nlc.hu
TV-sztárok

Diana hercegnő és Elton John barátsága

A síron túl is tart Diana hercegnő és Elton John legendás barátsága

Diana hercegnő egy sor világsztárral ápolt barátságot, ám mind közül talán az Elton Johnhoz fűződő kapcsolata volt a legszorosabb. A hercegnő tragikus halálának évében azonban súlyosan összekülönböztek.

Elton John már az 1970-es évek óta jó viszonyban volt a brit királyi családdal, Margit hercegnő és az anyakirálynő különösképp rajongott a zenéjéért. Margittal művészeti eseményeken jelent meg és rendszeresen részt vett Károly herceg alapítványának éves koncertjein, de az uralkodócsalád privát eseményein is gyakran vendégeskedett és fel is lépett.

Diana hercegnő és Elton John 1981-ben, András herceg 21. születésnapi ünnepségén, a windsori kastélyban találkoztak először és azonnal megtalálták a közös hangot. A zenész önéletrajzi könyvében felidézte: charlestont táncoltak és közben azon nevettek, mennyire lapos a hangulat a bulin.

Onnantól kezdve a hercegnő és a sztár gyakran találkoztak privát körülmények között, de nyilvános eseményeken is sokszor megjelentek közösen, többek között az 1985-ös legendás Live Aid koncerten. „Az évek során, amíg ismertem őt, mesés társaság volt, a legjobb vacsoravendég, hihetetlenül indiszkrét, igazi pletykafészek: bármit megkérdezhettél tőle, és ő elmondta” – írta róla könyvében Elton John.

Diana hercegnő és Elton John

Diana hercegnő és Elton John 1985-ben a Webley-ben (Fotó: Profimedia)

Diana ellenállhatatlan hatást gyakorolt másokra, a zenész azonban korán felismerte, hogy a hercegnő valódi ereje a mélységes emberségében és önzetlenségében van. „Az a híres fotó, amelyen egy AIDS-beteg kezét fogja a londoni Middlesex kórházban, az volt valójában Diana. Szerintem nem feltétlenül akart nagy dolgot tenni, bár nyilvánvalóan megtette: abban a pillanatban örökre megváltoztatta a közvéleményt az AIDS-szel kapcsolatban.”

Konfliktus és békülés

1997-ben azonban komoly konfliktus törte meg a legendás barátságot. Abban az évben jelent meg Gianni Versace Rock and Royalty című könyve, melynek bevételeit az Elton John AIDS Alapítvány javára ajánlották fel. A kiadványban a királyi családról, köztük Dianáról és a fiairól készült fotók is szerepeltek, vegyesen többek között félmeztelen férfimodellekről készült képekkel. Diana eredetileg vállalta, hogy megírja a könyv előszavát, azonban végül ettől visszalépett, ami súlyos feszültséget szült közte és Elton John között. A hercegnő azt állította, fogalma sem volt, milyen képek kerülnek a könyvbe, Elton John szerint azonban Versace előzőleg megmutatta neki a készülő kötetet. 

Diana és Elton John

Diana és Elton John Gianni Versace gyászmiséjén 1997-ben (Fotó: GERARD JULIEN / AFP)

„Írtam neki, felhívtam, elmondtam neki, mennyi pénzébe került mindez az AIDS Alapítványnak, emlékeztetve arra, hogy látta előzetesen a könyvet. Válaszul egy formális és szigorú levelet kaptam, amely így kezdődött: Tisztelt Mr. John! (…) Úgy tűnt, hogy elveszíti a kapcsolatot a közeli barátaival, akik őszinték voltak vele, és inkább olyan emberekkel vette körül magát, akik azt mondták neki, amit hallani akart.”

Gianni Versace 1997-es meggyilkolása után azonban a barátok visszataláltak egymáshoz. A divattervező temetésén már közösen, egymást támogatva vettek részt. A kibékülést követően Diana felajánlotta, hogy védnöke lesz az AIDS alapítványnak, illetve felkérte a zenészt, hogy ő is működjön közre az egyik jótékonysági szervezete munkájában. Megbeszélték, hogy legközelebb, amikor mindketten Londonban lesznek, együtt ebédelnek majd. Ám nem volt többé legközelebb.

Elton John

Elton John Candle in the Wind című dalát énekli Diana hercegnő temetésén (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

1997. augusztus 31-én reggel Elton John egy részvétnyilvánító faxból szerzett tudomást Diana tragikus haláláról, még mielőtt bekapcsolta volna a televíziót. Napokkal később a hercegnő temetésének egyik legmegindítóbb momentumaként előadta Candle in the Wind című slégerét, melynek szövegét alkotótársa, Bernie Taupin közreműködésével írták át Diana tiszteletére.

„Volt bennem egyfajta érzés, hogy ez életem legjelentősebb fellépése, négy percig szó szerint én leszek a világ figyelmének középpontjában. De ez nem Elton John pillanata volt, nem rólam szólt.”

Elton John Diana halála után is kapcsolatban maradt az uralkodócsaláddal. Fellépett többek között a Diana emlékére rendezett koncerten a Wembley-ben, de ott volt Vilmos herceg és Kate Middleton, illetve Harry herceg és Meghan Markle esküvőjén is. Rendszeresen megtalálja a módját, hogy megemlékezzen a néhai hercegnőről. Diana halálának 20 éves évfordulóján Instagram-oldalán ennyit írt: „Ma 20 évvel ezelőtt a világ elveszített egy angyalt.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top