennek pedig én örülök, mert kritizálta volna is, tette egész életemben” – mondta a CBS csatorna Sunday Morning című adásában 2019-ben az énekes. Elton édesanyja 2017-ben hunyt el. Az énekes meglátogatta halála előtt, és a fájdalmas beszélgetést azóta is cipeli. „Azt mondtam neki, hogy szeretlek, anya, ő pedig azt válaszolta, hogy ő is szeret, de nem kedvel.” Talán csak egy nagy fájdalom maradt Elton John életében, hogy az apja soha nem ismerte el azt, ami elért. „Nem volt rám büszke, vagy soha nem mutatta ki. Soha nem jött el egyetlen fellépésemre sem. Soha nem írt levelet, hogy jól csináltam” – mondta Elton egy podcast-beszélgetésben.

Sir Elton John és édesanyja Sheila Farebrother (Fotó: KMazur/WireImage)

Sir Elton John és édesanyja Sheila Farebrother (Fotó: KMazur/WireImage)

Két Oscar-díj, hat Grammy, megszámlálhatatlan listavezető album: Elton John azonban nem ezekre a legbüszkébb, hanem a családjára és a józanságára. „Utáltam a függőségemet, azt, ahogy viselkedem. Utáltam, ahogyan az emberekkel bántam. Utáltam, amivé tett. De hálás vagyok, hogy átéltem, mert így megtanultam, hogyan válhatok azzá, aki most vagyok, és büszke vagyok arra, aki most vagyok: egy zenész családapa. Alapvetően azt szoktam mondani, hogy 30 éves vagyok, mert 30 éve kezdtem el jobb ember lenni, megfelelően viselkedni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top