nlc.hu
Életmód

Nincs nő az MTA új rendes tagjai között, tiltakozásul lemondott Kende Anna

Egyetlen nő sincs az MTA 26 új rendes tagja között, tiltakozásul lemondott Kende Anna

Lemondott az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságban betöltött tagságáról Kende Anna szociálpszichológus, mert az MTA 26 új rendes tagja között nincs nő.
A Magyar Tudományos Akadémia székháza Budapest V. kerületében, a Széchenyi István tér 9. alatt

Kende Anna szociálpszichológus lemondott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Pszichológiai Tudományos Bizottságban betöltött tagságáról, mert így kíván tiltakozni az ellen, hogy „az MTA 26 új rendes tagja között a nők száma 0”.

Erről maga Kende Anna egyetemi docens, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének igazgatója számolt be a Facebook-oldalán.

Ezúton szeretném benyújtani lemondásomat az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságában betöltött tagságomról tiltakozásom jeléül, amiért 2022-ben az újonnan megválasztott 26 rendes tag között egyetlen nő sincsen

– olvasható Kende Anna levelében, amelyet többek között az akadémia elnökének címzett.

A szakember arról is ír a levélben, hogy az MTA korábban több fórumon jelezte, hogy szeretne javítani a nők arányán a tudományos életben, ám szerinte „nyilvánvalóan nem tette meg a szükséges lépéseket, hogy a rendes tagok közé több nő kerüljön be”.

„Amíg az MTA nem képes hatékony változásokat eszközölni a nők tudományos életben történő érvényesülése és elismerése terén, addig én nem kívánom a munkámmal támogatni a tudományos bizottság munkáját” – fogalmazott Kende Anna.

A lemondásra reagálva az MTA Kommunikációs Főosztálya csütörtöki közleményében úgy fogalmazott, hogy az akadémiának a múltban valóban voltak mulasztásai a nők tudományos közéletbeli érvényesülésének terén, de tettek lépéseket a helyzet megváltoztatására. Ennek az eredménye már látszott a 2019-ben és 2022-ben levelező taggá választott nők számában. „Idén a levelező tagságra 8 nőt és 36 férfit jelöltek. A nők közül mindenki elnyerte a tagságot, míg a férfiak közül ez 9-nek nem sikerült” – emelték ki.

Mint hozzátették, rendes taggá az akadémiai szabályozás szerint olyan levelező tagok választhatók, akik levelező tagságuk elnyerése óta jelentős tudományos eredményt értek el. Ez a folyamat általában három évnél többet vesz igénybe, így nem jellemző, hogy egy frissen megválasztott levelező tagot már a következő akadémikusválasztáson – amelyet háromévente tartanak – rendes taggá válasszanak.

Az tehát, hogy a jelöltek között nem volt nő, egy hat évvel ezelőtti állapot lenyomata, vagyis még a nők érvényesülését segítő lépések előtti helyzetet tükrözi

– írták a közleményben.

Az MTA háromévente választ levelező és rendes, valamint külső és tiszteleti tagokat. Idén a 35 új levelező tag közül 8, a 23 újonnan megválasztott külső tag közül 3, a 16 új tiszteleti tag közül pedig 2 nő.

(nlc/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top