nlc.hu
Életmód

Élettapasztalat tiniknek

„Ne viselj neonszínű cuccokat! De komolyan! Soha!” – Mit üzennél a tini énednek?

Ha lehetőséged lenne üzenni az ifjú énednek, mit szeretnél mindenképp a lelkére kötni? Milyen hibákat kerüljön el, miben tartsa meg a hitét, hogyan alakítsa az életét? 30 év feletti nőket és férfiakat kérdeztünk erről, a válaszok különböznek, mégis arra jutottunk, hogy sokban hasonlítunk egymásra.

Az időutazás nagy, filozofikus kérdéseit feszegetjük, amikor a tinikori énünknek akarnánk üzenni, ahogy azt az egyik férfi válaszadó ki is fejtette részletesen, ám a következtetés az eszmefuttatásban mindannyiunkra érvényes az időparadoxontól és nemtől függetlenül: „Az a baj ezzel, hogy nem hiszem, hogy sokat érne egy ilyen találkozás. Egyrészt azért, mert ahogy emlékszem magamra, nem nagyon hittem abban, hogy bárki komolyan segíteni akar, és akkoriban már én is elengedtem azt, hogy segítséget kérjek, megoldottam mindent egyedül (azóta is, és ez nem jó.) Hát most miért pont saját magam lennék a kivétel? Arról nem is beszélve, hogy az ilyenekkel, mint hogy »merj kiállni magadért«, »ér ám szólni, ha valami nem tetszik«, »ne tekints magadra áldozatként, mert akkor persze, hogy mindenki más is annak tekint«, nyilván nem tudtam volna mit kezdeni (azóta sem, és ez nem jó). És egyébként is túl sok időutazós filmet láttam, szóval végig attól fosnék, hogy:

  • a »jótanácsaim« lehet, hogy valamiben segítenek, de pillangóeffektusként lavina indul el és a végén rettenetes seggfej leszek;
  • a találkozás megzavarja a tér-idő kontinuumot, szingularitás keletkezik és egy fekete lyuk bekebelezi a naprendszert;
  • véletlenül magamhoz nyúlok (mármint nem úgy), és mindketten (vagyis mindeggyen) szörnyű masszává változunk és meghalunk, mint a főgonosz a Van Damme-féle Időzsaruban.

Szóval azt hiszem, kihagynám, végül is úgy lettem az, aki, ahogy, és jó ez így végső soron, mondjuk mi mást mondhatnék így 40 évesen. Ha mégis muszáj lenne valamit mondanom, annyi lenne, hogy nyugi, majd jobb lesz minden, a csajozós kudarcokon nem hogy az életed nem múlik, hanem semmi, ne hat évvel azután menj terápiára, hogy először eszedbe jut, hanem rögtön, és próbálj meg félretenni egy kis pénzt. Ez a kettő utóbbi mondjuk üti egymást, de csak megoldanám ezt is egyedül.”

Tinik Magyarországon

Forrás: Fortepan

„Ne parázz mindig a jövőn”

Az üzenés tehát nemcsak azért tűnik veszélyesnek, mert megzavarnánk vele a tér-idő kontinuumot és még a végén előidéznénk vele a világvégét, hanem azért is, mert ha akkor, tinifejjel máshogy döntöttünk volna, nem követtük volna el azokat a hibákat, amiket ma már talán megbántunk, akkor nem azzá váltunk volna, akik ma vagyunk. Az üzengetésnek persze pont ez is lenne a lényege, hogy a mostani énünk, a mai életünk jobbá váljon annak hatására, hogy kamaszként okosabban és felnőttebben látjuk az életet. Ez persze nem lehetséges, ám mégis milyen jó kis gondolatkísérlet, melynek során legalább azt össze tudjuk szedni, milyen fontos tanulságokra tettünk szert az évtizedek során. Az egyik női válaszadó például egyértelműen egy felnőtt megerősítést adott volna a fiatalkori önmagának: „Nem minden rajta múlik, és úgy a jó, ahogy van. Abban is megerősíteném, hogy az érzékelése helyes a világról, még akkor is, ha mások ebben elbizonytalanítják.

