nlc.hu
Sztárok

Diana hercegnő ritkán látott, hétköznapi fotói

Diana tiara nélküli, hétköznapi pillanatok – Harry herceg készítette róla a legjobb képet

Milyen volt Diana hercegnő otthon? Ahogy a Korona sorozat sugallja, valahogy úgy képzelhetnénk, hogy csupa könny és sírás volt az élete, amiben nem lelt örömöt. A mostani képek a boldog perceket mutatják.

A héten tizenegy győzelmet sepert be az Emmy-gálán a Netflix népszerű sorozata, A korona (The Crown). Persze a drámai, televíziós túlzásoktól érdemes elvonatkoztatni, de mégiscsak egy olyan szériáról van szó, amely bizonyos szinten betekintést enged a brit királyi család életébe. A negyedik évadban már a néhai walesi hercegné, Diana is megjelent, a soron következő ötödik szezonban pedig szinte bizonyos, hogy Harry és Vilmos herceg anyjának a halála kerül majd a középpontba. A sorozat a brit királyi család magánéletéről megjelent darabkákból rakta össze a valóság elemeket tartalmazó sorozatát, de nem szabad elfeledkezni arról: mindez a forgatókönyvírók fejében állt össze. 

Dianát gyakran láthattuk estélyiben, tiarával a fején, vagy éppen egy elegánsabb kosztümben, valamelyik távoli országban tett hivatalos útján. A 90-es években már sokszor egyedül vett részt ezeken az eseményeken, férje nélkül, magányos tekintettel meredt maga elé, az sem érdekelte, ha éppen fotózták. De vajon tényleg csak ilyen felvételek készültek róla? Vagy voltak olyan pillanatai, időszakai az életének, amikor boldog lehetett, egy átlagos asszony otthon? 

Diana, a  17 éves bébiszitter

Hogy mit csinált Diana mielőtt hercegnő lett belőle? Kisegítőként dolgozott egy óvodában, és a testvére háztartásába segített be, ha éppen arra volt szükség. Ettől függetlenül nem kellett nélkülöznie, hiszen édesapja Spencer grófja volt. Ám nem vettek körbe cselédek, ő mosott, főzött és takarított. Egyes hírek szerint, barátnőivel még egy főző tanfolyamra is beiratkozott. Ebből az időszakból való a lenti fotó is, melyet Vilmos herceg hozott nyilvánosságra.

A felvétel 1978-ban készült a 17 esztendős Dianáról, aki ekkoriban hetente 16 fontért vállalt gyerekfelügyeletet Jeremy Whitaker őrnagy és felesége, Philippa Hampshire-ben található otthonában. A későbbi hercegnő három hónapig vigyázott a házaspár kétéves kislányára, Alexandrára. Majd ezt követően Londonba költözött a barátnőivel, és nem sokkal később Károly herceg megkérte a kezét.

Diana hercegnő 1978-ban

Diana még a házassága előtt (fotó: Profimedia)

Nem jött zavarba a puskától

Emlékeztek arra az ikonikus jelenetre, amikor Károly herceg meghívja magukhoz hétvégére Dianát, akinek át kell menni a család híres tesztjén, vagyis azon, hogyan boldogul vidéken? A fiatal, gyakran infantilis és naiv Diana pedig tökéletesen veszi az akadályt, amikor jövendő apósával, Fülöp herceggel együtt indul vadászatra a hatalmas birtokon. A sorozat szerint, II. Erzsébet férjét itt valósággal elvarázsolta Diana, és finoman szólva is arra bátorította Károlyt, hogy Kamilla helyett őt vegye el feleségül.

A valóságban sem állt messze a vadászat Diana hercegnőtől. Gyakran vett részt a királyi család ilyen jellegű eseményein, és ellentétben azzal az állítással, hogy mindig szomorú lett volna, a képek másról árulkodnak. A képek az 1980-as évek elejéről származnak, és  II. Erzsébet unokatestvérének, Alexandra brit királyi hercegnőnek a gyűjteményéből valók.

Diana hercegnő vadászat közben

Diana vadászat közben (fotó: Northfoto)

Anyja fia

Alig egy évvel ezelőtt minden azzal volt tele, hogy az idős David Attenborough látogatást tett Vilmos herceg családjánál, sőt, a leendő trónörökös gyerekei még kérdezhettek is az ismert természettudóstól. Sok-sok évvel korábban egy másik Attenborough, Sir Richard volt a Kensington Palota vendége, amikor Diana hercegnő meghívására vendégségbe érkezett.

