Pincér, szakács, felszolgáló, bárban pultos, lángossütő – szinte semmilyen dolgozóból nincs elég a Balatonnál. Az éttermesek és a büfések is arról panaszkodnak, hogy hiába hirdetnek, nincsenek jelentkezők – számolt be a Tények.
Nemcsak a Balaton-parti éttermekben jelent problémát a munkaerőhiány, hanem a szállodákban is. Ott elsősorban szobalányt, felszolgálót, takarítót és szakácsot keresnek.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének az elnöke szerint, aki mégis elvállalná a munkát, olyan magas fizetést kér, hogy a vendéglátósok nem tudják kifizetni. “Lesznek olyanok, akik ki sem tudnak nyitni, azért mert ezeket a költségeket már nem merik átvállalni és ráterhelni a vendégekre. Tudok olyan nyugat-magyarországi étteremről, amelyik 39 év után azért zárt be, mert képtelen volt megoldani a munkaerő-kérdést” – mondta a Tényekben Kovács László.
Az alapanyagok, az energiaárak-drágulása, valamint a munkavállalói fizetések emelkedése miatt a vendéglátósok is kénytelenek lesznek árat emelni.
Kiemelt kép: illusztráció, iStock