Azt mondanám még neki, hogy mindattól, ami éri, nemcsak gyengébb, de erősebb is lehet, és csak rajta múlik, mit hoz ki abból, ami eleve adott.

És elmesélném neki a rút kiskacsa történetét jó sokszor, mert a mese pontosan megvilágítja, hogy nem mi vagyunk furák, csúnyák alapjáraton, hanem egyszerűen csak rossz társaságban, környezetben vagyunk, ahonnan kilógunk, ezért feladatunk, hogy azokkal alkossunk közösséget, akik hozzánk hasonló értékrenddel bírnak, mert csak akkor lehetünk otthon igazán a világban.”

Tinik Magyarországon

Forrás: Fortepan

A férfiak és nők közötti különbségeket jól kihozták az üzenetek, általában elmondható, hogy a férfi válaszadók nyersebben, gyakorlatiasabban közelítettek a saját tini énjük felé, míg a nők érzékenyebben és lélekre hatóan igyekeztek tanácsokat adni ifjúkori önmaguknak. A következő válaszok megfogalmazásából tisztán látszik, hogy férfiakkal van dolgunk, ám ha figyelmesen olvasunk, akkor a lényeg nem annyira különbözik a női válaszoktól.

„Én azt tanácsolnám a fiatalkori énemnek, hogy

  1. Elsősorban ne benzinre, drogra meg minden másra költse el a befolyó zsét, hanem már most kezdjen el takarékoskodni valami saját lakhatásra. És dolgozzon rendszeresen a tanulás mellett. (Mondjuk én dolgoztam is.)
  2. Tegyen arra magasról, hogy mit gondolnak róla a kortársai. Annak, aki már ebben a korban elkezdi felépíteni magát, úgysem oszt-szoroz, hogy pletykaszinten mit gondolnak róla azok, akik még a High School Musicalben vannak. Öt-tíz év múlva meg majd úgyis jönnek állásért könyörögni.”
Tinik Magyarországon

Forrás: Fortepan

„Figyelj, Peti! A legfontosabb dolog, amit még 25 év múlva is csak tanulni fogsz – de talán, ha korábban kezded, hamarabb sikerül –, hogy élvezd ki azt, amiben vagy. Ne parázz mindig a jövőn, mert életed egyik legjobb időszakát éled, aztán meg úgyis lesz majd valahogy, olyan nincs, hogy sehogy se legyen. Jó fej családod van, zseniálisak a barátaid, a gimi is tök jó igazából. Igen, tanulhatnál többet, de valójában nem ez fog számítani, 40 évesen nem az lesz a lényeg, hogy bioszból 4-es vagy 5-ös voltál, hanem hogy akikkel tanulás helyett töltöd az időt, azok ott lesznek veled, neked, jóban-rosszban. Az emberi kapcsolatok mindennél többet számítanak, és ebben te vagy a legszerencsésebb a világon.

De ha már jövő, akkor meg nyugodtan álmodozz, és ne félj mindent feltenni arra, amit igazán szeretnél.

Nem kell mindig B és C terv, mert akkor lehet, hogy végül nem fogod elhinni, hogy az A is meglehet. Persze most mindennél jobban foglalkoztatnak a csajok. És idegesít, hogy nincs csajod, csak mindig szerelmes leszel, de reménytelenül. Igen, hiszen amíg félsz lépni, mert mi lesz, ha elutasítanak, addig ez nem nagyon fog változni. Pontosabban de, előbb-utóbb összejön majd, aminek igazán össze kell jönnie. De sajnos van egy rossz hírem. Ez a következő 25 évben se fog változni, ugyanúgy nem lesz elég önbizalmad a csajozáshoz. Viszont mindig lesz olyan szitu, amikor a dolgok elkezdenek maguktól működni. És ami a legfontosabb: ne aggódj, jön a Tinder! Fogalmad sincs, mi ez, és az se segít, ha azt mondom, hogy egy app, mert még okostelefon se létezik, sőt, neked mobilod sincs, de hidd el, imádni fogod (amikor épp nem utálod, mert senki se húz jobbra téged). És tudom, sovány vigasz most, de utólag elmondhatom, hogy ezekre a nagy, reménytelen szerelmekre jó lesz visszagondolni. Mert ezeket igazán megéled most, és azt hiszem, a viszonzatlan szerelemnél nincs nagyobb szerelem.”