Sir Richard Attenborough és Diana hercegnő

Sir Richard Attenborough és Diana találkozása a Kensington Palota nappalijában (fotó: PA Images via Getty Images)

Élet az ausztrál drámán túl

1983 tavaszán Diana még csak egygyerekes anyuka volt, Vilmos herceg ekkoriban lett 10 hónapos. Bár A korona sorozat elég sarkítottan mutatta be azt időszakot, amikor a makacs és boldogtalan fiatal hercegnő ragaszkodott ahhoz, hogy gyerekével együtt menjen a negyven napos Ausztrál utazásra, azért a valóságban nem csak drámából állt Diana számára ez az év. Sok időt töltöttek ekkoriban együtt otthon, a Kensington Palotába. Akkor készült róla, talán az legboldogabb fotók is.

Vilmos herceg és Diana hercegnő 1983-ban

Vilmos herceg és Diana 1983 tavaszán a Kensington Palota nappalijában (fotó:: Profimedia)

Egy nyugalmas nyár

Kétségtelen tény, hogy Károly és Diana házassága nem volt felhőtlenül boldog. Kölcsönös megcsalások, féltékenykedés, elhidegülés, és totális tagadás jellemezte ezt a kapcsolatot, ahol mindkét fél sérült, és amelynek igazi vesztesei a gyerekeik voltak. Ám nem igaz az, hogy pusztán ez volt jellemző erre a házasságra. Sokan démonizálják Károly herceget, ám a régi családi képek is arról árulkodnak, hogy voltak szép időszakok is az életükben. 

1985-ben a család Balmoralban, a királynőnél töltötte az augusztust. Vilmos ekkor már saját pónival szántotta fel a vidéket, míg karon ülő öccse, leginkább érdeklődve figyelte az eseményeket. Több magazin nyugalmas időszaknak írta le ezt a nyarat Károly és Diana életében. Ráadásul az itt készült fotókból készült el a család 1985-ös karácsonyi üdvözlőlapja is.

Diana hercegnő, Károly herceg és fiaiak

Diana hercegnő és családja (fotó: Getty Images)

Gyere, kapj el!

Bár első ránézésre úgy tűnhet, hogy ez a fotó inkább szól Vilmos hercegről, mint az anyukájáról, azért sokan tudnak azonosulni Dianával. 1987-et írtunk, az akkor hatéves Vilmos pedig megkezdte az iskolai tanulmányait Londonban, de nemigen volt hozzá kedve. Amikor ugyanis szüleivel megérkeztek az intézményhez, Vilmos elszaladt. Diana nem jött zavarba, hercegnői státusz ide vagy oda, azt tette, amit a legtöbb anyuka ilyenkor: kergetni kezdte a gyereket az udvar közepén. Mondjuk a szigorú szabályok szerint nevelkedett Károly nehezen viselte a helyzetet, de ettől még szórakoztató jelent volt.

Diana hercegné és Vilmos herceg iskola

Vilmos herceg első napja az iskolában (Fotó: Getty Images)

Mérgező mama

Két évvel később, 1989-ben készült ez a felvétel Dianáról, a fiairól, valamint ritkán látott édesanyjáról. A család éppen a vasárnapi misére igyekezett, és a hercegnőnek mintha őszinte öröm ülne az arcán. A brit lapoknak nyilatkozó, egykori alkalmazottak szerint, anya és lánya között egészen addig normálisnak mondható volt a viszony, amíg Diana házassága látszólag működött. Ám, amint kiderült, hogy Károly és felesége képtelen együttélni, és Diana inkább egyedül folytatja az életét, a hercegnőt nem támogatta tovább az édesanyja.

A királyi család egykori komornyikja, Paul Burrell a FOX csatorna egyik korábbi dokumentum filmjében mesélte el, Frances Spencer milyen válogatott sértéseket vágott a lánya fejéhez. Az egykori alkalmazott szerint az asszony gyakran ittas állapotban hívta fel a hercegnőt, utcalánynak nevezte, ócsárolta, amiért muszlim férfiba szeretett bele a válása után.

Diana hercegnő és fiai vasárnap a templomban

Diana hercegnő a fiaival  (fotó: Getty Images)

Egy fotó anyuról

A felvétel még 1989-ben készült Dianáról, és hogy mitől annyira különleges? Nos, egyrészt attól, hogy egy teljesen hétköznapi nőt ábrázol, nem pedig egy tiarást hercegnőt, másrészt pedig a fotót a kisebbik gyereke, Harry készítette.

Diana hercegnő 1989-ben

A fotó, ami a készítője miatt igazán különleges (fotó: Northfoto)

Kékvér:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top