nlc.hu
Aktuális

Így él az amstetteni rém lánya

Testőre mellett találta meg a boldogságot az amstetteni rém lánya, Elisabeth Fritzl

13 évvel kiszabadulása után új személyazonossággal, egy osztrák faluban él gyermekeivel és párjával az amstetteni rém lánya, Elisabeth Fritzl.

Az amstetteni rém néven elhíresült Josef Fritzl 24 éven keresztül tartotta fogva saját lányát, Elisabeth Fritzlt a házuk pincéjében kialakított helyiségben. A férfi rendszeresen megerőszakolta a lányt, a vérfertőző viszonyból pedig hét gyermek született, akik közül az egyik csecsemőkorában meghalt. Hármat az apa a feleségével közösen nevelt, míg a másik három a lányával együtt a pincében lakott. A borzalmakból a Fritzl család közvetlen környezete sem sejtett semmit. 2008-ban aztán az egyik gyerek, Kerstin beteg lett és kórházba kellett vinni, Elisabeth Fritzl pedig egy segélykérő levelet rejtett a kicsi ruhái közé, így lepleződött le az ügy. Az amstetteni rémet 2009-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Akkor 42 éves lánya pedig új életet kezdhetett.

Josef Fritzl és Elisabeth Fritzl

Josef Fritzl és lánya, Elisabeth egy fiatalkori fotóján (Forrás: Profimedia)

Elisabeth Fritzl és gyermekei mellé a szabadulásuk után testőrt fogadtak, Thomas Wagner személyében. A nőnél 23 évvel fiatalabb férfi hónapokon át vigyázott a családra, mindeközben pedig egymásba szerettek Elisabethtel. A pszichiátriai kezelés mellett ez a kapcsolat adott erőt az amstetteni rém lányának az újrakezdéshez. A nő új nevet vett fel és gyermekeivel, valamint szerelmével egy kis, osztrák faluba költözött, ahol ma is él.

„Ez az élő bizonyíték arra, a szeretet a legerősebb. Orvosi jóváhagyással abbahagyta a terápiát és folytatta az életét. Megtanult vezetni, segíteni gyermekeinek a házi feladatok elkészítésében, de a környékbeliekkel is összebarátkozott. Életének legszebb éveit vesztette el abban a pincében, de eltökélte, hogy a hátralévő idejében minden napot hasznosan tölt majd” – nyilatkozta a pszichiátere a The Sunnak 2019-ben.

Amstetteni rém

Itt tartotta fogva lányát 24 éven át az amstetteni rém (Forrás: Profimedia)

A 86 éves Josef Fritzl, vagyis a HNR 90632-es rab mindeközben életfogytiglani börtönbüntetését tölti, ám még rabtársai körében is közutálat tárgya, sajtóértesülések szerint többször is bántalmazták, a fogát is kiverték. Testi épsége érdekében évek óta magánzárkában őrzik, teljes elszigeteltségben tengeti a napjait. 2017-ben kérelmezte, hogy a vezetéknevét változtassák Mayrhoffra, mivel élete utolsó éveit névtelenségben szeretné eltölteni.

A Fritzl család amstetteni házát egy sztriptízbárokat üzemeltető vállalkozó, Herbert Houska és neje vásárolta meg 2016-ban, pusztán üzleti befektetésként. A pincét bebetonozták, az épületben pedig tíz különálló, modern apartmant alakítottak ki, melyeket azóta havonta 500 eurós bérleti díj ellenében adnak ki.  

„Az Amstettent érintő megbélyegzés megszűnt. Azt hiszem, valóban valami szépet hoztunk létre, a múltat pedig eltemettük. A lakóim közül sokan gratuláltak és boldogok itt” – fogalmazott Houska.

Mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top