„Nincs veled semmi baj”

A nők válaszainál visszatérő elem a külsővel való megbékélés és a párkapcsolat nagy kérdései – de ez utóbbiak hangsúlyosak a férfiaknál is, ahogy olvashattuk fentebb –, illetve sokkal inkább mentek részletekbe a nők, amikor az emberi kapcsolatokról adtak tanácsokat önmaguknak. Egyébként csak egyetérteni tudunk minden válaszadóval: valóban az egyik legfontosabb tanács talán az lehetne önmagunknak bármely életkorban, hogy törődjünk a hozzánk közel álló emberekkel, építsük, ápoljuk a kapcsolatainkat és ne engedjük, hogy a családunk széthulljon pitiáner viták miatt. A következő női válaszokban is az emberek, külső és pasik vannak a középpontban:

„A kamaszkori énemnek azt mondanám, hogy meg kell próbálni beilleni az adott közösségbe, de a nap végén a magány még mindig jobb, mint az alárendeltség. Minden, ami a pillanatban rettenetesnek tűnik, idővel elhalványul. Tanulni nemcsak kötelező, hanem igazán, őszintén jó dolog, ha nem felületesen csinálja az ember. Akikről azt gondoltad, jobban tudnak mindent, hát, nem tudták jobban. Hallgatni kell az intuíciókra. Nem baj, ha a férfiak témakör jó hosszú ideig csak a fantáziád része lesz, mert mindenkinek meg kell érnie a kapcsolatokra, de már az álmodozás önmagában is elég és jó dolog.

Hallgass az ösztöneidre és legyen egy picit több tartásod, mert nem maradsz magadra attól, hogy néha jelzed, van véleményed, vagy nem tetszik neked valami.

A testvéreddel alakíts ki valamilyen normális kapcsolatot, mert ez így hosszú távon nem lesz jó, és az ég szerelmére, a kék szem alatti szemceruzát engedd el! Ok, egy ideig csinálhatod, de a 2000-es évekre tényleg engedd el! Ne hagyd kint az udvaron azt az origami kézikönyvet, amit anyukád adott a nagynénédnek, mert szerintem ott indul el megállíthatatlanul a lejtőn ez a kapcsolat. Marika néninek mondd meg, mennyire sokat jelentett, hogy vigyázott rád gyerekként, mert nevetségesen korán meg fog halni. A balettot ne hagyd abba és vedd rá édesanyádat, hogy írasson be valamilyen hangszerre, mert az egy életen át segít a bánat és stressz leküzdésében. Felnőttként majd csellózol egy kicsit, de nem hazudhatok neked… orbitálisan kínos lesz. Ne teherként gondolj a nagyiknál töltött nyarakra, mert nem lesz mindig ezekre lehetőséged.

Tinik Magyarországon

Forrás: Fortepan / tm

Ne viselj neonszínű cuccokat! De komolyan! Soha!

Az újságírás a legszebb szakma, de azért nézd meg még egyszer, hogy biztosan teljesen hülye vagy-e a természettudományokhoz, csak azért, hogy legyen esetleg valami külföldön is értékesíthető szakmád. 2007-ben a székelyzsombori nyári táborban ne menj el sétálni ebéd után az erdőbe és ne bánj az arcbőröddel úgy, mintha gumiból lenne! A pattanások elmúlnak, de a bőrkárosodás megmarad, viszont, jó hír, a kozmetikai ipar és azon beül az alapozók hihetetlen minőségi fejlődésen mennek keresztül a következő években. Gyuris egy igazi pöcs, Dani meg kleptomán. Előre szólok, hogy Lance Bass az NSYNC-ből időközben be fogja vallani, hogy homoszexuális, szóval, azt a pici zsebpénzedet az NSYNC-plakátok helyett másra is költheted. Így vagy úgy, mindent felmerülő problémát megoldasz majd, úgyhogy tényleg nem kell kétségbeesni!”

