nlc.hu
Életmód

Az aszalt szilva jótékony hatásai

Szereted az aszalt szilvát? Ezt teszi a testeddel!

Ha szereted az aszalt szilvát, akkor szerencsés vagy, hiszen rengeteg jótékony hatása van a szervezetedre.

Az aszalt szilva számos hasznos tápanyaggal gazdagítja a szervezeted. Összegyűjtöttük, miért érdemes beépíteni az étrendedbe!

A szilvák sok tápanyagot tartalmaznak

A szilva és az aszalt szilva magas tápanyagtartalmú alapanyagok. Több mint 15 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak a rostokon és antioxidánsokon kívül.

Az aszalt szilva több K-vitamint tartalmaz, mint a szilva, és valamivel több B-vitamin és ásványi anyag is van benne. Ezenkívül az aszalt szilva kalória-, rost- és szénhidráttartalma magasabb, mint a friss szilváé.

Aszalt szilva jótékony hatása

Fotó: Getty Images/Westend61

Segít megelőzni a II-es típusú cukorbetegséget és elhízást

A szilva és aszalt szilva magas oldható rost tartalma segít stabilizálni a vércukorszintet. Az oldható rost lassítja az étel kiáramlását a gyomorból, ezzel késlelteti a cukor felszívódását a véráramba. Ezenkívül növeli a szervezet inzulinérzékenységét. A szilvában található oldható rost segíti az étkezés során az eltelítődést, ezzel akadályozza a túlevést és hízást.

Segít a koleszterinszint csökkentésében

Az oldható rost, melyről már szó volt, a koleszterinszintet is segíti szabályozni, mert magába szívja a felesleges epét. A májban a koleszterinből epe lesz, hogy megeméssze a zsírt. Amikor aszalt szilvát eszünk, a koleszterinből epét kell gyártani a szervezetnek, hogy megeméssze: több epe, kevesebb koleszterin.

Csökkenti a csontritkulás kockázatát

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a szilva a leghatékonyabb gyümölcs, mely a csontritkulás megelőzésében és kezelésében részt vesz, mert gazdag forrása a phenoic és flavonoid vegyületeknek.

Egyes tanulmányok összefüggésbe hozták az aszalt szilva fogyasztását az olyan csontbetegségek kockázatával, mint a csontritkulás és az oszteopénia, amelyekre az alacsony csontsűrűség jellemző. Az aszalt szilváról nemcsak azt mutatták ki, hogy megakadályozza a csontvesztést, de képes visszafordítani a már bekövetkezett csontvesztést is.

Remek K-vitamin és béta-karotin forrás

Egy 2013-as tanulmány szerint a béta-karotin ténylegesen képes boldogabbá tenni az embereket. Ezen kívül abban is segít, hogy lekösse a szabad gyököket, vagyis késlelteti az öregedés folyamatát. A K-vitamin együtt harcol a béta-karotinnal az öregedés jelei ellen, de hátráltatja a csontritkulást és fokozza a vérkeringést.

Enyhítheti a székrekedést

A szilva és aszalt szilva jól ismert a székrekedést enyhítő képességéről. Az aszalt szilva rostja többnyire oldhatatlan, ami azt jelenti, hogy nem keveredik a vízzel. Így ez a gyümölcs részt vesz a székrekedés megelőzésében azáltal, hogy felgyorsítja a salakanyagok áthaladását az emésztőrendszeren.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top