nlc.hu
Életmód

Szakértő a munkahelyi szerelemről

“Belezúgtam az idősebb férfi kollégámba, ha meglátom, felgyorsul a szívem”

„Jelen esetben nem a párommal van a probléma, hanem velem. Szeretném megérteni magam és megváltozni. A párommal jó pár éve vagyunk együtt. Nagyon szeretem, kedves és önfeláldozó, a maga módján gondoskodó is. A szex kitűnően működik köztünk, ezzel kapcsolatban csak annyi problémám van, hogy ő kevesebbet kezdeményez, mint én. Ennek ellenére mindkettőnk igényei ki vannak elégítve. Úgy érzem, hogy neki ingerszegényebb a szeretete, mint az enyém. Én sokszor szoktam simogatni, puszilgatni. Ő kevesebbszer ér hozzám, de az életben máshogy kompenzálja, nagyon sok mindent megtesz értem. Összességében jól működik a kapcsolatunk, sok mindent meg tudunk beszélni, de van egy dolog, amit nem merek előhozni és egyre jobban beleássa magát a gondolataimba: szexuálisan nagyon vágynék másra is. Hullámvölgyekben tör rám, de az utóbbi időben nagyon eldurvult a helyzet a fejemben. Van egy nálam pár évvel idősebb férfi. Távoli munkakapcsolatban vagyunk, de mégis úgy érzem, hogy nagyon erős vonzalmat érzek iránta, és nem tudom, hogyan kellene ezt kezelnem. Odáig fajult a dolog, hogy a nap nagy részében rá gondolok, rengetegszer álmodom vele. Ha meglátom, égek a vágytól, hogy bármilyen módon hozzám érjen. Azt le kell szögeznem, hogy nem történt köztünk semmi. Mégis, amikor találkozunk, egy nagyon erős vibrálást érzek, ami tetszik. Amikor meglátom, felgyorsul a szívem. Tetszik az az érzés, hogy felkeltem az érdeklődését, de azt se tudom, hogy ő viszonozza-e vagy csak beképzelem. Semmi áron nem szeretném megcsalni a páromat. A gond az, hogy ezelőtt máskor is volt ilyen, hogy másokra vágytam. Ezzel ellentétben mardosna a gondolat, ha a párom gondolna ugyanilyeneket, vagy az is, hogy ha megcsalna – a lelkem belehalna. Rendkívül féltékeny tudok lenni, közben pedig gyenge pillanatomban én képes lennék rá. A kérdésem az lenne, hogy ez az érzés, erős vonzalom miért alakulhatott ki bennem? Hogyan verhetném ki a fejemből, és hogyan hozhatnám ugyanezt ki a páromból?”

– az olvasói levél témája a kollegális fellángolás, vonzalom, a színtiszta vágy. Fiatal női olvasónk olyasmit tapasztal meg, ami rendkívül jóleső érzés, feldobja a mindennapokat, ugyanakkor bűntudattal párosul. A párkapcsolatában szeretne hűséges maradni, pedig nagyon vágyik másokra is testileg. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

Van, hogy ami hiányzik, azt pótolja a lelkünk a maga módján

A levélben valamennyire látható, hogy olvasónk párkapcsolatában mik a főbb szeretetnyelvek. Olvasónknak feltételezhetően a testi érintések azok, amikből ha több van, úgy érzi, hogy szeretve van. Ebbe a szexuális típusú érintések is beletartoznak természetesen. A levél írója több puszilgatást, simogatást szeretne. A partnerének viszont teljesen más lehet a fő szeretetnyelve, például az ajándékozás, a szívességek vagy a minőségi idő, amikből szintén jó, ha van a párkapcsolatban. Érdemes lenne ezeket összehangolni, amihez az első lépés az, hogy az interneten található szeretetnyelv tesztek közül töltsenek ki mindketten egyet-egyet, majd beszéljék meg a végeredményt. A szeretetnyelvekről azt érdemes tudni, hogy az a jó, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy mindegyikből legyen a párkapcsolatunkban. Így mindketten megkaphatják azt az érzést, hogy szeretve vannak a szerelmi kapcsolatban.

Az olvasói levél második, jelentősebb része önmarcangolásról szól, pedig fiatal olvasónk életében a legnormálisabb dolog, hogy a vágyat, a szenvedélyt is szeretné újra és újra megélni. Vannak ezzel így 20 éve tartó házasok is, és az egész etikus non-monogámia erre épül: emiatt léteznek a világon swinger klubok, emiatt vannak poliamor kapcsolatok, nyitott házasságok. A tartós párkapcsolatokban az első időszak, azaz a szenvedélyes szerelmi viszony pár hónap alatt elcsendesül, de nem szűnik meg teljesen. A felfokozott vágy rengeteg szeretkezésre ad lehetőséget, ezen keresztül pedig az érzelmi kötődés is erősödik. Ahogy érzelmileg egyre közelebb és közelebb kerülünk egymáshoz, úgy jelenik meg az érzéseink között az elköteleződés és intimitás. 

szerető

Fotó: Getty Images

E kettőt onnan lehet felismerni, hogy a szeretet kifejezésének módjait is egyre gyakrabban használjuk, például fontossá válik az, hogy a partner ha fáradt, akkor tekintettel vagyunk rá. Megkérdezzük, milyen a volt a napja satöbbi. A dicséretek, a kedvességek, a közös vacsorák mellett egyre több olyan nap lesz, amikor már nem esünk egymásnak, és anélkül is nagyon jól elvagyunk együtt. A párkapcsolatok valahol ennél a pontnál kezdődnek el igazán, hiszen elindulunk egy közös úton, ami akár életre szóló is lehet.

Minden párkapcsolatban az első egy évben látható és tapasztalható, hogy később milyen területeken lehetnek majd gondok. Ilyen a közös pénz kezelésének módja, a hobbikra, haverokra szánt idő és pénz, ilyen a szex mennyisége és minősége, fajtája is. Olvasónk feltehetően mindig is érezte, hogy a partnere libidója alacsonyabb, esetleg egyéb területeken sem feltétlenül elégedett a kapcsolatával. Lehetséges, hogy a kapcsolatban meglévő hiányérzet az oka annak, hogy plátói vonzalom alakult ki benne egy kollégájával szemben.

Természetesen az is lehetséges, hogy a vonzalom független a párkapcsolattól, és olyan erősen jelen van a vágy, hogy nehéz lehet uralni. Azt is olvashatjuk a levélben, hogy már korábban is volt, hogy másokra vágyott olvasónk: ez is teljesen normális, akkor is, ha valaki házas. Mindig lesznek vonzó és szép emberek körülöttünk, viszont minden esetben azt kell mérlegelni, hogy a vonzó fél alkalmas lehet-e társnak. Amíg a vonzó és szép emberekből rengeteg jöhet szembe, társból sokkal kevesebbet tartogat az élet. Van arra is ma már módja bárkinek, hogy úgy döntsön, egyelőre nem állapodik meg, hanem megéli ezeket a vonzalmakat, és majd később keres társat.  Ezek a döntések, amik hatással lehetnek a mindennapi életünkre és a jövőnkre is. Azt fontos nézni, hogy mi az, amitől boldogabbak lennénk, olvasónknak erre a kérdésre kell megtalálnia a választ.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top