nlc.hu
Életmód

Szabadulhat a pszichiátriáról az amstetteni rém

Szabadulhat a pszichiátriáról az amstetteni rém

A Krems-i Regionális Bíróság háromtagú bizottsága úgy látja, Josef Fritzl már nem jelent veszélyt a társadalomra.

Josef Fritzl szörnyű bűnöket követett el, melyekért egy 2009-ben született bírósági döntés értelmében élete végéig zárt pszchiátrián kell(ene) élnie. Most azonban a Krems-i Regionális Bíróság meglepő döntést hozott. A háromtagú bizottság ugyanis arra az álláspontra jutott, hogy az amstetteni rémként ismert, egyes hírek szerint már erősen demens férfi többé nem jelent veszélyt a társadalomra, és ki kell engedni a pszichiátriai intézetből, hogy aztán egy hagyományos börtönbe töltse le büntetésének hátralévő részét.

Josef Fritzl

(Fotó: Getty Images)

Minderről Ferdinand Schuster bírósági szóvivő beszélt az Austria Press Agencynek a Daily Star szerint. Az ügyészség a döntés ellen fellebbezett, és az ügyet a bécsi felsőbb bírósághoz küldte. Ha Bécsben mégis jóváhagyják, Fritzlt jövőre, 2023-ban szabadon engedhetik, az osztrák törvények szerint ugyanis már 15 évet letöltött büntetéséből. – számolt be a különös fejleményekről az Infostart.  Bár valószínűtlen, hogy végül erre sor kerül, ha mégis így lenne, akkor Fritzl kevesebb időt töltött volna börtönben, mint amennyi ideig szexrabszolgaként tartotta fogva a lányát.

Az Origo felidézi: az amstetteni vérfertőzési botrány 2008. április 27-én került ki a médiába. A vád szerint egy helyi lakos, Josef Fritzl (sz. 1935) 1984 óta, 24 éven keresztül tartotta fogva saját lányát, Elisabeth Fritzlt, a pincéjükben kialakított helyiségben. Az évek alatt többezerszer  megerőszakolta, aminek eredményeként hét közös gyermek született. A gyerekek közül hármat Josef Fritzl és felesége, Rosemarie Fritzl nevelt, hármat pedig a pincében tartott fogva, az egyik gyermek pedig még közvetlenül a születése után elhalálozott (a férfi ezután elégette a tetemét). A nő több mint két évtizedes raboskodásának végül egy orvosi vizsgálat vetett véget.  2008-ban az egyik gyerek, Kerstin beteg lett és kórházba kellett vinni, Elisabeth Fritzl pedig egy segélykérő levelet rejtett a kicsi ruhái közé, így lepleződött le az ügy. 

Az elkövető az ítélethozatal előtt egy nappal, 2009. március 18-án mindent beismert, majd március 19-én életfogytiglani börtönre (elmegyógyintézetre) ítélték, ami ellen nem fellebbezett.

Tavaly hírek szerint Elisabeth Fritzl 13 évvel kiszabadulása után új személyazonossággal, egy osztrák faluban telepedett le gyermekeivel és párjával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top