„Nem vagy kövér. Nem, akkor sem, ha az osztály menő csaja szívat ezzel.”

„Legyél türelmes és nagyon figyelj. Nincs veled semmi baj, nem vagy rosszabb, csúnyább, mint mások.”

Tinik Magyarországon

Forrás: Fortepan

„Jó lesz az irány, amerre halad”

„Én nagyon sok mindent mondanék neki magabiztosságról, önbizalomról és pasikról is. Nem is tudom, hol kezdeném, vagy most mit emeljek ki. Talán azt, hogy bízzon jobban a belső hangban, a megérzésekben, jók voltak azok, csak legyen bátorság (és időnként ész is) meghallani őket. És ne kattogjon annyit azon, hogy mások mit szólnak, ez nagyon fontos lenne. Merjen tudatosabb lenni és tegyen is azért az egy-két dologért, amiért nem tett, és utólag gondolkodik azon, vajon hogyan alakult volna az élete, ha picit bátrabb. Tájékozódjon többet, adott némákban ne csak a felszínt kapargassa, még ha ez melósabb is.

A pasikba ne lásson bele többet, mint amik, és bár jó érzés szerelmesnek lenni, az sem baj, ha néha nem az. A lábai pedig úgy jók, ahogy vannak, a feneke sem gáz, ha meg nem tetszik, hát tornásszon, ne csak nyafogjon. Harmincas énje amúgy is örülne, ha idejében a napirendjébe beépült volna a mozgás, mert most is sokszor csak a szája jár. De nyugodjon meg, jó lesz az irány, amerre halad, előbb-utóbb a helyén lesz, csak bátorság.”

Nem, nem vagy még felnőtt és nem is kell annak lenned. Próbáld az eseményeket a másik fél szemszögéből is átgondolni. Nem kell jobbnak lenned senkinél, csak légy önmagad. Ne fesd vörösre a hajad, mert nehéz lesz visszafesteni barnára.

A férfiak között is voltak persze olyan válaszadók, akik nem a gyakorlatiasabb, hanem inkább a lelki oldalról közelítettek önmagukhoz. A válaszaikból is látszik, mennyire nincs nagy különbség igazából férfi és nő között lélekben, főleg, ha a fiatalkori botlásokról, fejlődésről és kapcsolatokról van szó. Az alábbi férfiak üzenetei kincset érnének bármelyik kamasznak, akár lány, akár fiú – feltéve, ha elengedjük egy pillanatra az időutazással kapcsolatos aggodalmainkat.

Tinik Magyarországon

Forrás: Fortepan

„Azt mondanám a tinikori énemnek, hogy legyen bátrabb és tudatosabb! Jó túl lenni a kötelező olvasmányokon középiskolában, mert később már annyi minden érdekes van a világban, hogy nem győzöl hova kapni. Próbáljon mindenből tanulni és bátran elengedni a kevésbé értékes kapcsolatokat, ne féljen az egyedülléttől. Nem kell mindenben engedni a kortársak nyomásának – igaz, ez utóbbiért meg is dicsérhetném magam, kerültem el rendőrségi ügyet azért, mert nekem elveim voltak.”

„Hidd el, 20 éves korod után minden sokkal jobb lesz! Ne csüggedj, addig fel a fejjel, már csak ezt a pár évet kell valahogy kihúznod. Az lesz a munkád, ami a hobbid is, vagy legalábbis egy olyan munkahelyed lesz, ami nagyon közel áll ehhez.”

„Azt üzenném neki, hogy minél előbb keressen segítséget, meg azt, hogy amúgy elég jó élete lesz. Ja, meg bármilyen furcsa dolgai, vágyai vannak, nincs egyedül.”

„Soha ne szégyelld azt, hogy az vagy, aki. Te egy kedves, okos, vicces srác vagy, akit sokan kedvelnek. Egy csomó barát vár rád odakint a világban, keresd meg őket! És vigyázz anyura meg a nagyira. Ők a legdrágább kincseid.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top